fbpx
Medicina integrativa

De ce este important să eviți excesul de colesterol în timpul sărbătorilor?

În perioada sărbătorilor este esențial să fii atent la potențialele “capcane” alimentare care îți pot afecta sănătatea, în special la cele legate de creșterea colesterolului.

Cercetările indică faptul că, nivelurile de colesterol rău tind să crească cu aproape 20% în această perioadă a anului, prezentând un risc semnificativ pentru sănătatea inimii. Înțelegerea factorilor care contribuie la această creștere și cumpătarea pot ajuta oamenii să navigheze în Noul An fără a-și compromite bunăstarea cardiovasculară.

Unul dintre factorii care contribuie la creșterea colesterolului în timpul sărbătorilor este schimbarea obiceiurilor alimentare.

Dr. Norman Lepor, un cardiolog recunoscut, observă că oamenii tind să experimenteze o creștere constantă în greutate de la 3 până la 5 kilograme în această perioadă. Combinația dintre consumul crescut de alimente bogate, nesănătoase și aportul crescut de alcool contribuie la această creștere în greutate și, în consecință, la creșterea nivelului de colesterol. Sezonul sărbătorilor aduce adesea cu el o multitudine de delicii tentante, de la mese delicioase la deserturi dulci și băuturi pline de calorii.

Stresul asociat cu activitățile legate de plecarea în vacanță poate agrava și mai mult situația. Forfota cumpărăturilor, călătoriile, participarea la petreceri și gestionarea diferitelor angajamente poate duce la creșterea nivelului de stres. Stresul, la rândul său, poate interfera cu alimentația și rutina exercițiilor fizice, ambele fiind esențiale pentru menținerea sănătății optime a inimii.

Dr. Lepor subliniază că cele trei zile cu cel mai mare număr de atacuri de cord din calendar sunt 25, 26 decembrie și 1 ianuarie, subliniind impactul negativ al plecării în vacanță și al petrecerilor asupra bunăstării cardiovasculare.

Cum afectează colesterolul sănătatea inimii?

Pentru a înțelege modul în care colesterolul afectează sănătatea, este esențial să se facă distincția între cele două tipuri principale: cholesterol LDL (lipoproteine cu densitate joasă), adesea denumit colesterol „rău” și cholesterol HDL (lipoproteine cu densitate mare), cunoscut sub numele de colesterol „bun”. Nivelurile crescute de colesterol LDL pot crește semnificativ riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Dr. Lepor aseamănă procesul cu arterele ruginite, subliniind că predispune indivizii la infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale în funcție de vasele afectate.

În societățile occidentale, un număr considerabil de oameni au niveluri de colesterol LDL care sunt mai mari decât cele recomandate. Dr. Lepor sugerează că un nivel al colesterolului LDL de peste 100 de miligrame pe decilitru este considerat crescut. Pe de altă parte, colesterolul HDL joacă un rol protector prin absorbția colesterolului din sânge și transportându-l înapoi în ficat pentru eliminare. Nivelurile ridicate de colesterol HDL pot reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

În plus, interacțiunea trigliceridelor, un tip de grăsime din sânge, este crucială pentru sănătatea inimii. Nivelurile ridicate de trigliceride, combinate cu colesterol HDL scăzut sau LDL ridicat, pot crește riscul unui atac de cord. Amy Pierce, asistent medical și specialist clinic în lipide, observă că nivelurile crescute de trigliceride pot duce la inflamarea pereților vaselor, facilitând acumularea plăcii în timp.

Ce schimbări ale stilului de viață te pot ajuta să reduci colesterolul?

În timp ce stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, pot influența aproximativ 15 până la 20% din nivelurile de colesterol, majoritatea, aproximativ 85%, sunt sub control genetic și sunt produse în ficat. Pierce subliniază că un colesterolul ridicat este influențat în primul rând de genetică, ceea ce face dificil de controlat doar cu dietă și exerciții fizice. Cu toate acestea, schimbările pozitive ale stilului de viață pot avea în continuare un impact semnificativ asupra reducerii colesterolului.

Reducerea consumului de grăsimilor saturate și practicarea regulată a exercițiilor fizice, incluzând atât activități aerobe, cât și activități cu greutăți, timp de cel puțin 30 până la 45 de minute, de 4 până la 5 ori pe săptămână, pot duce la o reducere de 10-20% a colesterolului LDL.

Pierce recomandă încorporarea fibrelor solubile în dietă, deoarece acestea pot contribui la o reducere cu 10% a colesterolului. Alimentele care conțin steroli și stanoli din plante sunt, de asemenea, benefice, iar unele uleiuri și nuci pot ajuta la creșterea colesterolului HDL, reducând în același timp minim colesterolul LDL.

Pierce recomandă limitarea aportului de alimente bogate în zahăr și carbohidrați pentru a menține nivelurile optime de trigliceride. Cu toate acestea, ea avertizează împotriva confundării acestei abordări cu dietele fără carbohidrați. Dr. Lepor sugerează dieta mediteraneană ca fiind o alegere excelentă datorită conținutului scăzut de grăsimi saturate. Această dietă, aprobată de Asociația Americană a Inimii, se concentrează pe legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, limitând în același timp zaharurile adăugate, alimentele procesate și grăsimile saturate.

Pentru multe persoane, gestionarea colesterolului poate implica un tratament cu medicamente. Dr. Lepor observă că aproape 50% dintre americani au niveluri de colesterol care justifică medicație, dar un număr semnificativ rămâne netratat. Terapia cu statine este un tratament comun de primă linie, scăzând în mod eficient colesterolul total, LDL, trigliceridele și crescând HDL. Statinele contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației în pereții vaselor și la stabilizarea plăcii, oferind protecție cardiacă esențială.

Sfârșitul de an, un moment propice pentru a te gândi la sănătatea inimii

Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit, sezonul sărbătorilor servește ca un memento în timp util pentru a reflecta asupra obiceiurilor actuale de alimentație și a exercițiilor fizice. Stabilirea unor obiective legate de sănătate și consultarea unui medic specializat în medicina integrativă pot deschide calea pentru un început mai sănătos al noului an. A fi proactiv cu privire la sănătatea inimii este primordial, după cum a subliniat dr. Lepor. Mulți indivizi pot să nu fie conștienți de boala coronariană subiacentă până la un eveniment semnificativ, cum ar fi un atac de cord sau moartea subită.

În concluzie, gestionarea colesterolului în timpul sărbătorilor necesită o abordare holistică care să cuprindă alegeri alimentare, exerciții fizice regulate și, atunci când este necesar, medicamente. Conștientizarea impactului evenimentelor de sărbători și al alimentației asupra nivelului de colesterol, combinată cu măsuri proactive, oferă persoanelor șansă să se bucure de sezonul sărbătorilor, păstrând în același timp sănătatea inimii.

Sursa articol: https://www.healthline.com/health-news/how-to-avoid-cholesterol-spikes-during-the-holidays

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button