fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Este tratamentul cu lipitori eficient pentru varice?

Lipitorile sunt folosite de ani de zile în tratamentul varicelor. Se crede că saliva lipitorilor are proprietăți de subțiere a sângelui care ajută la prevenirea coagulării, în timp ce subțiază orice cheaguri de sânge.
Cuprins

Varicele, cunoscute și sub numele de varicoze sau varicozități, apar atunci când venele se măresc, se dilată și se umplu excesiv de sânge. Venele varicoase apar de obicei umflate și ridicate și au o culoare albastru-violet sau roșu. Ele sunt adesea dureroase.

Afecțiunea este foarte frecventă, în special la femei.

Aproximativ 35 – 50% dintre adulții din România au varice.

În majoritatea cazurilor, varicele apar pe picioarele inferioare.

Lipitorile sunt folosite de ani de zile în tratamentul varicelor. Se crede că saliva lipitorilor are proprietăți de subțiere a sângelui care ajută la prevenirea coagulării, în timp ce subțiază orice cheaguri de sânge. Rezultatul final este un flux mai bun de sânge și substanțe nutritive în tot corpul. Cum funcționează tratamentul cu lipitori în cazul varicelor și cât de eficient este acesta? În acest articol vom răspunde la aceste întrebări.

În primul rând, de ce apar varicele?

Cauze varice

Corpul uman are aproximativ 5 litri de sânge. Arterele deplasează sângele oxigenat de la inimă în restul corpului, inclusiv în țesuturi. Venele, pe de altă parte, transportă sângele neoxigenat spre inimă pentru purificare. Pentru a-și face treaba, venele sunt pline de valve care ajută la menținerea sângelui care curge în direcția corectă. Supapele sunt ca niște uși mici care se închid după trecerea sângelui pentru a menține sângele în mișcare și pentru a se asigura că nu curge înapoi. Această mișcare este împotriva gravitației și, în timp, apare o presiune foarte mare asupra venelor.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, este posibil ca supapele să nu funcționeze la fel de bine. Când se întâmplă acest lucru, o parte din sânge poate rămâne într-o venă în loc să avanseze așa cum ar trebui. Acest lucru face ca vena să se umfle, iar acea venă umflată este o venă varicoasă.

Venele varicoase apar adesea pe picioare și genunchi, deoarece acele părți ale corpului sunt cele mai îndepărtate de inimă. Gravitatea trage sângele în picioare atunci când stai în picioare sau așezat. Așadar, venele trebuie să lucreze din greu pentru ca sângele să revină în inimă, iar unele dintre aceste vene se pot uza în timp.

Venele varicoase arată răsucite, au culoarea violet sau albastru și sunt ridicate, ceea ce înseamnă că arată ca și cum ar sta pe vârful pielii. Acestea pot fi fragede și dureroase, mai ales după ce stai în picioare sau nemișcat pentru o lungă perioadă de timp. Persoanele care au varice ar putea avea și picioare dureroase care se simt grele.

Genetica, statul în picioare mult timp sau statul picior peste picior, sunt printre factorii care favorizează apariția varicelor.

Totodată, s-a observat că femeile sunt mai predispuse să aibă varice din cauza:

 • Sarcinii și a tumorilor pelvine care provoacă obstrucție proximală a fluxului sanguin
 • Pastilelor (în special a pastilelor contraceptive orale) care modifică vâscozitatea sângelui
 • Datorită creșterii progesteronului care dilată peretele vasului
 • Alte cauze sunt fistula arteriovenoasă congenitală și tromboza venoasă profundă (TVP)

 

Cum funcționează tratamentul cu lipitori?

Terapia cu lipitori, sau hirudoterapia, este utilizată ca tratament încă din cele mai vechi timpuri. Lipitorile “Hirudo medicinalis”, care în traducere înseamnă “lipitorul medicinal”, sunt menționate în vechiul tratat medical sanscrit cunoscut sub numele de Sushruta Samhita.

Lipitorile medicinale au trei fălci cu mici rânduri de dinți. Ele străpung pielea unei persoane cu dinții. Mușcătura se simte ca o pișcătură de țântar la început, apoi nu mai doare deloc. După atașament, lipitorile încep să aspire sângele și, în același timp, eliberează proteină și peptidă, ceea ce face sângele subțire și previne coagularea. Totodată, lipitorile sparg cheagul de sânge din cauza căruia apar varicele și îmbunătățesc circulația sângelui.

Lipitorilor li se permite să extragă sânge timp de 20 până la 45 de minute, de la persoana supusă tratamentului. Aceasta echivalează cu o cantitate relativ mică de sânge, până la 15 mililitri pe lipitoare. Mai multe informații despre găsești aici: Hirudoterapia

Este tratamentul cu lipitori o soluție pentru venele varicoase?

Terapia lipitorilor este o metoda naturală de vindecare a varicelor. În multe instituții medicale este considerată ca o alternativă la tratamentul convențional, mai multe studii dovedind eficacitatea acesteia.

Terapie cu lipitori este sigură și utilă pentru a:

 • Restabili circulația normală a sângelui
 • Reduce durerea, umflătura și căldura resimțite
 • Dizolva cheagurile de sânge care s-au format

După utilizarea tratamentului cu lipitori, venele din picioare revin la starea lor inițială și își pot exercita funcția de a transportă sângele neoxigenat către inimă împotriva gravitației.

Însă, tratementul cu lipitori nu este eficient pentru pacienții a căror boală venoasă se datorează valvelor insuficiente și dilatării insuficiente a vaselor. Saliva lipitorilor conține enzime utile care au proprietăți ce contribuie la evitarea coagulării și îngroșării sângelui. Aceste proprietăți ajuta pentru a face sângele mai subțire, astfel încât sângele să curgă liber în interiorul vasului.

Saliva lipitorii are, de asemenea, efecte antibacteriene, care ajută persoanele care au răni deschise complicate ca urmare a unei boli venoase.

Tratamentul cu lipitori se recomandă alături de o dietă optimizată, exerciții și purtarea de ciorapi compresivi.

Efectele secundare ale terapiei lipitorilor pentru varice

 • După mușcăturile de lipitori, sângerările pot fi observate în diferite părți ale corpului.
 • După terapia cu lipitori, pacientul poate prezenta anemie
 • Bacteriile Aeromonas hydrophilia trăiesc cu lipitorile în mod simbiotic, ceea ce poate provoca infecție după mușcătura lipitorului.
 • Rareori mușcătura de lipitoare poate provoca moartea din cauza hemoragiei.
 • Dacă sângerarea din mușcătura de lipitoare este prelungită, ar trebui luată în serios. Unii pacienți necesită chiar o transfuzie de sânge din cauza pierderii unei cantități mari de sânge din corp.
Important! În ciuda istoriei vechi de secole a utilizării lipitorilor ca tratament și a ușurinței aparente de utilizare a acestei metode, este necesar ca această procedură să fie realizată doar de către un medic profesionist.

Referințe

Medicinal leech therapy in venous congestion and various ulcer forms: Perspectives of Western, Persian and Indian medicine – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411018306618

About leeches benefits – https://www.leechestherapy.com/about-leeches/benefits

Varicose & Leech therapy – https://leechtherapyusa.com/varicose

Sursa foto: https://www.vectorstock.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button