fbpx
Psihoterapie Integrativa

2 lucruri esentiale despre diferenta de varsta in cuplu

Atunci când vine vorba de cuplurile cu diferențe mari de vârstă, în general, oamenii privesc dezaprobator.
Cuprins

Introducere

Atunci când vine vorba de cuplurile cu diferențe mari de vârstă, în general, oamenii privesc dezaprobator. Ca să nu mai spunem că mulți blamează astfel de relații, folosind diverse apelative pentru bărbații care ies cu femei mai tinere sau pentru femeile care au relații cu bărbați mai tineri.

Dezbaterile pentru care unii dintre noi aleg să aibă astfel de relații aduc în discuție diverse motive.

În cuplurile cu o diferență de vârstă este mai probabil ca femeia să fie mai tânără. Acest lucru se datorează probabil faptului că femeile acordă o mai mare importanță resurselor, iar bărbații fertilității. Dat fiind că femeia este cea purtătoare de copii, implicarea ei este mai mare în creșterea lor. De aceea, caută adesea un partener care să vină și cu resurse în relație, care să îi asigure o stabilitate financiară. Și cum ajungem să dobândim mai multe resurse financiare odată cu înaintarea în vârstă, aceasta explică de ce mulți bărbați se căsătoresc cu femei mai tinere.

În ceea ce privește situația opusă, în care femeia este mai mare decât bărbatul, aici lucrurile stau un pic diferit. Având în vedere că femeile mature au deja stabilitate financiară și o poziție bună în societate, acestea caută alte “calități” la partenerii lor. Un studiu arată că cel mai adesea femeile sunt înclinate să aleagă un partener mai tânăr pe motiv că acesta le-am putea oferi mai multe din punct de vedere sexual.

Indiferent care ar fi motivele pentru care te-ai putea regăsi în una dintre cele două situații, important este ceea ce faci pentru a avea o relație de cuplu fericită. Statisticile arată că, atunci când există o diferență mare de vârstă între parteneri, cuplurile au mai puține șanse de a trece testul timpului. Acest lucru este oarecum de așteptat, având în vedere faptul că, dincolo de provocările care apar într-un cuplu obișnuit (timp redus petrecut împreună, oboseală, stres, rutină, scăderea interesului sexual), se adaugă presiunea socială și discrepantele asociate diferenței de vârstă. Sigur că există și excepții, și avem destule nume sonore care să ne demonstreze contrariul, dar aș zice că acestea sunt două aspecte esențiale la care cuplurile cu diferență mare de vârstă e important să fie atente. De aceea am ales să scriu despre ele în acest articol.

Cât de mult contează vârstă într-o relație?

Pentru a răspunde la această întrebare este important să vedem mai întâi care sunt elementele cheie într-o relație de sănătoasă:

  • comunicare
  • încredere
  • intimitate
  • rezolvarea problemelor într-un mod constructiv
  • împărtășirea de valori, credințe și obiective similare legate de relație
  • susținerea reciprocă în atingerea obiectivelor personale

Am dezbătut pe larg acest subiect în acest articol: Ce înseamnă o relație sănătoasă

Așa cum poți vedea, lucrurile menționate mai sus nu au vreo legătură cu vârstă partenerilor. Realitatea este că, diferența de vârstă în cuplu contează în măsura în care îți afectează relația. Există câteva provocări care apar, unele mai frecvente decât altele și care sunt mai mult mai puțin importante pentru viitorul relației. Iată care ar fi acestea:

Stil de viață. Rutina și activitățile preferate de fiecare dintre parteneri pot fi foarte diferite. Așa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când unul dintre parteneri este student și celălalt are o carieră profesională în desfășurare.
Relații sociale. În general, interacționăm mai mult cu oameni care au o vârstă similară cu a noastră și cu care avem lucruri în comun. Este posibil ca atunci când petrecem timp cu oamenii din jurul partenerului nostru să nu ne simțim foarte integrați întrucât ne aflam în diferite perioade ale vieții. Subiectele de conversație, de exemplu, tind să varieze mult atunci când diferența de vârstă este pronunțată. La fel și activitățile de relaxare, restaurantele frecventate, etc.
Sex. Capacitatea fizică, libidoul, importanța pe care o acordăm relațiilor sexuale pot deveni o problemă pentru cuplurile cu diferență de vârstă.
Scopurile vieții. Fie că este vorba de plecarea în strainătate în căutarea unei oportunități de muncă sau de decizia de a avea copii, dacă obiectivele sunt foarte diferite, relația de cuplu este sortită eșecului.
Maturitatea. Gradul de maturitate și cunoștințele partenerului mai în vârstă pot fi foarte diferite de cele ale partenerului mai tânăr. Acestea pot conta foarte mult, atât în ​​tipul de probleme care apar în relație, cât și în rezolvarea conflictelor. Cu toate acestea, se întâmplă des ca, în ciuda diferenței de vârstă, maturitatea ambilor parteneri să fie similară.

Atât timp cât ambii parteneri sunt implicați și își doresc să fie împreună, aceste bariere pot fi depășite.

Influența societății în cazul cuplurilor cu diferențe de vârstă

Așa cum am menționat la începutul articolului, în general, oamenii sunt înclinați să îi judece pe cei care au relații cu persoane de vârstă mult mai mare sau mai mică. Cu toate acestea, un studiu arată că, atunci când vine vorba de propria persoană, oamenii sunt deschiși să accepte diferențele de vârstă în relație. Sună un pic ipocrit, nu-i așa? Mulți oameni dezaprobă aceste relații din punct de vedere moral, iar alții nu cred că vor avea succes. Criticile sunt și mai dure atunci când vine vorba de cupluri cu o femeie mai în vârstă și un bărbat mai tânăr.

Este ușor să spui „nu te uita în gura lumii”, dar adevărul este că judecata societății își face loc în viața noastră privată de foarte multe ori.

Atât în cazul femeilor care au relații cu bărbați mai în vârstă, cât și în cazul celor care au relații cu bărbați mai tineri, suferință provocată de judecata celor din jur poate fi destul de mare. Adesea, ele sunt privite ca fiind parșive sau nimfomane.

În cazul bărbaților, “gura lumii” este mai blândă și se trece mai ușor cu vederea peste astfel de relații. Dar chiar și acest lucru poate provoca tensiune într-o relație cu diferență de vârstă. Este important ca bărbații, atât cei mai în vârstă, cât și cei mai tineri, să înțeleagă că societatea poate influența stima de sine a partenerei lor și că ar trebui să o susțină dacă apar aceste situații. Mai mult, un partener care nu este afectat emoțional de diferența de vârstă nu ar trebui să respingă sentimentele negative ale celeilalte persoane. Poate fi nevoie de multe ore de ascultate și de susținere necontenită spre a o face să se simtă confortabil.

De asemenea, un cuplu cu diferență de vârstă se va destramă în cele din urmă, dacă este marginalizat social de familie și prieteni. Este dificil să ai o relație cu partenerul tău atunci când familia nu vrea să fiți împreună. În această situație, este important să reții că această atitudine de respingere nu neapărat apare din cauza diferenței de vârstă, ci mai degrabă din cauza modului în care societatea privește această diferență de vârstă din voi. Conectarea emoțională și dedicarea sunt cruciale pentru supraviețuirea relației în astfel de situații.

Concluzii

Da, vor exista momente dificile dacă te afli într-o relație cu o persoană de vârstă diferită. Dacă oricare dintre provocările menționate mai sus există în viață voastră, vă pot ajuta să le depășiți prin terapia de cuplu. Un lucru important pe care să îl aveți în vedere este că, relațiile vin în toate formele și dimensiunile și nu ar trebui să lăsăți opiniile altora să vă afecteze sentimentele dacă relația voastră funcționează!

Sursa foto: https://www.blikk.hu/

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button