fbpx
Terapii alternative si complementare

De ce medicii se îndreaptă către medicina integrativă

În ultimii ani, exista o tendință în creștere în rândul profesioniștilor medicali de a se indrepta catre medicina holistica, mai nou cunoscuta si sunt denumirea de medicina integrativa. Această schimbare de gândire reprezintă o abatere semnificativă de la modelul tradițional de îngrijire medicală, care a dominat timp de decenii.

Medicina integrativă este o abordare centrată pe pacient care ia în considerare întreaga persoană – bunăstarea fizică, emoțională, socială și spirituală a acesteia. Ea subliniază importanța relației dintre medic și pacient și rolul pacientului ca participant activ în propria îngrijire a sănătății.

Medicina integrativă se bazează pe o gamă largă de modalități terapeutice, inclusiv medicina occidentală convențională, tehnici minte-corp, terapii nutriționale și pe bază de plante, acupunctură, masaj și vindecare energetică. Scopul este de a aborda cauzele principale ale bolii, mai degrabă decât de a trata doar simptomele.

Unul dintre principiile cheie ale medicinei integrative este utilizarea medicinei bazate pe dovezi. Aceasta înseamnă că practicienii se bazează pe cea mai bună cercetare științifică disponibilă pentru a-și informa deciziile de tratament. În același timp, ei recunosc, de asemenea, limitările modelului medical actual și sunt deschiși să exploreze abordări alternative atunci când este cazul.

Practicienii medicinei integrative pun, de asemenea, un accent puternic pe preventie. Ei lucrează cu pacienții pentru a identifica potențiali factori de risc pentru boală și pentru a dezvolta strategii pentru a le minimiza.

Aceasta poate include modificări ale stilului de viață, cum ar fi:

 • modificări ale dietei
 • exerciții fizice
 • tehnici de gestionare a stresului.

În cele din urmă, medicina integrativă este adesea folosită împreună cu tratamentele medicale convenționale. De exemplu, un pacient care urmează chimioterapie pentru cancer poate primi, de asemenea, un tratament cu acupunctură pentru a gestiona efectele secundare precum greața și oboseala. Combinând tot ce este mai bun din ambele ingrijiri, pacienții pot beneficia de o abordare mai cuprinzătoare și personalizată de tratament.

Principiile cheie ale medicinei integrative:

 • Medicina integrativă este o abordare centrată pe pacient, care ia în considerare întreaga persoană – bunăstarea sa fizică, emoțională, socială și spirituală.
 • Medicina integrativă subliniază importanța relației dintre medic și pacient și rolul pacientului ca participant activ în propria îngrijire medicală.
 • Medicina integrativă se bazează pe o gamă largă de modalități terapeutice, inclusiv medicina occidentală convențională, tehnici minte-corp, terapii nutriționale și pe bază de plante, acupunctură, masaj și vindecare energetică.
 • Medicina integrativă folosește medicina bazată pe dovezi pentru a informa deciziile de tratament, recunoscând în același timp limitările modelului medical actual și fiind deschisă să exploreze abordări alternative atunci când este cazul.
 • Medicina integrativă pune un accent puternic pe preventie, lucrând cu pacienții pentru a identifica potențiali factori de risc pentru boală și elaborând strategii pentru a le minimiza.
 • Medicina integrativă este adesea folosită împreună cu tratamentele medicale convenționale pentru a oferi o abordare mai cuprinzătoare și personalizată a îngrijirii.

În general, medicina integrativă este un domeniu în evoluție rapidă care transformă modul în care gândim asistența medicală. Adresându-se întregii persoane și folosind o gamă largă de modalități terapeutice, medicina integrativă oferă o abordare mai holistică și personalizată a vindecării. Pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări și mai mulți pacienți solicită acest tip de îngrijire, este probabil ca medicina integrativă să continue să câștige acceptare în comunitatea medicală.

Există mai multe motive pentru care medicii apelează la medicina integrativă:

 • În primul rând, există o recunoaștere tot mai mare a limitărilor medicinei convenționale. Deși medicina modernă a făcut progrese uriașe în tratamentul multor boli, nu este întotdeauna eficientă. În plus, multe tratamente vin cu efecte secundare semnificative, care pot fi dăunătoare pacienților. Medicina integrativă recunoaște că există mulți factori care contribuie la sănătatea generală și bunăstarea și că abordarea tuturor acestor factori poate duce la rezultate mai bune.
 • În al doilea rând, există un număr tot mai mare de cercetări științifice care sprijină utilizarea terapiilor complementare și alternative. De exemplu, studiile au arătat că practici precum acupunctura, yoga și meditația pot fi eficiente în gestionarea durerii cronice, a anxietății și a depresiei. În plus, s-a dovedit că multe suplimente naturale și plante medicinale au beneficii terapeutice, inclusiv reducerea inflamației și întărirea sistemului imunitar. Practicienii medicinii integrative cunosc cele mai recente cercetări și pot ajuta pacienții să ia decizii informate cu privire la îngrijirea lor medicală.
 • În al treilea rând, există o cerere tot mai mare din partea pacienților pentru asistență medicală mai personalizată și holistică. Mulți oameni sunt nemulțumiți de sistemul actual de asistență medicală, care deseori acordă prioritate produselor farmaceutice față de alte abordări. Medicina integrativă oferă pacienților o abordare mai colaborativă și individualizată a îngrijirii. Acestea pot include recomandări alimentare, modificări ale stilului de viață și alte intervenții non-farmaceutice care pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării generale.
 • În cele din urmă, mulți medici apelează la medicina integrativă pentru că văd valoarea în tratarea întregii persoane, mai degrabă decât doar simptomele unei boli. Medicina integrativă recunoaște că fiecare persoană este unică și că nu există o abordare unică pentru asistența medicală. Luând o abordare holistică, medicii își pot ajuta pacienții să obțină sănătate și bunăstare optime.

În concluzie, popularitatea tot mai mare a medicinei integrative în rândul medicilor reprezintă o schimbare semnificativă în modul în care este furnizată asistența medicală. Combinând cele mai bune tratamente din medicina occidentală convențională cu terapii complementare și alternative, medicii pot oferi pacienților o abordare mai cuprinzătoare și personalizată a îngrijirii. Pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări și mai mulți oameni solicită acest tip de asistență medicală, este probabil ca medicina integrativă să devină din ce în ce mai populară în următorii ani.

Ramona Joita

Zâmbește, simte, trăiește, iubește!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button