fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Se poate vindeca hernia de disc natural? Ce terapii alternative poți folosi?

Hernia de disc este una dintre principalele cauze ale durerilor de spate. Deși această afecțiune este destul de frecventă în rândul adulților, vestea bună este că se poate vindeca natural, fără operație.

Ce este hernia de disc?

Coloana vertebrală este formată din oase numite vertebre care învelesc măduva spinării. Între vertebre sunt discuri. Exteriorul discului este dur, iar interiorul este moale, fiind ca o “pernă” între vertebre. În timp, conținutul de lichid al discurilor scade, iar centrul moale poate distruge nervii din măduva spinării. Deoarece creierul tău folosește măduva spinării pentru a comunica cu corpul tău, reflexele, puterea musculară și senzațiile pot fi afectate.

O hernie de disc apare atunci când unul dintre discurile intervertebrale se fisurează sau se rupe, iar nucleul pulpos ( gelatinoasa) se hernieaza. Această mișcare a discului compres poate irita sau chiar bloca rădăcinile nervoase care vin de la coloana vertebrală.

Simptome

Simptomele herniei de disc pot varia de la o persoană la alta, în funcție de ce nerv este afectat. Cele mai frecvente simptome ale herniei de disc sunt:

Dureri de picioare. Când ai o hernie de disc în partea inferioară a spatelui, vei simți adesea că durerea radiază prin fese și pe picioare. Sciatica este de obicei un semn că ai o hernie de disc în partea inferioară a spatelui.

Amorțeală sau furnicături. Deoarece discurile herniate presează nervii coloanei vertebrale, este posibil să simți amorțeală sau furnicături în și în jurul spatelui inferior.

Slăbiciune musculară. Deoarece mușchii și nervii lucrează împreună, atunci când ai o hernie de disc, slăbiciunea cauzată de presiunea asupra nervului îți poate cauza probleme de echilibru sau îți poate afecta puterea sau aderența.

Se poate vindeca o hernie de disc de la sine?

Întreaga premisă din spatele vindecarii unei hernii de disc în mod natural se bazează pe faptul că, corpul tău poate scăpa de materialul herniat de disc în sine. Poate corpul tău să lucreze singur să elimine acest material? Răspunsul scurt este DA. Mai multe studii au arătat că hernia medie de disc se va resorbi în timp[1]. Asta înseamnă că corpul tău va curăța materialul folosind celule numite macrofage.

Terapii alternative care pot facilita procesul de vindecare

Pentru a trata hernia de disc, medicina convențională recomandă kinetoterapia, medicamentele și intervențiile chirurgicale. Cu toate acestea, unii oameni optează pentru medicina alternativă. Mai jos vei putea vedea câteva opțiuni de tratament alternative și vei putea afla cât de eficiente sunt acestea.

Acupunctura

Medicina chineză susține că prin fiecare om curge o energia vitală numită Qi, prin anumite căi numite meridiane. Când acest flux de energie este blocat, pot apărea diverse probleme de sănătate. Acupunctura presupune introducerea de ace subțiri în anumite puncte din corp, pentru a elibera fluxul de energie și elimina astfel durerea.

Unele studii arată că acupunctura poate fi utilă în tratarea durerilor de spate.[2] Cu toate acestea, oamenii de știință au arătat în unele studii că acupunctura placebo, în care acele sunt inserate în alte puncte, este la fel de eficientă ca acupunctura adevărată. Acest lucru se poate datora răspunsului organismului la introducerea acelor.

Endorfinele sunt calmante naturale ale organismului și sunt eliberate în timpul inserării acului de acupunctură, ceea ce poate explica ameliorarea durerii. Riscurile asociate cu acupunctura sunt scăzute, așa că dacă medicina modernă nu a funcționat pentru tine, poți încerca acupunctura.

Masaj

Masajul ușurează tensiunea musculară, permițând mușchilor să se relaxeze și să devină mai puternici. De asemenea, crește circulația în zonele rănite, permițând organismului să furnizeze nutrienți și să elimine deșeurile acumulate.

Un studiu din 2010 a analizat eficacitatea, rentabilitatea și efectele nocive ale acupuncturii, manipulării coloanei vertebrale și masajului în gestionarea durerilor de spate, gât și/sau toracică. S-a constatat că masajul este superior tratamentului placebo în rândul participanților cu dureri lombare acute/subacute, dar și semnificativ mai bun decât terapia fizică în ameliorarea durerii de spate.[3]

Presopunctura

Similar cu acupunctura, presopunctura este o formă de tratament manuală care face parte din medicina chinezească. Se bazează pe aceleași principii ca și acupunctura, cu excepția faptului că în loc de ace se aplică o presiune în punctele de acupunctură. Practicanții de presopunctură aplică presiune folosind mâinile, brațele și chiar picioarele pentru a elibera blocajele. Deși medicii occidentali ar putea să nu creadă în teoria din spatele presopuncturii, aceasta funcționează pentru unii pacienți. Oamenii de știință atribuie acest lucru ameliorarea tensiunii care vine din manipularea fizică a mușchilor, eliberarea de endorfine sau circulația îmbunătățită, similar cu masajul.

Yoga

La fel ca acupunctura și presopunctura, yoga este o practică străveche care există de mii de ani. Yoga implică realizarea unor posturi fizice pentru a liniști mintea și pentru a întări corpul. Yoga poate fi de ajutor pentru durerile de spate, deoarece întărește mușchii spatelui, îmbunătățește flexibilitatea și îmbunătățește sănătatea emoțională, ceea ce poate fi important pentru cineva care trăiește cu dureri cronice. [4] Cu toate acestea, unele posturi de yoga pot exacerba hernia de disc și ar trebui evitate. Este indicat să consulți un medic înainte, pentru a stabili dacă yoga este potrivită pentru planul tău de tratament.

Chiropractica

Îngrijirea chiropractică implică manipulare fizică, dar în loc de mușchi, practicantul se concentrează pe alinierea coloanei vertebrale.

Un studiu de cohorta care a implicat 148 de pacienți care sufereau de durere cronică de spate cauzată de hernia de disc a constatat că, 90% dintre pacienți au raportat îmbunătățiri semnificative în ameliorarea durerii după tratamentul de manipulare a coloanei vertebrale.[5]

Cu toate acestea, chiropractica nu este indicată pentru toți pacienții și poate agrava o hernie de disc la unii oameni. Discută cu medicul înainte de a încerca chiropractica.

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie care îi ajută pe oameni să identifice și să-și dezvolte abilități de a-și schimba gândurile și comportamentele negative. TCC spune că indivizii – nu situațiile și evenimentele din afară – își creează propriile experiențe, inclusiv durerea. Schimbându-și gândurile și comportamentele negative, oamenii pot schimba cum se raportează la durere și își pot dezvolta abilități mai bune de a face față, chiar dacă nivelul real de durere rămâne același.[6]

Când este necesară operația?

Dacă simptomele herniei de disc nu dispar cu ajutorul terapiilor alternative, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Această opțiune ar trebui luată în considerare numai dacă starea sau simptomele sunt foarte grave. Deși procedura este minim invazivă și are o rată de succes ridicată, procesul de recuperare este lung. Recuperarea poate dura între șase săptămâni și chiar un an. În acest timp este indicată kinetoterapia pentru a lucra la întărirea mușchilor spatelui pentru a preveni în continuare hernia de disc.

Concluzii

Hernia de disc se poate vindeca natural. Există multe terapii care pot facilita vindecarea. Înainte de a alege un plan de tratament, discută cu medicul despre metoda care ar fi potrivită pentru tine.

Prevenția este cel mai bun medicament. Asigură-te că faci mișcare, te apleci și te ridici corespunzător pentru a nu dezvolta o hernie de disc.

Studii:

1. Incidence of Spontaneous Resorption of Lumbar Disc Herniation: A Meta-Analysis –  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28072796/

2. Acupuncture for Chronic Low Back Pain: Recommendations to Medicare/Medicaid from the Society for Acupuncture Research – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6913801/

3. Case Study: The Use of Massage Therapy to Relieve Chronic Low-Back Pain – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5017818/

4. Yoga eases moderate to severe chronic low back pain – https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/yoga-eases-moderate-severe-chronic-low-back-pain

5. Outcomes of Acute and Chronic Patients With Magnetic Resonance Imaging–Confirmed Symptomatic Lumbar Disc Herniations Receiving High-Velocity, Low-Amplitude, Spinal Manipulative Therapy: A Prospective Observational Cohort Study With One-Year Follow-Up – https://www.jmptonline.org/article/S0161-4754(14)00034-7/fulltext

6. A Primary Care–Based Cognitive Behavioral Therapy Intervention for Long-Term Opioid Users With Chronic Pain – https://www.acpjournals.org/doi/full/10.7326/M21-1436

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button