fbpx
Medicina integrativa

Hiperhidroza: Ce este? Cauze spirituale și psihologice

Hiperhidroza reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare și se manifestă prin transpirație excesivă. Deși poate apărea în orice zonă a corpului, ea este întâlnită cu precădere la nivelul axilelor, al picioarelor și al palmelor.

Tipuri de hiperhidroză

În funcție de cauza declanșatoare, există 2 tipuri de hiperhidroză, respectiv:

  • Primară – nu este asociată cu o problemă de sănătate și este localizată la nivelul capului, al axilei, al palmelor sau al picioarelor.
  • Secundară – este cauzată de o afecțiune și poate fi ușoară sau severă. Ea poate fi resimțită atât ziua, cât și noaptea.

În funcție de zona afectată, hiperhidroza mai poate fi:

  • Localizată, atunci când apare la nivelul capului, al palmelor, al axilei și al picioarelor
  • Generalizată – atunci când apare pe toată suprafața corpului.

Cauze

Există numeroase cauze care pot duce la apariția transpirației excesive, iar printre cele mai importante se află următoarele:

Anumite afecțiuni

Unele probleme de sănătate, precum hipertiroidismul, sindromul carcinoid sau diabetul pot determina apariția hiperhidrozei. De asemenea, aceasta este frecventă la femeile aflate în perioada de menopauză.

Consumul anumitor alimente și băuturi

Unele alimente și băuturi sunt recunoscute pentru creșterea transpirației. Acestea includ ciocolata, cafeaua, untul de arahide, ardeiul iute, ceapa, usturoiul și acidul citric. De asemenea, alimentele bogate în zahăr determină organismul să producă mai multă insulină și pot duce la creșterea glicemiei în sânge, care poate fi însoțită de hiperhidroză.

Administrarea anumitor medicamente

Persoanele care administrează unele medicamente, precum antidepresivele și insulina, pot prezenta transpirație excesivă.

Infecțiile

Infecțiile, precum tuberculoza, se manifestă prin transpirație excesivă

Exercițiile fizice și temperaturile ridicate

Transpirația excesivă mai este întâlnită pe durata antrenamentelor fizice intense sau atunci când temperaturile sunt foarte ridicate.

Transpirația excesivă și anxietatea

Dacă într-o zi toridă transpirația este o reacție de termoreglare firească a organismului, la persoanele cu anxietate aceasta poate să apară fără să fie necesară reglarea temperaturii corpului. Atunci când este asociată cu stresul și cu anxietatea, hiperhidroza se manifestă prin transpirația excesivă a palmelor, picioarelor, feței și axilei.

Transpirația excesivă este frecventă în rândul persoanelor cu anxietate socială, potrivit unui studiu realizat de International Hyperhidrosis Society.

Semnificațiile spirituale ale transpirației excesive

Transpirația excesivă poate avea cauze spirituale și semnalizează importanța reglării emoționale. Prin urmare, se consideră că anumite emoții pot fi responsabile de apariția hiperhidrozei, iar identificarea și gestionarea acestora contribuie la combaterea ei.

Analizează dacă există emoții sau gânduri negative pe care încă nu le-ai eliberat, care pot fi asociate cu transpirația excesivă. Atunci când stresul, anxietatea, emoțiile și gândurile negative pun stăpânire pe tine, organismul tău eliberează adrenalină și cortizol – hormoni care accelerează ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Acestea duc la apariția transpirației excesive.

Tocmai de aceea este recomandat să reduci stresul și anxietatea pentru a preveni și a combate transpirația excesivă.

Opțiuni de tratament

Există mai multe opțiuni de tratament pentru combaterea transpirației excesive, respectiv:

  • Antiperspirantele pe bază de săruri de metale – acestea acoperă orificiile glandelor sudoripare și reduc transpirația;
  • Servețele îmbibate cu clorură de aluminiu– acestea favorizeaza inhibarea transpirației;
  • Toxina botulinică – se aplică o cremă anestezică pe zona afectată, iar apoi se marchează punctele de injecție și se injectează toxina botulinică. Acest tratament este nedureros, iar efectul lui se menține pentru o perioadă de câteva luni;
  • Iontoforeza – metodă ce urmărește reducerea transpirației prin folosirea electricității. Sunt necesare ședințe săptămânale pentru obținerea efectului dorit;
  • Yoga și meditația – acestea sunt de ajutor persoanelor cu transpirație excesivă asociată cu stresul și anxietatea. Cele 2 forme de terapie alternativă reprezintă modalități lipsite de efecte secundare de reducere a anxietății și favorizează echilibarea emoțională, ducând la combaterea hiperhidrozei.

Modalități de prevenție

Pentru a fi posibilă prevenirea transpirației excesive, se recomandă:

  • Menținerea unei igiene corespunzătoare;
  • Păstrarea unei greutăți corporale normale;
  • Evitarea administrării de medicamente care duc la hiperhidroză;
  • Evitarea mediilor care pot cauza transpirație excesivă, precum cele cu temperaturi ridicate;
  • Evitarea consumului de medicamente picante sau al excesului de cafea.

Hiperhidroza poate fi extrem de neplăcută, motiv pentru care este recomandat să identifici cauza declanșatoare. Dacă este asociată cu administrarea anumitor medicamente, discută cu medicul tău pentru a găsi alternative care să nu producă transpirație excesivă.

De asemenea, este recomandat să incluzi yoga și meditația în rutina ta, datorită beneficiilor pe care acestea le dețin atât asupra reducerii transpirației excesive, cât și asupra îmbunătățirii stării generale de sănătate.

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button