fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapii alternative și complementare pentru endometrioză

Endometrioza este o afecțiune ginecologică comună care provoacă dureri menstruale și pelvine și afectează 10%-15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. În ultimii ani, tratamentul medical complementar și alternativ pentru endometrioză a devenit popular datorită puținelor reacții adverse raportate.
Cuprins

Endometrioza apare atunci când celulele endometriale, celulele care alcătuiesc căptușeala uterului, călătoresc în afara uterului către alte părți ale corpului. Chiar dacă aceste celule nu mai locuiesc în uter, ele sunt încă stimulate de hormonii de reproducere ai femeii și varsă sânge în timpul menstruației în fiecare lună. Sângele din aceste celule face ca depozitele să se acumuleze și să formeze țesut cicatricial, care poate fi dureros.

Endometrioza afectează 10% dintre femeile aflate la vârsta fertilă și până la 90% dintre femeile cu infertilitate. Este una dintre principalele cauze ale infertilității la femei.

Simptome

Simptomele endometriozei pot varia. Unele femei sunt grav afectate, în timp ce altele ar putea să nu aibă simptome vizibile.

Unele simptome comune ale endometriozei sunt:

  • durere la nivelul abdomenului inferior sau a spatelui (durere pelvină) – de obicei se agravează în timpul menstruației
  • dureri ale menstruației care te împiedică să îți desfășori activitățile normale
  • durere în timpul sau după sex
  • durere când faci pipi sau ai scaun în timpul menstruației
  • senzație de rău, constipație, diaree sau sânge în pipi sau scaun în timpul menstruației
  • dificultăți de a rămâne însărcinată

Este posibil să ai și menstruații abundente. S-ar putea să folosești multe tampoane sau să sângerezi pe haine.

Pentru unele femei, endometrioza poate avea un impact mare asupra vieții lor și poate duce uneori la depresie.

De ce apare endometrioza?

Cauza endometriozei nu sunt cunoscute, dar au fost sugerate mai multe teorii, printre care:

  • genetică – afecțiunea tinde să apară în familii și afectează persoanele din anumite grupuri etnice mai mult decât altele
  • o problemă cu sistemul imunitar, apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor
  • celulele endometrului care se răspândesc prin corp în fluxul sanguin sau sistemul limfatic, o serie de tuburi și glande care fac parte din sistemul imunitar

Dar niciuna dintre aceste teorii nu explică pe deplin de ce apare endometrioză.

Este probabil ca afecțiunea să fie cauzată de o combinație de diferiți factori.

Ce tratament există?

Tratamentele pentru endometrioză sunt concepute pentru a ameliora simptomele.

Tratamentul obișnuit include:

  • analgezice precum ibuprofenul și paracetamolul
  • medicamente hormonale și contraceptive, inclusiv pilule, plasturele contraceptiv, sterilet și implantul contraceptiv
  • intervenția chirurgicală pentru a îndepărta petele de țesut rezultat de endometrioză
  • intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți sau a tuturor organelor afectate de endometrioză, cum ar fi intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea unei părți a colonului sau a apendicelui sau a uterului (histerectomie)

Medicul tău va discuta opțiunile cu tine. Uneori, acesta poate sugera să nu începi imediat tratamentul, pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează de la sine.

Stresul și apariția endometriozei

Corpurile noastre au un sistem proiectat să răspundă la factorii de stres acuți, pe termen scurt. Acesta este menit să te ajute să gestionezi situațiile temporar stresante și este adesea cunoscut sub numele de răspuns de „luptă, fugă sau îngheț”.

În timp, stresul cronic continuu sau negestionat, poate să afecteze organismul.

Stresul poate afecta și microbiomul intestinal. Avem comunități complexe de bacterii care trăiesc în și pe corpul nostru. Este cunoscut sub numele de microbiom. Majoritatea microorganismelor trăiesc în tractul digestiv.

Stresul poate distruge echilibrul bacteriilor bune din intestin. Acest dezechilibru este cunoscut sub numele de disbioză.

Disbioza este asociată cu anumite afecțiuni inflamatorii, inclusiv endometrioza, deși nu este clar ce vine mai întâi. Este posibil ca inflamația endometriozei să provoace disbioză. De asemenea, este posibil ca disbioza să inițieze inflamația care duce la dezvoltarea endometriozei.

Se crede, de asemenea, că microbiomul intestinal joacă un rol în metabolismul estrogenului. Cercetările au descoperit că disbioza poate crește cantitatea de estrogen din organism, iar creșterea endometriozei este determinată de nivelurile crescute de estrogen.[1]

Aceasta este ceea ce știm până acum despre stres și dezvoltarea endometriozei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine această legătură complexă.

Ce terapii alternative poți folosi pentru a gestiona mai bine durerea și stresul provocate de endometrioză?

Terapii alternative pentru endometrioză

Pe lângă tratamentul convențional recomandat de medic, există câteva terapii alternative și complementare la care poți apela pentru a ameliora simptomele. Deoarece hormonii precum estrogenul afectează endometrioza, multe tratamente sunt concepute pentru a reduce nivelul de estrogen din organism. Dacă ești însărcinată sau te gândesti să rămânei însărcinată, nu utiliza nicio terapie complementară și alternativă decât dacă medicul tău îți recomandă acest lucru.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Acupunctura

Acupunctura este o formă de medicină chineză care utilizează ace care sunt plasate în anumite puncte din corp. Se crede că acest lucru este menit să îmbunătățească energia (Qi) și fluxul de sanguin.

Pentru endometrioză, terapia cu acupunctură include needlelingul, auriculoterapia și moxibustie. Acestea au rolul de dragare a meridianelor, de reglare a echilibrului dintre Yin și Yang (medicina chineză consideră că echilibrul dintre Yin și Yang determină sănătatea oamenilor), îmbunătățind circulația „Qi”, întărind astfel rezistența organismului la boli și eliminând factorii patogeni. S-a confirmat că terapia cu acupunctură pentru endometrioză îmbunătățește eficacitatea cu mai puține efecte secundare, în special în dismenoreea asociată. Analgezia prin acupunctură este de obicei utilizată pentru a trata durerea pelvină și dismenoreea asociată cu endometrioza prin medierea sistemului nervos central (SNC) și eliberarea unor neurotransmițători specifici. [2]

 

Homeopatia

Homeopatia este unul dintre cele mai populare sisteme holistice de medicină. Selectarea remediului se bazează pe teoria individualizării și a similitudinii simptomelor prin utilizarea abordării holistice. Acesta este singurul mod prin care o stare de sănătate poate fi recâștigată prin eliminarea tuturor semnelor și simptomelor de care suferă pacientul. Scopul a homeopatiei nu este doar de a trata endometrioza, ci de a aborda cauza ei de bază și susceptibilitatea individuală.

Deși puține studii au examinat eficacitatea terapiilor homeopate specifice, medicii homeopați pot lua în considerare următoarele remedii pentru tratamentul simptomelor:

  • Belladonna – Pentru menstruație cu senzație de greutate și căldură.
  • Calcarea phosphoricum – Pentru perioade excesive cu dureri de spate.
  • Camomila – Pentru menstruații abundente cu sânge întunecat și dureri.
  • Cimicifuga racemosa – Pentru dureri insuportabile în jurul abdomenului.
Plante medicinale

Plantele medicinale sunt o modalitate de a întări sistemele organismului. Ca și în cazul altor terapii, ar trebui să discuți cu medicul pentru a alege cele mai sigure și mai eficiente terapii pe bază de plante înainte de a începe orice tratament. Multe dintre următoarele plante au activitate hormonală și, prin urmare, pot interfera cu medicamentele hormonale. Nu utiliza niciodată plante medicinale dacă ești însărcinată, cu excepția cazului în care medicul îți recomandă acest lucru. Poți utiliza ierburi sub formă de extracte uscate (capsule, pulberi sau ceaiuri), glicerite (extracte de glicerină) sau tincturi (extracte de alcool).  Plante medicinale recomandate pentru endometrioză:

  • Agnus Castus ( Vitex agnus cactus ) pentru sprijin hormonal. Agnus Castus se ia de obicei pe termen lung (12 până la 18 luni) pentru o eficacitate maximă. Consultă un medic dacă dorești să iei această plantă pe termen lung. Poate interfera cu anumite medicamente, inclusiv hormonale, antipsihotice, boala Parkinson și alte medicamente.
  • Ulei de Luminița Nopții ( Oenothera biennis ) ca sursa de acid gamma linolenic pentru simptomele dezechilibrului hormonal și stresului. Nu trebuie să iei ulei de Luminiță Nopții dacă iei medicamente antipsihotice, medicamente care pot crește sângerarea sau dacă ai avut convulsii în trecut.
  • Extract standardizat de ananas (Ananus comosus), pentru durere și inflamație. Poate crește efectul medicamentelor de subțiere a sângelui, cum ar fi warfarina (Coumadin). Discută cu medicul înainte de a lua acest extract, deoarece poate interacționa și cu alte medicamente, inclusiv cu anumite antibiotice.
  • Extract de turmeric (Curcuma) pentru inflamații. Poate crește efectul medicamentelor de subțiere a sângelui, cum ar fi warfarina (Coumadin). Discută cu medicul deoarece turmericul poate agrava problemele vezicii biliare, cum ar fi calculii biliari.

Medicina Tradițională Chineză este adesea folosită ca tratament alternativ și/sau complementar pentru endometrioză. Ierburile prescrise includ corydalis, cnidium, bupleurum, dong quai și perilla, uneori însoțite de acupunctură. Deoarece dozele variază, ar trebui să discuți cu un medic.

Masajul sau alte terapii manuale

Masajul sau alte terapii manuale pot ajuta pacientele cu endometrioză să gestioneze cu succes durerea. Scopul acestui tratament este de a ajuta pacienții să se relaxeze prin reducerea stresului, îmbunătățirea tonusului muscular și a calității vieții. Unele opțiuni pentru atingerea acestor obiective sunt terapia fizică concentrată pe zona pelvisului, biofeedback, stimularea nervului electric transcutanat, osteopatia sau chiropractica. În plus, s-a demonstrat că exercițiile fizice regulate îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților cu endometrioză prin scăderea stresului, întărirea mușchilor, prevenirea simptomelor depresive, oferind relaxare și un sentiment general de bine.

Meditația Mindfulness

Mindfulness este practica intenționata de a fi prezent în orice moment. Practicarea atenției poate ajuta la gestionarea sentimentelor de anxietate, depresie și stres. Rezultatele unei analize din 2019 au descoperit că mindfulness poate ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și durerii provocate de endometrioză.[3]

Iată câteva modalități simple de a începe cu atenția:

  • Practică respirația profundă și concentrează-te asupra respirației.
  • Închide ochii și fii atent la sunetele pe care le auzi în jurul tău.
  • Încearca o scanare completă a corpului: începe cu degetele de la picioare și mergi în sus. Observă ce simți pe parcurs.
  • Stai liniștit câteva minute. Fii atent la gândurile care plutesc în mintea ta.
  • Concentrează-ți atenția asupra a ceea ce poți vedea chiar în fața ta.

De asemenea, puteți căuta cursuri, sesiuni de meditație ghidată sau cărți despre mindfulness.

Concluzii

Endometrioza este o afecțiune care îți poate afecta calitatea vieții. A trăi cu o afecțiune cronică precum endometrioza poate cauza durere și crește stresul. De asemenea, se crede că stresul crește inflamația în organism și agravează simptomele endometriozei.

Terapii precum acupunctura, meditația, homeopatia sau masajul te pot ajuta să gestionezi mai bine durerea și stresul. Discută cu un medic pentru a găsi cea mai bună soluție pentru tine.

Studii

  1. Intricate Connections between the Microbiota and Endometriosis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8198999/
  2. The Complementary and Alternative Medicine for Endometriosis: A Review of Utilization and Mechanism – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3950373/
  3. Psychological and mind-body interventions for endometriosis: A systematic review – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022399919304295

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button