fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Este chiropractica dureroasă?

Având la bază principiul potrivit căruia organismul se poate vindeca singur dacă există o aliniere corectă a sistemului osos, chiropractica propune îmbunătățirea stării de sănătate prin manipularea oaselor, cu precădere a coloanei vertebrale.

Având la bază principiul potrivit căruia organismul se poate vindeca singur dacă există o aliniere corectă a sistemului osos, chiropractica propune îmbunătățirea stării de sănătate prin manipularea oaselor, cu precădere a coloanei vertebrale.

Datorită faptului că această terapie alternativă și complementară presupune utilizarea mâinilor pentru manipularea sistemului musculoscheletal, există temeri cu privire la faptul că ea ar putea fi dureroasă. Descoperă în continuarea acestui articol cum decurge o ședință de chiroterapie și dacă aceasta poate fi dureroasă.

Cum decurge o ședință de chiropractică?

O ședință de chiropractică începe cu examinarea completă a coloanei vertebrale și anamneza pacientului.

Chiropracticianul va palpa zona dureroasă, iar dacă este necesar va recomanda anumite analize medicale, pentru a exclude existența altor probleme medicale care impun urmarea altui tip de tratament.

Pacientul va urma un tratament împărțit în 3 etape, după cum urmează:

  • Prima etapă este alcătuită din ședințe urmate la intervale scurte de timp și urmărește ameliorarea rapidă a durerii;
  • A doua etapă se concentrează pe continuarea vindecării și pe prevenirea altor episoade dureroase;
  • A treia etapă are ca scop menținerea stării de sănătate a pacientului.

Numărul ședințelor necesare variază la fiecare pacient în parte, în funcție de problemele de sănătate cu care acesta se confruntă. În cazul afecțiunilor cronice, pot fi necesare mai multe ședințe pentru recuperarea pacientului și menținerea stării de sănătate. Durata unei ședințe este cuprinsă între 15 și 30 de minute.

Manevrele utilizate în chiropractică

Fiind o tehnică non-invazivă, recomandată ca o alternativă la terapia convențională, chiroterapia promite diagnosticarea, prevenirea și ameliorarea afecțiunilor osteoarticulare. Manevrele pe care chiropracticianul le utilizează includ mișcări de palpare, rotire, tragere sau împingere, aplicate la nivelul zonelor afectate ale organismului.

Terapeutul va exercita presiune pe zona dureroasă, pentru a favoriza o aliniere corectă a coloanei vertebrale. De cele mai multe ori manevrele utilizate în chiropractică nu sunt dureroase. Atunci când durerea apare, aceasta este de intensitate mică și este asemănătoare cu cea resimțită după antrenamentele fizice.

Pe durata ședinței vei putea auzi pocnituri ale articulațiilor, numite cracmente, care sunt firești și nu ar trebuie să te îngrijoreze. Acestea reprezintă o dovadă a succesului manevrei executate de chiropractician.

Tipuri de ajustări efectuate în chiroterapie

Există mai multe tipuri de ajustări ce se efectuează în chiroterapie, aplicate în funcție de problema de sănătate a pacientului. Printre acestea se află următoarele:

  • Ajustări la nivelul gâtului

Ajustările gâtului se realizează prin manipularea vertebrelor cervicale, cu scopul de a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor. Pentru efectuarea acestora pacientul se așază confortabil pe spate, în timp ce chiropracticianul va palpa gâtul și va roti capul dintr-o parte în cealaltă prin mișcări controlate. Acest tip de ajustări sunt recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri de cap, dar și cu durere și tensiune la nivelul gâtului.

  • Ajustări la nivelul zonei lombare

Durerile în zona lombară sunt extrem de frecvente astăzi, iar ajustările la nivelul acesteia contribuie la ameliorarea durerilor și la redarea mobilității articulare. Deși există mai multe moduri prin care se pot efectua aceste ajustări, una dintre cele mai utilizate presupune așezarea pacientului pe spate și rotirea coapselor cu delicatețe, astfel încât un picior să fie așezat peste celălalt. Cu toate că este posibil să resimți cracmente articulare, această ajustare nu este dureroasă, însă te poate ajuta în diminuarea durerilor lombare.

  • Ajustări la nivelul umerilor

Atunci când există o aliniere necorespunzătoare a umerilor pot apărea durerile de spate sau de gât. Pentru redarea alinierii corecte a umerilor se poate efectua o ajustare la nivelul acestora. Astfel, chiropracticianul va mișca umerii în față și în spate, acest tip de ajustare fiind recomandat cu precădere persoanelor care petrec mult timp pe scaun.

Alegerea unui chiropractician acreditat – esențială

Printre indicațiile chiroterapiei se află durerile de spate, durerile articulare, hernia, artrita, durerile de piept, reumatismul, alinierea incorectă a coloanei vertebrale si dismenoreea. Deși este o practică non-invazivă, este important să consulți un medic acreditat, pentru a beneficia pe deplin de avantajele pe care ea le oferă. Atunci când este efectuată necorespunzător, ea poate duce la entorse, fisuri sau rupturi musculare. Totodată, mișcările incorecte realizate la nivelul coloanei vertebrale pot duce la apariția complicațiilor.

Dacă este aplicată corect, prin utilizarea mâinilor și a forței fizice, chiroterapia reprezintă o modalitate sigură prin care se poate elibera tensiunea de la nivelul sistemului osos și muscular.

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button