fbpx
EvenimenteUncategorized

Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) va avea loc în perioada 20-30 mai 2022

Centrul de Cercetare în Medicină și Spiritualitate Creștină – Spitalul „Providența” Iași, din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cooperare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Centrul de Studii Teologice „Sfântul Dionisie Exiguul” din Italia, organizează, în perioada 20-30 mai 2022, Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC 2022).

Centrul de Cercetare în Medicină și Spiritualitate Creștină – Spitalul „Providența” Iași, din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cooperare cu Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Centrul de Studii Teologice „Sfântul Dionisie Exiguul” din Italia, organizează, în perioada 20-30 mai 2022, Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC 2022).

Întâlnirea aflată la a doua ediție (după evenimentul inaugural desfășurat în 2019, la München) se va desfășura la Monza, în Italia, dar și online, și va avea două secțiuni de interes deosebit în contextul vremurilor actuale influențate atât de pandemia CoVid-19, cât şi de războiul de la graniţele ţării noastre:
1. Secțiunea principală: Abordarea integrativă a persoanei în îngrijirea medicală, în psihoterapie și în viața spirituală creștină. Principii și practici.
2. Secțiuni speciale:
a. Pandemia CoVid-19, abordări interdisciplinare.
b. Îngrijirea medicală și asistența spirituală în vremuri de război.

CEMSC – o rază de lumină pentru sănătate

Argumentul principal al organizării Conferinței Europene de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC 2022) constă în necesitatea dialogului dintre medicină și spiritualitate creștină. Cercetările medicale din ultimele trei decenii au scos la iveală tot mai multe conexiuni existente între diversele planuri ale existenţei personale și comunitare, pe de o parte, și starea de sănătate, de partea cealaltă. Mediul în care trăim, obișnuințele, condițiile de muncă, pattern-urile cognitive și emoționale, felul în care obișnuim să interpretăm situațiile de viață, relațiile noastre cu semenii, raporturile cu mediul înconjurător, toate contribuie în mod considerabil la calitatea vieții și a sănătății. Domenii precum psihoneuroimunologia, medicina comportamentală sau psihologia sănătății au determinat o deschidere tot mai mare și preocupări științifice tot mai concrete pentru evaluarea diverselor elemente prezente în câmpul vast al practicilor și activităților omenești cu relevanță medicală.

Evenimentul a fost foarte bine recepţionat în lumea medicală, de unde se aşteaptă înscrieri pentru susţinerea lucrărilor științifice de către medici români și membri ai personalului medical din diaspora, specialiști interesați de valorificarea potențialului terapeutic al vieții spirituale creștine.

Astfel, referitor la acest eveniment, profesorul doctor Emilian Popovici, titular al Disciplinei Epidemiologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie şi membru în comitetul de conducere al Rețelei Internaționale de Politici Epidemiologice, a declarat: „Conferinţa este extrem de bine-venită. De obicei, spunem aşa: «Minte sănătoasă într-un trup sănătos». Oare poate să fie o minte sănătoasă fără un suflet care să se afle într-un echilibru şi care să fie la rândul lui sănătos din toate punctele de vedere? Probabil că nu! Şi atunci, este normal ca să încercăm să găsim o viziune comună asupra acestor perspective atât de importante pentru sănătatea noastră sub toate aspectele. Cred că CEMSC poate fi o rază de lumină pentru sănătatea publică”. Domnia sa va susţine în cadrul CEMSC conferinţa cu titlul PANDEMIA COVID – ABORDĂRI INTERDISCIPLINARE, Infecția cu virusul SARS CoV 2: actualități și perspective.

Cercetările medicale din ultimele decenii au furnizat numeroase rezultate care scot la iveală capacitățile regenerative și o remarcabilă plasticitate a ființei omenești, de la plasticitatea sinaptică auto-indusă, la modificarea expresiilor genetice, ori la plasticitatea telomerilor, elemente atât de strâns legate de diversele aspecte ale vieții, de dispoziția psiho-emoțională, de conectivitatea socială, de calitatea relației medic-pacient, dar și de credința sau preocupările spirituale ale pacientului. Dorind să sublinieze rolul rugăciunii pentru sănătatea omului, prof. dr. Nicolae Constantinescu, medic chirurg, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, a făcut referire la experienţa sa personală: „Eu am exersat în toţi anii mei de viaţă rolul rugăciunii. Pentru mine, rugăciunea este nu numai aşa, metaforic vorbind, o scară către Dumnezeu, ci este o permanentă şi o continuă spovedanie pe care o facem Celui de Sus.”

„Viaţa fără credinţă e mult mai grea”

 

Dialogul dintre medicină și spiritualitate creștină devine aşadar nu numai necesar, dar și inevitabil. Pentru spațiul european însă, viața Bisericii lui Hristos și cea a spiritualității creștine constituie un fundament pe care s-au constituit istoric inițiative cu caracter medical și filantropic. În plus, impresionantele resurse de semnificație și înțelesuri edificatoare de care dispune creștinismul, ca și practicile spirituale reprezintă conținuturi care trebuie puse în legătură nu numai cu dimensiunea personală / individuală, dar și cu cea de grup social al vieții. În cadrul CEMSC, autorităţi avizate în domeniul medical vor încerca găsirea unor răspunsuri la întrebări esenţiale în acest domeniu. Spre exemplu, prof dr. Alexandru Bogdan Miron, profesor consultant medic clinician Pneumologie şi Medicină internă, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a lansat o provocare: „Intervenţia mea la CEMSC se numeşte «Rugăciunea în interferenţa plămâni-inimă». Aşadar, oare cum acţionează rugăciunea asupra plămânului şi asupra inimii unui om care se roagă?”.

Toate descoperirile ştiinţifice evidențiază o convergență strânsă între medicină și spiritualitate, justificând inițiativele de dialog și explorarea interdisciplinară, precum și abordările integrative, așa cum este cea pe care o propune Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină – CEMSC 2022. Şeful Centrului de Boli digestive şi Transplant hepatic, Institutul Clinic Fundeni, membru al Academiei Franceze de Chirurgie şi al Academiei Franceze de Medicină, prof dr. Irinel Popescu, subliniază în acest sens că „e binecunoscut faptul că dintotdeauna a existat şi există o componentă spirituală a vindecării”. „Viaţa fără credinţă e mult mai grea decât viaţa pentru cel care are credinţă în interiorul său”, a spus totodată dr. Gheorghe Cerin, şef secţie Cardiologie şi medicină internă, Monza Hospital.

Creierul uman, o bijuterie oferită de Dumnezeu

Prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, profesor emerit al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a declarat: „Am ales tema «Rolul credinţei neurochirurgului în abordul encefalului, cu ajutorul microscopului». De ce această temă? Pentru că acolo eşti tu, ca neurochirurg sau chirurg, cu pacientul care-ţi oferă totul, cu capul desfăcut, cu creierul pe care-l perfcepi, îl vezi, poţi să-l şi atingi şi-n care operezi cu un instrument, cu microscopul. Fără credinţă nu poţi să faci niciun pas mai departe în această structură dumnezeiască, în această bijuterie oferită de către Dumnezeu şi care se numeşte creierul uman”.

CEMSC 2022 se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, iar temele conferințelor și cele 15 personalităţi de top din lumea medicală internaţională care vor susține prelegerile, în cele 10 zile, pot fi găsite pe site-ul evenimentului https://www.medicineandspirituality.eu/ (Lucian Apopei)

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button