fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Ozonoterapia pentru hernia de disc

De când a fost introdusă pentru prima dată în anii `80 ca tratament pentru hernia de disc, ozonoterapia a devenit din ce în ce mai apreciată ca o soluție nechirurgicală la o problemă medicală veche.

Cercetările clinice arată că până la 80% dintre pacienții cu hernie de disc care urmează un tratament cu ozon au simptome semnificativ reduse. Totodată, acești pacienți nu au prezentat complicații semnificative ca urmare a terapiei lor, spre deosebire de cei care au primit o discectomie chirurgicală.

Cum funcționează ozonoterapia pentru hernia de disc, care sunt riscurile și beneficiile, vei afla citind acest articol.

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrală este formată din vertebre (oase) așezate una peste alta. Între fiecare dintre aceste oase se află un disc intervertebral care acționează ca o pernă puternică și elastică pentru a proteja coloana vertebrală.

O hernie de disc se dezvoltă atunci când stratul exterior al discului (anulus) este rupt și porțiunea interioară (nucleul) a discului se rupe. Această afecțiune poate face ca hernia de disc să apese sau să irite un nerv, ceea ce duce la durere, amorțeală sau slăbiciune.

Simptome

Semnele și simptomele diferă în funcție de locul herniei de disc. De obicei, simptomele includ:

  • Dureri lombare sau cervicale, care pot fi însoțite de amorțeală sau furnicături în zona afectată și / sau picioare
  • Schimbări ale ritmului respirator sau a tensiunii arteriale
  • Slăbiciune în brațe, picioare sau abdomen
  • Probleme ale organelor interne, cum ar fi vezica urinară și intestinul gros

Ce efect are ozonoterapia pentru hernia de disc?

Injecțiile cu ozon ușureaza presiunea asupra nervului spinal prin micșorarea porțiunii herniate a discului. Injecțiile nu reduc înălțimea discului și nu modifică anatomia normală a discului. Aceasta este o diferență semnificativă față de intervenția chirurgicală, care scade înălțimea discului și modifică întotdeauna anatomia discului. Ozonul, spre deosebire de intervenția chirurgicală, îmbunătățește, de asemenea, sănătatea pe termen lung a discului.

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Este ozonoterapia un tratament cu efecte de lungă durată?

Un studiu publicat în revista International Journal of Spine Sourgery a analizat efectele ozonoterapiei în tratarea herniei de disc. 108 pacienți cu hernie de disc au fost tratați cu injecții intradiscale de ozon între anii 2002-2003. 79% dintre pacienți au avut o reducere a volumului herniei de disc. Cercetătorii au concluzionat că ozonul este sigur și eficient la aproximativ 75% dintre pacienții cu hernie de disc și beneficiul se menține timp de zece ani. [1]

Operația este o opțiune rară de tratament pentru pacienții cu hernie de disc. Cel mai adesea se recomandă tratamentul cu injecții cu steroizi.

Un alt studiu a comparat efectele tratamentului cu injecții cu ozon cu cel al injecțiilor cu steroizi. Acest studiu a fost realizat pe 65 de pacienți cu dureri de spate și picioare cauzate de hernia de disc. Grupul 1 a primit ozonoterapie intradiscală (n = 35) și Grupul 2 a primit ozonoerapie intradiscală cu injecție periforaminală de steroizi (n = 30). Au fost observate îmbunătățiri semnificative ale durerii, dizabilității și calității vieții în ambele grupuri după tratament. Cu toate acestea, nu au existat diferențe semnificative între grupuri. Acest studiu a arătat că injecțiile cu ozon sunt suficiente pentru a trata durerile de spate și de picioare cauzate de hernia de disc și că injecția de steroizi periforaminali nu oferă beneficii suplimentare. [2]

Citeste si: Se poate vindeca hernia de disc natural? Ce terapii alternative poți folosi?

Procedura de injectare cu ozon nu numai că tratează eficient herniile de disc, așa cum este explicat mai sus, ci contribuie și la sănătatea pe termen lung a discurilor prin:

  • Stimularea celulelor din învelișul exterior al discului (anulus) să crească în număr (proliferare), ceea ce are potențialul de a repara ruptura care este prezentă la toate herniile.
  • Semnalând celulele stem ale corpului tău să se mobilizeze în zonă
  • Îmbunătățirea capacității celulelor de a face față stresului oxidative
  • Scăderea inflamației
  • Îmbunătățirea fluxului sanguin în zonă
  • Creșterea drenajului limfatic

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Este ozonoterapia mai eficientă decât operația?

Studiile arată că tratamentul cu injecții cu ozon pentru tratarea herniei de disc este superior operației[3]. În plus, ozonoterapia:
• Nu creează traume majore corpului, deoarece este o injecție
• Nu modifică anatomia umană și nu duce la degenerarea accelerată a discului
• Nu are riscuri sau efecte secundare
• Nu implică multe zile de spitalizare
• Nu este dureroasă
• Are costuri mult mai reduse decât operația

De câte injecții cu ozon este nevoie pentru a trata hernia de disc?

Pacienții au nevoie, de obicei, de un tratament cu 10-12 injecții cu ozon pentru hernia de disc. După acest tratament, pacienții experimentează o reducere semnificativă a durerii sau o ameliorare completă. Efectele sunt susținute pe o perioadă lungă de timp și, de regulă, nu este necesară repetarea tratamentului.

Articol revizuit de Dr. Razvan Constantinescu

Studii:

1. Five and Ten Year Follow-up on Intradiscal Ozone Injection for Disc Herniation – https://www.ijssurgery.com/content/8/17

2. Efficacy of Intradiscal Ozone Therapy with or without Periforaminal Steroid Injection on Lumbar Disc Herniation: A Double-Blinded Controlled Study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32967390/

3. Ozone therapy versus surgery for lumbar disc herniation: A randomized double-blind controlled trial – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229921000650

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button