fbpx
Psihoterapie Integrativa

Este eficienta terapia de cuplu? Merita sa investesti timp si bani?

Există o dinamică aparte în terapia de cuplu. Felul în care arată o căsnicie sau o relație este în continuă schimbare, pentru că noi ca indivizi și ca specie ne schimbăm.
Cuprins

Ideea de a merge la psiholog cu partenerul este încă o raritate în România.

Cum ar putea cineva străin să vă rezolve problemele, când nu reușiți voi doi să faceți asta? Iar voi vă cunoașteți deja de ceva vreme.

Pe lângă faptul că, foarte probabil va fi nevoie să îți convingi partenerul să meargă la terapia de cuplu, iar acolo o să stați față în față să discutați despre problemele voastre fară “perdea”, există șanse să nu reușiți să ajungeți la un consens.

De asemenea, mai merită să investești timp și bani într-o relație care deja “scârțăie”?

Răspunsul este DA!

Merită, pentru că deja ai investit timp și afecțiune. Ai deja lucruri în comun cu partenerul tău și l-ai ales pentru anumite calități. Înainte de a o încheia, este important să fii sigură că decizia pe care o iei este cea corectă și că într-adevăr nu mai ai un viitor împreună cu partenerul tău. Iar în cadrul terapiei de cuplu, vei putea să găsești sau să găsiți împreună răspunsurile la întrebările voastre.

În ceea ce privește eficiența terapiei de cuplu, există mai multe studii care atestă acest lucru. De asemenea, în calitate de psihoterapeut, și având o experiență de cabinet de peste 10 ani, nu pot decat să confirm acest lucru. Mai jos vor descrie pe scurt și câțiva dintre factorii factorii care contribuie la succesul terapiei.

Ce rată de succes are terapia de cuplu?

Există o dinamică aparte în terapia de cuplu. Felul în care arată o căsnicie sau o relație este în continuă schimbare, pentru că noi ca indivizi și ca specie ne schimbăm. Astăzi nu mai putem compara relația pe care o avea bunica, cu relația pe care o avem noi. Bunica avea acces doar la un radio sau TV, cel mult, noi avem acces la o multitudine de surse de informare. Viața noastră, grijile, stresurile și inclusiv relațiile sunt diferite.

Chiar dacă provocările în relație au crescut de-a lungul anilor, iar partenerii vin cu din ce în ce mai multe probleme sau întrebări la terapie, rata de succes a terapiei de cuplu a crescut față de acum 20 de ani. Asociația Americană de Psihologie susține că aprox 70% dintre cuplurile care fac terapie reușesc să își rezolve problemele.[1] Iar în studiul făcut de ei au fost incluse și cupluri cu un nivel de stres ridicat, cum ar fi cele în care există infertilitate, veterani de război sau părinți cu copii bolnavi cronic. Rezultatele sunt, de asemenea, pozitive și substanțiale în diferite grupuri culturale.

Unii dintre voi vor spune probabil că nu are legătură ce se întâmplă în SUA cu ce se întâmplă în România. Dar, din experiența mea de cabinet, pot spune că cifrele din România sunt tot undeva pe acolo.

Care sunt factorii care contribuie la succesul terapiei?

O terapie de cuplu de succes implică doi parteneri care își doresc să își rezolve problemele, să devină mai conștienți de sine, precum și să fie mai vulnerabili din punct de vedere emoțional unul față de celălalt.

Pentru a realiza asta, sunt necesare abilități de comunicare de bază, cum ar fi utilizarea unor cuvinte care să descrie sincer ceea ce simte fiecare. Mulți oameni au dificultăți în a distinge emoțiile de gânduri. Cu toate acestea, această abilitate poate fi învățată și este încurajată în timpul terapiei de cuplu.

Un alt lucru important este abilitatea partenerilor de a nu se mai vedea reciproc că adversar, ci mai degrabă ca membru al echipei. Atunci când partenerii înțeleg că sunt împreună în aceeași “barcă” devin mai cooperanti și sunt dispuși să fie mai vulnerabili din punct de vedere emoțional.

De asemenea, capacitatea de a simți empatie pentru partener este o parte esențială a terapiei de cuplu. Fiecare persoană trebuie să aibă compasiune față de sentimentele de vulnerabilitate ale celuilalt și de traumele emoționale din trecut.

Nu în ultimul rând, o condiție pentru succesul muncii în cuplu este disponibilitatea fiecărei persoane de a-și asuma rolul în problemele existente, precum și de a fi dispusă să facă schimbări pozitive. Multe persoane vin la terapia de cuplu cu o listă de reclamații despre cealaltă persoană. Dorința lor este ca psihologul să valideze reclamațiile lor și apoi să schimbe comportamentul celeilalte persoane. Deși există adesea plângeri valabile, nimic nu este rezolvat decât dacă ambii indivizi sunt dispuși să schimbe un aspect al propriului lor comportament.

Pentru cine nu funcționează terapia de cuplu?

Evident că există și cupluri pentru care terapia nu este de succes. Cel mai adesea acestea au relații abuzive, fie că vorbim de abuz fizic sau emoțional. De multe ori, în aceste situații, este recomandat ca fiecare dintre parteneri să vină separat la terapie, pentru a învăța să se controleze mai bine sau pentru a învăța cum să fie în siguranță, în funcție de caz.

De asemenea, terapia de cuplu poate să nu fie eficientă pentru cuplurile care deja sunt în proces de separare. În acest caz este destul de dificil să se creeze un atașament mai sigur.

Mai este și situația în care există o dependentă de substanțe. În acest caz, terapia de cuplu este recomandată doar în cazul în care partenerul care are acea dependență lucrează pentru a scăpa de ea.

Ce fac dacă partenerul meu nu vrea să meargă la psiholog?

O întrebare care mi se pune des la cabinetul de psihoterapie. Se știe că bărbații sunt mai puțîn înclinați să meargă la terapie decât femeile. De foarte multe ori, femeia este cea care pune presiune pe partener să meargă alături de ea. Chiar dacă oamenii se pot răzgândi sau își pot schimba ideile pe parcursul vieții, să îți “forțezi” partenerul să meargă la terapie dacă acesta nu are motivația și nici dorința necesare, nu este o idee bună.

Mai departe apare întrebarea… dacă reușesc să îl conving să meargă o dată sau daca pur și simplu nu vrea să meargă deloc, are sens să mai merg singura la terapia de cuplu?

Da!

Pentru că munca pe care o depui la terapia individuală va avea, fără îndoială, un impact asupra relației voastre și vă va ajuta să vă dați seama cât de mult doriți să lucrați pentru a o salva. Și munca individuală este o condiție necesară pentru ca terapia de cuplu să aibă succes. Dacă tu sau partenerul tău (sau amândoi) vă confruntați cu probleme care vă afectează relația, cum ar fi o afecțiune de sănătate mintală sau o dependență de substanțe, atunci este necesar un tratament individual pentru a o aborda.

Cu toate acestea, deși psihoterapia individuală este benefică, nu vei putea face terapie de cuplu fără partenerul tău. Psihoterapeuții de cuplu tratează în primul rând relația și încearca să observe și să intervină în interacțiunile voastre din cabinet. Dacă doar un singur partener este dispus să facă schimbări, acest lucru va aduce în cele din urma dezechilibre în relație și posibil o despărțire.

Concluzii

Terapia de cuplu vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile de comunicare, să scăpați de tiparele de comportament distructiv și să vă măriti capacitatea de a fi disponibili emoțional.

Vă puteți depăși problemele de cuplu prin terapie în 20 de ședințe [2] sau chiar mai puțin, chiar și dacă există chestiuni grave în relație, cum ar fi un moment de infidelitate.

Ideal ar fi ca terapia să înceapă înainte de o perioadă critică în relație, astfel încât să nu se ajungă la evenimente care nu mai pot fi depășite.

Un alt factor cheie în terapia de cuplu îl joacă psihoterapeutul. Cu cât acesta are mai mult experiență cu atât există mai multe șanse de reușită. Terapia de cuplu este una dintre cele mai dificile, iar psihologii mai puțîn instruiți pot face față cu greu unei astfel de provocări. [3]

Dacă tu și partenerul tău căutați ajutor pentru a vă consolida relația, sunt aici pentru voi!

Sursa foto: freepik.com

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button