fbpx
Medicina integrativa

Cum se manifestă balanita la copii?

Balanita la copii este o problemă des întâlnită, care se vindecă în câteva zile dacă este îngrijită corect.

Dacă micuțul tău plânge, pare neliniștit și nu știi care poate fi cauza, ia în considerare că s-ar putea să aibă o balanită.

Balanita este o inflamație a glandului care este însoțită de durere, disconfort la urinare, roșeață și, uneori, infecție.
Un băiețel suficient de mare îți va spune că are mâncărimi, îl arde sau îl doare. Din fericire, balanita la copii nu este gravă. Este o problemă obișnuită, des întâlnită, care se vindecă în câteva zile dacă este îngrijită corect.

Cu toate acestea, poate fi foarte incomodă și poate reveni la unii băieți. Așa că, este important să iei măsuri de prevenție.

Cauzele balanitei sunt diverse. Află în continuare cum apare balanita și ce să faci în aceste cazuri.

Cum se manifestă balanita la copii?

Simptomele balanitei sunt destul de ușor de recunoscut, deoarece sunt vizibile și creează disconfortul de care se vor plânge majoritatea băieților.

În general, mâncărimea, prepuțul înroșit și inflamat sau dificultățile la urinare sunt cele mai frecvente simptome.

Alte simptome ale balanitei pot fi:

 • Durere la urinare
 • Roşeaţă
 • Pete albicioase
 • Inflamație
 • Durere
 • Mâncărime
 • Acumularea de secreții
 • Miros neplăcut
 • Prepuțul strâns.

Dacă observi oricare dintre aceste simptome la copilul tău sau dacă se plânge de durere sau disconfort, programează o consultație la medic.

Este important să se determine cauza acestor simptome, deoarece ar putea fi semne ale unei infecții care necesită tratament.

Dacă simptomele balanitei sunt cauzate de o infecție, atunci există și riscul ca aceasta să se răspândească în tractul urinar și să provoace alte probleme mai grave. Balanita care este cauzată de o infecție poate fi asociată și cu alte simptome, cum ar fi febra.

De asemenea, medicul te va putea sfătui ce se poate face pentru a preveni reapariția afecțiunii.

În cele mai multe cazuri, balanita la copii nu va cauza probleme grave și nu va fi nevoie de intervenție chirurgicală.

Care sunt cauzele balanitei?

Majoritatea copiilor suferă de ceea ce se numește balanită chimică, care este doar o mică roșeață în zona prepuțului.

Balanita cauzată de infecții apare la aproximativ 5% din băieții cu vârsta mai mică de 5 ani.

Balanita la copii poate fi asociată cu:

 • Igienă precară care duce la formarea unei acumulări, numită smegma, sub prepuț
 • Iritație cauzată după urinare
 • Iritații cauzate de săpunuri, geluri de duș sau alte produse
 • Infecții bacteriene sau fungice
 • Afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau eczema.

Dacă atât prepuțul, cât și glandul sunt afectate, afecțiunea este uneori denumită balanopostită.

Băieții care au diabet pot avea mai multe șanse de a dezvolta balanită, fiind legată de afecțiuni ale pielii. Poate apărea și la băieții care au eczeme ce organele genitale.

Balanita la copii poate fi asociată și cu o afecțiune numită fimoză, care are loc atunci când prepuțul este prea strâns pentru a se retrage.

Prepuțul se separă, de obicei, de gland și devine retractabil între 2 și 6 ani. Simptomele balanitei sunt mai probabil să apară înainte ca prepuțul să se retragă.

Balanita care apare des la copii poate crește și șansele ca fimoza să persistă la o vârstă mai târzie, dacă problema este lăsată netratată.

Metode de prevenție pentru balanita la copii

Balanita la copii poate fi de obicei diagnosticată pe baza simptomelor și a unei examinări a penisului.

În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi infecțiile care pot provoca simptome similare.

Igiena este foarte importantă pentru cât mai puține evenimente neplăcute. Penisul trebuie menținut cât mai curat și cât mai uscat posibil. De asemenea, spălat cu apă călduță. Nu sunt necesare săpunuri sau alte produse, care pot irita pielea delicată din această zonă.

Penisul trebuie uscat cu grijă înainte de a îmbrăca copilul.

Este necesar ca părintele să se asigure că copilul lui a învățat să își mențină o igienă corespunzătoare și după ce nu mai are nevoie de el pentru a-l îngriji.

Igiena corectă a zonelor intime poate ameliora simptomele balanitei și poate reduce șansele ca afecțiunea să reapară din nou în viitor.

Tratament naturist pentru balanită la copii

Consultați medicul inainte de a administra orice tratament!

Ghimbirul

Deoarece ghimbirul este un remediu care poate fi accesat doar prin introducerea în dietă, este potrivit pentru copii, nu și pentru bebeluși.

Acesta are acțiuni antibacteriene și antiinflamatorii excepționale care pot ajuta la vindecarea oricărei infecții care cauzează afecțiunea și, de asemenea, facilitează dispariția simptomelor. Se poate face ceai din rădăcină de ghimbir, care să fie băut de câteva ori pe zi.

Aloe vera

gel cu aloe vera
Cumpara Gel cu aloe vera de pe RepublicaBio.ro

Aceasta are cele mai potrivite proprietăți și efecte medicinale pentru tratarea pielii inflamate și iritate. Are o gamă largă de utilizări pentru piele, care include ameliorarea durerii și umflăturilor cauzate de balanită.

Se poate folosi gel de aloe vera sau chiar o frunză proaspătă tăiată pe lungime pentru a obține conținutul acesteia. Gelul trebuie aplicat pe zona afectată de 2 ori pe zi.

Ulei de cocos

ulei de cocos bio
Cumpara Ulei de arbore de cocos de pe RepublicaBio.ro

Un alt remediu topic excelent pentru tratarea iritațiilor și umflăturilor cauzate de balanită este uleiul de cocos. Conține numeroși compuși medicinali, inclusiv acid lauric și acid caprilic, care au efecte antimicrobiene excelente și acțiuni antiinflamatorii.

Uleiul de cocos poate ajuta la tratarea infecției bacteriene sau fungice care a cauzat afecțiunea și, de asemenea, la calmarea iritațiilor și a altor simptome. Acest ulei trebuie să fie unul calitativ, aplicat pe zona afectată de 2/3 ori pe zi.

Oțet de mere

Are proprietăți excelente antimicrobiene și antiinflamatorii perfecte pentru tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi balanita. Nu trebuie aplicat direct pe piele, deoarece ar putea provoca iritații. Se diluează mai întâi cu o cantitate egală de apă și apoi se aplică cu grijă pe zona afectată.

Iaurt natural

Potrivit atât pentru bebeluși cât și pentru copii, este un alt remediu foarte eficient pentru balanite. Aplică-l pe zonele afectate de câteva ori pe zi.

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button