fbpx
Plante medicinale

Cum se foloseste coada soricelului pentru tratarea ranilor?

Coada șoricelului este o plantă medicinală bine cunoscută pentru gama sa largă de aplicații și istoria lungă de utilizare în medicina tradițională din întreaga lume.

Potrivit unui articol publicat de National Geographic, oamenii de Neanderthal au folosit coada șoricelului împreună cu alte plante medicinale în urmă cu aproximativ 50.000 de ani!

În vremurile „vechi” mai recente, se spunea că faimosul erou grec Ahile a folosit coada șoricelului pentru a trata rănile sale și ale soldaților săi în timpul războiului troian. De fapt, numele oficial, științific, latin al cozii șoricelului este „Achillea Millefolium”, care este derivat din „Achilles”.

Descrierea plantei

Coada șoricelului, un membru al familiei asterilor, este strâns înrudita cu crizantemele și mușețelul. Înflorește într-un habitat însorit și cald și se găsește frecvent în pajiști și de-a lungul drumurilor, precum și pe pantele uscate și însorite. Crește ca o tulpină simplă, verticală, de obicei sub un metru.

Coada șoricelului înflorește între lunile iunie și septembrie. Florile sunt de obicei albe, însă poate avea și flori roz sau violet pal în zonele montane. Petalele sunt aranjate dens în ciorchini turtiți, iar frunzele sunt subțiri.

Coada șoricelului – Proprietăți medicinale

Coada șoricelului are o gamă largă de proprietăți medicinale. Uleiurile volatile pe care le conține funcționează ca agenți antibacterieni, antiinflamatori și diuretici. Taninurile sunt astringent, agresive. Alcaloizii sunt atât hipotensivi, cât și hipoglicemianți.

Coada șoricelului are chiar și cumarină în celulele sale, care funcționează ca un antitrombotic pentru a reduce tensiunea arterială ridicată. Compușii amari pe care îi detectează limba se datorează flavonoidelor, precum saponinele, și alcaloizilor puternici, precum achileina, trigonelina și betonicina.

Cum favorizează coada șoricelului vindecarea rănilor?

Așa cum am precizat la începutul articolului, încă din vremea Greciei Antice, coada șoricelului a fost folosită în cataplasme și unguente pentru tratarea rănilor.

Un studiu pe animale a constatat că extractele de frunze de coada șoricelului prezintă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care ajută la vindecarea rănilor [1], [2].

În plus, acest studiu a remarcat că extractul de frunze de coada șoricelului poate crește fibroblastele, care sunt celulele responsabile pentru regenerarea țesutului conjunctiv și care ajuta corpul să se recupereze după leziuni [3].

Totodată, un studiu a observat ca unguentul făcut din coada șoricelului și sunătoare ajută la vindecarea locurilor de epiziotomie, care sunt incizii chirurgicale pe peretele vaginal făcute în timpul nașterii [4].

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, nu este clar dacă ceaiul de șoricelului are aceleași efecte. Sunt necesare mai multe studii în acest sens.

Ce alte beneficii oferă coada șoricelului?

1. Protejează pielea și vindecă rănile
2. Are efecte sedative ușoare pentru somn și anxietate
3. Poate ajuta la reducerea inflamației și susține sistemul imunitar
4. Poate ajuta la tratarea naturală a mastitei
5. Are efect antispastic

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Cum să faci unguent de coada șoricelului?

Poți infuza coada șoricelului în ulei și apoi să folosești acel ulei pentru a face unguent.
Incălzesțe aproximativ 1/2 cană de coada șoricelului uscată cu aproximativ 1 cană de ulei de cocos la foc mic pe aragaz. Amestecă și lasă să fiarbă cel puțin 20 de minute pentru a permite plantei să infuzeze uleiul de cocos.
Strecoară uleiul de cocos infuzat într-un borcan sau un recipient curat și lasă să se răcească.

Se aplică unguentul pe răni, arsuri, erupții cutanate, vânătăi, mușcături de insecte etc.

Cum să prepari cataplasmă de coada șoricelului?

Ingrediente:
– 10 g de flori de coada șoricelului
– 500 ml apă
Pregătire:
– Pregătește un ceai de coada șoricelului (fierbe florile de coada șoricelului timp de 5 până la 10 minute în apă clocotită).
Lăsă ceaiul să se răcească.
– Înmoaie comprese sau bucăți de bumbac în acest ceai de plante (când este călduț), stoarce bine.
Dozare:
– Aplica sub forma unei comprese pe rani.
Poți aplica și pe față în timpul acneei și pentru tratarea punctelor negre.
Aplică timp de 10 până la 15 minute. Repeta de 2-3 ori pe zi.

Afla si cum sa faci Tinctura de coada soricelului

Contraindicații

Coada șoricelului este considerată o plantă sigură pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, femeile care sunt însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ingereze coada șoricelului, deoarece aceasta poate declanșa avorturi spontane și poate afecta ciclul menstrual.

În plus, persoanele cu probleme de coagulare a sângelui sau care iau medicamente anticoagulante ar trebui să evite coada șoricelului, deoarece poate crește riscul de sângerare.

În aceeași notă, această plantă nu trebuie consumată timp de 2 săptămâni înainte și după operație din cauza unui risc mai mare de sângerare.

În plus, coada șoricelului poate provoca o reacție alergică la persoanele alergice la ambrozie și alte plante înrudite.

Studii:

1. In vitro tests and ethnopharmacological investigations: wound healing as an example – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16040217/

2. The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20210088/

3. Fibroblasts – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1347118/

4. The effect of Achillea millefolium and Hypericum perforatum ointments on episiotomy wound healing in primiparous women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28027682/

 

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button