fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Tehnica Alexander – Exercitii pentru durerea de gat sau de spate

Tehnica Alexander este o metodă simplă de învățare pe care o poate folosi oricine. Aceasta ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează corpul nostru și ne oferă instrumente pentru a-l folosi bine.
Cuprins

Tehnica Alexander este o metodă simplă de învățare pe care o poate folosi oricine. Aceasta ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează corpul nostru și ne oferă instrumente pentru a-l folosi bine.

Această tehnică este utilizată în multe țări pentru a promova sănătatea și bunăstarea și pentru a îmbunătăți performanța, reconectând gândirea și mișcarea noastră.

Tehnica Alexander este adesea asociată cu postura sau performanța, dar este mult mai mult de atât. Te instruiește să fii conștient de ceea ce se întâmplă în interiorul tău și în mediul tău, astfel încât conexiunea ta cu lumea să fie mai eficientă. Instrumentele pe care ți le oferă pot fi folosite în multe aspecte ale vieții tale.

Tehnica Alexander pentru ameliorarea durerilor

durere de spate
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/woman-stretching-rubbing-stiff-back-muscles_3953814.htm

Durerea de gât și rigiditatea aferentă, pierderea mobilității și a flexibilității sunt principalele motive pentru care oamenii vin să învețe Tehnica Alexander.

Adesea cauzată de posturi nepotrivite, cum ar fi perioadele de ședere în care stăm aplecați asupra ecranului telefonului. În aceste momente, zona capului / gâtului înaintează, punând presiune astfel pe întregul corp. Prin Tehnica Alexander acest tipar poate fi “reînvățat”.

Durerile de spate sunt foarte întâlnite în rândul populației. În mod normal, acestea dispar în câteva săptămâni sau în câteva luni. În cele mai multe cazuri durerea nu are o cauză gravă, dar uneori durează o perioadă lungă de timp sau dispare și se întoarce în mod repetat.

Un studiu de amploare realizat de către o echipă de medici din Marea Britania, a arătat că Tehnica Alexander poate fi o terapie utilă pentru reducerea durerii și a dizabilității pe termen lung pentru persoanele cu dureri cronice de spate și de gât. [1]

Tehnica Alexander poate fi învățată cu ajutorul unui terapeut în cadrul unor ședințe individuale. Exercițiile învățate pot fi mai apoi practicate oriunde, oricând.

Este important să înveți aceste exerciții de la o persoană calificată, pentru a putea să le reproduci corespunzător.

Cum decurge o sesiune de învățare a Tehnicii Alexander?

Terapeutul îți vă oferi instrucțiuni verbale și te va ghida cu blândețe pentru a te ajuta să îți redescoperi postura și mișcarea naturala a corpului.

În cadrul ședințelor terapeutul este cel care va observa postura corporală în timpul mișcărilor și atunci când stai așezat și îți va oferi alternative sănătoase. Îți vor fi prezentate cele mai eficiente și indicate modalități pentru a te mișca și a sta așezat, astfel încât corpul tău să fie în echilibru și bine coordonat și să nu pui presiune prea mare pe anumite zone (articulații, mușchi, oase, nervi).

În acest clip video poți vedea pe larg cum decurge o ședință individuală de învățare a Tehnicii Alexander și ce exerciții implică.


Exerciții din cadrul sesiunilor de învățare a Tehnicii Alexander

Doar pentru că nu te afli în fața unui terapeut nu înseamnă că nu poți începe chiar de astăzi să fii mai atent la corpul tău pentru a fi mai sănătos. Iată câteva lucruri pe care să le ai în vedere pe parcusul zilei:

  • ia-ți câteva minute pentru a te opri și a respira conștient, dar și pentru a-ți relaxa mușchii
  • în timp ce stai așezat pune-ți ambele picioare pe podea, așezate cu vârfurile înainte, și folosește-ți ochii pentru a privi în jos, nu gâtul
  • încearcă să te ridici cât mai des de pe scaun și să te miști
  • în timp ce mergi, balansează-ți brațele și picioarele imaginandu-ți, în același timp, corpul în poziție verticală și stând cu capul drept în sus

Chiar dacă încă nu ai ajuns să ai un antrenament complet al tehnicii Alexander, fiind mai conștient de postura ta poți combate obiceiurile care duc la dureri cronice.

Referințe
1. Alexander Technique Lessons or Acupuncture Sessions for Persons With Chronic Neck Pain – https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M15-0667?articleid=2467961

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button