fbpx
Psihoterapie Integrativa

Conexiunea dintre emoții și mâncatul excesiv

Există multe motive pentru care mâncăm. Un lucru este de necontestat: corpul nostru are nevoie de energie obținută din calorii, pentru a funcționa, dar situația se schimbă atunci când ajungem să mâncăm, ca răspuns la emoțiile negative.

O zi proastă la birou sau o despărțire ne poate determina să mâncăm mai mult și de multe ori alimentele nu sunt dintre cele mai sănătoase.

Mâncatul excesiv poate lua forma unor pofte cu care ne răsfățăm prea des, dar și sub forma mâncatului compulsiv.

Mâncatul compulsiv poate fi privit ca o dependență alimentară, folosită în încercarea de a face față stresului cotidian.

Care sunt cauzele mâncatului excesiv?

Cauzele variază de la individ la individ, iar în unele situații pot să rămână necunoscute. Mâncatul excesiv este adesea rezultatul unor anomalii în activitatea cerebrală. Depresia, dieta extremă și stresul pot fi cauzele acestor anomalii. Unii cercetatori sugerează că mâncatul în exces ar putea fi genetic. Cu toate acestea, tulburările de alimentație care constau în a mânca excesiv pot afecta pe oricine.

Diagnosticarea persoanelor cu tulburare de alimentație excesivă

Persoanele care mănâncă în exces sunt greu de identificat după aspectul exterior. Dacă mănânci în exces poți sa fii supraponderal, obez sau poți chiar să ai o greutate normală. În particular, pot apărea următoarele simptome:

  • mănânci cantități mari de alimente chiar și atunci când nu ai poftă de mâncare
  • mănânci în grabă
  • te simți rău după masă
  • mănânci singur
  • ai sentimente de depresie și lipsă de autocontrol
  • iți e rusine să mănânci de față cu alții
  • ții diete frecvent făra o scădere în greutate pe termen lung.

Ca o concluzie, persoanele care suferă de aceste tulburări de alimentație mănâncă, până la 15.000 de calorii la o singură masă.

Efectele devastatoare ale mâncatului excesiv

Obezitatea este din ce în ce mai des întâlnită, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Această afecțiune vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la riscul cardiovascular, pâna la infertilitate sau diabet de tip 2.

Principala cauză a obezității este mâncatul în exces. Concret, este vorba despre consumul mai multor calorii decât organismul are nevoie pentru activitățile zilnice.

Există un tratament?

Dacă ai început să mănânci excesiv și acest lucru te îngrijorează, este important să iei măsuri pentru a împiedica această problemă să se transforme cu adevărat într-o tulburare. Ce spun specialiștii:

  • Înconjoară-te de oameni cu constituții variate.
  • Evită imaginile care te fac sa te simți rușinat sau nesigur în legătură cu propriul corp.
  • Vorbește cu prietenii apropiați, familia sau medicul despre ceea ce te îngrijorează. Dacă aceștia îți cunosc situația, te pot ajuta ca mâncatul în exces ocazional să nu se transforme într-un obicei.

Cum te poate ajuta terapia online?

Potrivit cercetătorilor, terapia online este la fel de eficientă ca ședințele față în față. Psihoterapia online are scopul de a găsi factorul declanșator care duce la acest comportament, conștientizarea emoțiilor și trăirilor care determină acest mecanism, acceptarea lor.

Există trei tipuri de psihoterapie care sunt eficiente în tratamentul tulburării de mâncat compulsiv, cum este cunoscuta în limbajul de specialitate:

1. Terapia cognitiv-comportamentală:

Există mai multe studii care au dovedit eficacitatea acestei forme de terapie în tratarea pacienților cu tulburare de mâncat compulsive. Aceasta poate contribuifie la abstinența de a manca compulsiv, fie la reducerea frecvenței episoadelor, precum și a preocupării legate de greutate și aspect fizic.

2. Terapia dialectic – comportamentală:

Atât prin ședințele individuale, cât și prin grupurile de abilități, persoanele cu o astfel de tulburare sunt ajutate să dobândească mecanisme de reglare emoțională sănătoasă, teoria fiind că mâncatul compulsiv este un răspuns la emoții copleșitoare.

Citeste si: Tulburarea obsesiv-compulsivă poate fi depășită cu un psiholog online

3. Terapia interpersonală

Această teorie sugerează că problemele sociale duc la crearea unui mediu în care se dezvoltă și menține mâncatul compulsiv ca mecanism de supraviețuire. Persoanele cu această tulburare au adesea emoții reprimate, mâncând pentru a nu le exprima. Așa că, acest tip de psihoterapie ajută la conștientizarea și exprimarea emoțiilor dureroase, pentru ca acestea să poată fi gestionate fără ajutorul mâncării.

O modalitate prin care ai putea minimiza efectul pe care emoțiile îl au asupra obiceiurilor alimentare este să practici meditatia Mindfulness. Aceasta practica te ajută să te concentrezi asupra momentului present și să recunoaști și accepti emoțiile și gândurile.

Dimulescu Cristina

- din 2007 în presa audiovizuală. “Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești”, spunea Jim Rohn. Eu aș merge mai departe și aș spune că avem nevoie de un echilibru între corp, minte și spirit. De fiecare dată când scriu un articol despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, încerc să folosesc și eu din informațiile pe care le aflu în urma documentării și să le aplic astfel în viața de zi cu zi. Așa că, sper ca acestea să fie de folos și publicului larg.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button