fbpx
Medicina integrativaSimptome

Flatulența excesivă: Cauze, tratament, remedii

Flatulența este un proces natural care are loc în sistemul digestiv atunci când alimentele sunt descompuse. Cu toate acestea, flatulența excesivă poate fi jenantă și inconfortabilă pentru mulți oameni.

Flatulența (gaze, pârțuri, basini) este actul de a elibera aer sau gaz din sistemul digestiv prin rect. Este o funcție normală a corpului care apare atunci când alimentele pe care le consumăm sunt descompuse și digerate în stomac și intestine.

Gazul este produs ca rezultat al procesului digestiv, care implică descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor de către enzimele și bacteriile din sistemul digestiv. Acesta este compus din mai multe gaze, inclusiv azot, oxigen, dioxid de carbon, hidrogen și metan.

Flatulența poate apărea oricând în timpul zilei sau nopții, iar cantitatea de gaz produsă poate varia de la persoană la persoană. Deși este în general considerată o funcție normală a corpului, flatulența excesivă poate fi o cauză de disconfort, jenă și anxietate socială pentru unele persoane.

În acest articol, vom explora cauzele flatulenței excesive și modalitățile de a o gestiona.

Cauzele flatulenței excesive:

Dieta: Se știe că anumite alimente provoacă un exces de gaze în sistemul digestive. Printre acestea amintim fasolea, lintea, broccoli, varza, ceapa și băuturile carbogazoase.

Afecțiuni digestive: Afecțiunile digestive precum sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie a intestinului și boala celiacă pot provoca flatulență excesivă.

Înghițirea aerului: atunci când mâncăm sau bem, înghițim și aer, care poate provoca flatulență. Guma de mestecat, băutul printr-un pai și fumatul sunt, de asemenea, cunoscute pentru creșterea aportului de aer.

Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele, pot afecta echilibrul bacteriilor din sistemul digestiv și pot duce la flatulență excesivă.

Afecțiuni medicale: În cazuri rare, afecțiunile medicale precum intoleranța la lactoză, pancreatita și diverticulita pot provoca flatulență excesivă.

Modalități de a gestiona flatulența excesivă:

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro


Schimba-ți dieta: dacă anumite alimente îți provoacă flatulență excesivă, încearca să le eviți sau să limitezi aportul. Păstreaza un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele care cauzează problema.

Manâncă încet: mâncatul prea repede te poate determina să înghiți mai mult aer, ceea ce poate duce la flatulență. Fă-ți timp când mănânci și mestecă-ți bine mâncarea.

Exerciții fizice: Exercițiile fizice pot ajuta la stimularea sistemului digestiv și la prevenirea constipației, care poate provoca flatulență.

Remedii fără prescripție medicală: există mai multe remedii care pot fi luate fără prescripție medicală disponibile care pot ajuta la gestionarea flatulenței, cum ar fi simeticona, cărbunele activat și enzimele digestive.

Probiotice: Probioticele pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor bune din intestin și la reducerea flatulenței. Alimentele bogate în probiotice precum iaurtul, chefirul și varza murată pot fi benefice.

Gestionarea stresului: stresul poate afecta sistemul digestiv și poate duce la flatulență. Practicarea meditației, yoga sau exercițiile de respirație profundă, pot fi utile.

Când să mergi la medic?

Dacă ai flatulență severă sau persistentă, este important să mergi la medic pentru a exclude orice afecțiuni medicale subiacente.

Unele semne care pot indica necesitatea de a consulta un medic includ:

  • Dureri abdominale severe sau persistente
  • Sânge în scaun
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Diaree cronică sau constipație
  • Modificări ale obiceiurilor intestinale
  • Greață sau vărsături

Dacă ai oricare dintre aceste simptome împreună cu flatulență excesivă, este important să soliciți asistență medicală. Medicul poate efectua teste sau examene pentru a determina cauza de bază a simptomelor tale și pentru a oferi un tratament adecvat.

În concluzie, flatulența excesivă poate fi jenantă și inconfortabilă, dar de obicei nu este o afecțiune medicală gravă. Prin anumite modificări dietetice, mâncând încet, practicând exercițiile fizice regulat, sau cu ajutorul unor remedii sau probiotice poți gestiona flatulența excesivă și îți poți îmbunătăți sănătatea digestivă. Dacă ai flatulență severă sau persistentă, este important să discuți cu medicul pentru a exclude orice afecțiuni medicale subiacente.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button