fbpx
Medicina integrativa

Postul intermitent: Ce efecte are asupra hormonilor feminini?

Postul intermitent a devenit din ce în ce mai popular, în special în rândul celor care își doresc să slăbească. Cu toate acestea, unii oameni sunt îngrijorați de efectele acestuia asupra sănătății generale, în special asupra nivelurilor de hormoni.
Există păreri care sugerează că postul intermitent poate reduce nivelul hormonilor la femei, provocând probleme cu fertilitatea.

Însă, un studiu recent care a implicat femei obeze în stadiile pre- și post-menopauză sugerează că aceste temeri sunt nejustificate. Cercetătorii subliniază importanța unor studii suplimentare asupra efectelor posturilor intermitente în diferite populații.

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un regim alimentar care implică o reducere a consumului de calorii pe o perioadă de timp, urmată de o perioadă de alimentație normală. Există mai multe moduri de a ține postul intermitent, cele mai populare fiind:

Mâncatul limitat în timp. Implică postul zilnic timp de 12 ore sau mai mult și mâncatul în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16/8, care implică un post zilnic de 16 ore și o perioadă de mâncare de 8 ore în care poți încadra 2, 3 sau mai multe mese.

Dieta 5:2. Dieta 5:2 implică să mănânci așa cum o faci în mod normal 5 zile pe săptămână și restricționarea aportului de calorii la 500-600 în celelalte 2 zile.

Mănâncă Oprește-te Mănâncă. “Eat Stop Eat” implică un post de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.

Post în zile alternative. Cu postul în zile alternative, scopul este să postești la fiecare două zile.

Dieta Războinicului. Dieta Warrior a fost printre primele diete populare care au inclus o formă de post intermitent. Aceasta implică consumul de cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și consumul unei mese consistente noaptea.

Te ajută postul intermitent să slăbești?

Oamenii apelează la postul intermitent din două motive: pentru a slabi și pentru a-și regla sănătatea metabolică. Sănătatea metabolică este un indicator al modului în care organismul procesează sau metabolizează energia. Este adesea măsurată prin tensiunea arterială, zahărul din sânge și nivelul grăsimilor din sânge.

Postul sau abținerea de la alimente pot crea un deficit de calorii, ceea ce înseamnă că corpul tău are mai puține calorii decât are nevoie pentru a-și menține greutatea actuală.

Cercetările arată că unele tipuri de post intermitent pot fi la fel de eficiente pentru pierderea în greutate – deși nu neapărat mai eficiente – ca și alte diete care se bazează, de asemenea, pe limitarea aportului zilnic de calorii[1].

Rutinele de mâncat cu restricții de timp similare cu metoda 16/8 sunt un tip de post intermitent care a fost legat direct de pierderea în greutate. Postul în zile alternative și dieta 5:2 pot fi, de asemenea, eficiente[2]

Pe lângă eliminarea naturală a aportului de calorii în timpul perioadei de post, postul intermitent poate susține pierderea în greutate prin reglarea apetitului pentru a crește senzația de sațietate în timp ce suprimă senzația de foame.

Postul intermitent poate avea și alte beneficii, cum ar fi:

  • scăderea tensiunii arteriale
  • reglarea glicemiei
  • repararea celulelor deteriorate
  • protejarea sănătății creierului

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Impactul postului intermitent asupra hormonilor feminini

Un studiu condus de Dr. Krista Varady și publicat în revista Obesity, a încercat să descopere dacă postul intermitent este dăunător pentru hormonii feminini. Dintre cei 23 de participanți, 12 erau în faza de premenopauză și 11 în stadiul de postmenopauză. Toți au avut indici de masă corporală (IMC) între 30 și 49,9.

Participanții la studiu au urmat modelul de post intermitent cunoscut sub denumirea de „dieta războinică”, timp de opt săptămâni. După perioada de probă, cercetătorii au comparat nivelurile hormonale, obținute din probe de sânge, ale femeilor care au urmat dieta și ale unui grup de control care nu avea restricții de dietă.

Studiul a constatat că nivelurile hormonului globulină, o proteină care transportă hormoni reproductivi în tot corpul, au fost neschimbate de dietă. În plus, nivelurile de testosteron și un hormon steroid folosit pentru a produce testosteron și estrogen, androstenedionă, au rămas aceleași.

Cu toate acestea, dehidroepiandrosteronul (DHEA), un hormon care îmbunătățește funcția ovariană și calitatea ovulelor, a fost scăzut cu 14% atât la femeile aflate în pre- și post-menopauză. Deși scăderea a fost semnificativă, cercetătorii au spus că nivelurile de DHEA ale participanților erau încă în limite normale până la sfârșitul perioadei de opt săptămâni.

„Scăderea nivelului de DHEA la femeile aflate în postmenopauză ar putea fi îngrijorătoare, deoarece menopauza provoacă deja o scădere dramatică a estrogenului, iar DHEA este o componentă principală a estrogenului”, a spus Varady într-o declarație. „Cu toate acestea, un sondaj al participanților a raportat că nu există efecte secundare negative asociate cu un nivel scăzut de estrogen după menopauză, cum ar fi disfuncția sexuală sau modificări ale pielii.”

 

Pentru nivelurile de estradiol, estronă și progesteron, cercetătorii nu au găsit modificări semnificative din cauza dietei femeilor aflate în postmenopauză. Aceste niveluri hormonale nu au fost testate la femeile aflate în premenopauză, deoarece nivelurile se schimbă în mod natural pe parcursul ciclului menstrual.

Participanții care au urmat o dietă restrictivă în timp au experimentat o reducere cu trei până la patru procente a greutății inițiale în comparație cu grupul de control care nu a avut nicio pierdere în greutate. De asemenea, persoanele care au diete au arătat o scădere a rezistenței la insulină și a stresului oxidativ.

Potrivit lui Varady, acest studiu oferă mai multe informații despre modul în care postul intermitent poate afecta femeile și hormonii lor. Cu toate acestea, a spus Varady, sunt necesare cercetări suplimentare înainte de a trage concluzii oficiale cu privire la eficacitatea alimentației restrictive pentru femei.

Studii:

1. Intermittent fasting and weight loss: Systematic review – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32060194/

2. Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity: The TREAT Randomized Clinical Trial – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32986097/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button