fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Oxigenoterapie

Oxigenoterapia, sau terapia cu oxigen, te poate ajuta să obții mai mult oxigen.
Cuprins

Oxigenul este un gaz vital pentru corpul uman.

Celulele tale au nevoie de oxigen pentru a produce energie. Plămânii tăi absorb oxigenul din aerul pe care îl respiri. Oxigenul pătrunde în sânge din plămâni și se deplasează către organele și țesuturile corpului.

Anumite afecțiuni medicale pot determina ca nivelurile de oxigen din sânge să fie prea mici. Scăderea oxigenului din sânge poate duce la îngreunarea respirației, oboseală sau confuzie. De asemenea, poate avea efecte negative asupra organismului.

Oxigenoterapia, sau terapia cu oxigen, te poate ajuta să obții mai mult oxigen.

Ce este oxigenoterapia?

Terapia cu oxigen este un tratament prin care ți se oferă oxigen suplimentar pentru a respira.

Acesta se administrează numai pe bază de rețetă de la medic!

Tratamentul cu oxigen poate fi administrat în spital, într-un alt cadru medical sau acasă. Unii oameni au nevoie de el doar pentru o perioadă scurtă de timp. Alții au nevoie de oxigenoterapie pe termen lung.

Există diferite tipuri de dispozitive prin care se administrează oxigenoterapia. Unele persoane folosesc rezervoare de oxigen lichid sau gazos. Altele folosesc un concentrator de oxigen, care scoate oxigenul din aer. Poți obține oxigenul printr-un tub nazal (canulă), o mască sau o capsulă. Oxigenul suplimentar este inspirat împreună cu aerul normal.

Pentru ce afecțiuni este benefică oxigenoterapia?

Oxigenul este vital pentru procesele metabolice din celule și, prin urmare, pentru funcționarea țesuturilor din corp. Conținutul atmosferic de oxigen din aerul dintr-o cameră este de numai 21%. Deși această cantitate este adecvată pentru persoanele sănătoase, cei care suferă de anumite boli ar putea avea nevoie de o cantitate crescută de oxigen.

Unele boli acute și pe termen lung (boli cronice) pot reduce cantitatea de oxigen care este transferat din alveolele din plămâni în sânge. Câteva exemple de astfel de afecțiuni:

  • BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică)
  • Pneumonie
  • COVID-19
  • Un atac de astm sever
  • Insuficiență cardiacă în stadiu târziu
  • Fibroză chistică
  • Apnee în somn
  • Pneumonie
  • Cancer de plămâni
  • Fibroză pulmonară
  • Bronșită cronică

 

Tipuri de oxigenoterapie

Există mai multe tipuri de terapii cu oxigen care pot fi administrate. Acestea sunt:

  • oxigen gazos
  • oxigen lichid
  • concentratoare de oxigen
  • oxigenoterapie hiperbară

Oxigen gazos

Oxigenul gazos poate fi depozitat într-un rezervor portabil. Acesta se numeste sistem de oxigen comprimat. Un concentrator staționar mai mare este utilizat în casă, iar un rezervor de oxigen mai mic poate fi folosit în afara casei. Rezervoarele mai mici ar putea fi utilizate împreună cu dispozitive de conservare a oxigenului, astfel încât alimentarea cu oxigen să dureze mai mult. Oxigenul este livrat în impulsuri, nu continuu.

Oxigen lichid

Oxigenul lichid poate fi, de asemenea, depozitat într-un rezervor portabil. Oxigenul lichid este mai concentrat, astfel încât mai mult oxigen poate fi depozitat într-un rezervor mai mic. Acest lucru este util pentru persoanele foarte active. Însă, oxigenul se poate evapora dacă nu este utilizat în timp util. Aceste rezervoare pot fi reumplute.

Atât oxigenul lichid, cât și oxigenul gazos sunt disponibile pentru a fi livrate la domiciliu în multe locații.

Concentratoare de oxigen

Concentratoarele de oxigen sunt mai puțin portabile decât celelalte opțiuni. Un concentrator de oxigen este un dispozitiv care preia oxigenul din cameră, îl concentrează pentru uz terapeutic și elimină alte gaze naturale. Avantajele concentratoarelor sunt că sunt mai puțin costisitoare și nu necesită reumplerea ca rezervoarele. Deși se găsesc și în versiuni portabile, majoritatea modelelor sunt prea mari pentru a fi cu adevărat portabile.

Oxigenul este distribuit din rezervor printr-un tub. Mai departe, acesta intră în plămâni prin tuburile nazale, o mască de față sau un tub introdus direct în traheea persoanei.

Oxigenoterapie hiperbară

Oxigenoterapia hiperbară este diferită de celelalte metode de oxigenoterapie. Oamenii vor inspira oxigen pur într-o cameră sau capsulă sub presiune. În camerele hiperbarice, presiunea aerului este crescută de trei sau patru ori față de nivelurile normale de presiune ale aerului. Acest lucru mărește cantitatea de oxigen livrată în țesutul corpului. Acest tip de administrare a oxigenului este adesea utilizat pentru a trata rănile, infecțiile grave sau bulele de aer din vasele de sânge. Terapia hiperbară trebuie efectuată cu atenție, astfel încât nivelurile de oxigen din sânge să nu devină prea mari.

Cea mai comună metodă de administrare este canula nazală, care constă dintr-un tub care trece prin ambele nări. Alte metode de administrare includ:

  • masca
  • incubator (pentru sugari)
  • presiune pozitivă continuă în căile aeriene (CPAP)

 

De câte ședințe de terapie cu oxigen am nevoie?

Medicul îți va oferi o rețetă în care va specifica cât de mult oxigen ai nevoie pe minut și când trebuie să îl iei. Unele persoane pot avea nevoie de oxigenoterapie numai atunci când fac mișcare sau dorm. Altele ar putea avea nevoie de oxigen toată ziua.

Medicul va afla cât de mult oxigen ai nevoie după ce îți va verifica nivelurile obișnuite, fie printr-un test de sânge, fie prin piele, folosind un dispozitiv care se fixează pe deget sau lobul urechii.

Riscuri

Deși administrarea pe termen lung a oxigenului este considerată, în general, sigură, aceasta vine cu unele efecte secundare.

Cel mai frecvent efect secundar al oxigenoterapiei pe termen lung este uscăciunea nazală și iritația pielii, în principal în locurile în care canula și tubulatura atinge fața. Îngrijește-ți pielea aplicând loțiuni pentru a preveni iritația.

Toxicitatea oxigenului este, de asemenea, un efect secundar de luat în considerare, deși acest lucru este mai puțin o problemă la cei care își iau oxigenul conform instrucțiunilor.

Nu ajusta niciodată nivelul de oxigen fără supravegherea unui profesionist medical.

Măsuri de precauție

Deși oxigenul este un gaz sigur, neinflamabil, acesta susține arderea – cu alte cuvinte, unele materiale pot lua foc și arde în prezența oxigenului. Din acest motiv, la fel ca în cazul oricărui tratament medical, este important să respecți anumite măsuri de precauție în timp ce îl utilizezi.

Dacă ție sau unei persoane dragi vi s-a prescris o terapie cu oxigen, ai grijă să:

Depozitezi corect oxigenul: rezervoarele de oxigen trebuie păstrate în poziție verticală și într-un loc în care nu vor putea să cadă sau să se rostogolească. Depozitează recipientele la distanță de orice tip de sursă de căldură, aragaz cu gaz sau lumânări aprinse.

Afișeaza semne cu „fumatul interzis” în jurul casei tale pentru a le reaminti vizitatorilor să nu fumeze în apropierea ta sau a oxigenului.

Folosește cu precauție oxigenul în jurul flăcărilor deschise, cum ar fi chibrituri și lumânări, precum și încălzitoare cu gaz și sobe. Dacă utilizezi oxigen suplimentar, ar trebui să te afli la cel puțin 5 metri distanță de toate sursele de căldură.

Oprește supapele de alimentare cu oxigen când nu sunt utilizate.

Postează numărul de telefon al companiei care face rezervoarele de oxigen și alte consumabile la vedere, în cazul în care ai întrebări cu privire la echipament.

Și în caz de incendiu, asigură-te că știi cum să utilizezi corect un stingător. Accidentele se pot întâmpla, de aceea este bine să fii pregătit.

Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/106094573@N05/13919226665

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button