fbpx
Medicina integrativaUncategorized

Drosera

Drosera rotundifolia sau roata cerului este una dintre puținele plante carnivore care cresc în România, fiind apreciată de secole pentru proprietățile ei terapeutice în homeopatie.

Drosera rotundifolia sau roata cerului este una dintre puținele plante carnivore care cresc în România, fiind apreciată de secole pentru proprietățile ei terapeutice în homeopatie.

Hahnemann, părintele homeopatiei, considera această plantă un remediu eficient împotriva tusei convulsive. De asemenea, medicii germani o recomandau în secolul al XVIII-lea pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și a tuberculozei.

Astăzi Drosera este unul dintre cele mai cunoscute tratamente homeopatice.

Iată 5 beneficii terapeutice pentru care planta este apreciată în homeopatie:

 • Reduce furia și anxietatea
  Remediul homeopatic Drosera este recomandat persoanelor care se confruntă cu dificultăți de concentrare, neliniște, anxietate și furie. Acesta poate ajuta persoanele neîncrezătoare în cei din jur, care pot avea cu ușurință accese de furie nejustificate, dar și episoade de anxietate pe care le resimt cu precădere seara sau atunci când sunt singure.
 • Distruge bacteriile
  Extractul de Drosera conține plumbagină – substanță cu puternice proprietăți antibiotice, care poate distruge o gamă largă de viruși și bacterii. Datorită acestor proprietăți, ea este recomandată împotriva infecțiilor tractului respirator. Ea s-a dovedit eficientă în distrugerea bacteriei Helicobacter pylori, a streptococului și a pneumococului, dar și în combaterea infecțiilor fungice.
 • Ameliorează afecțiunile respiratorii
  Printre cele mai importante beneficii terapeutice ale plantei Drosera se numără ameliorarea afecțiunilor respiratorii. Iată care sunt problemele respiratorii ce pot fi ameliorate cu remediul homeopatic Drosera:
  – Tusea
  Drosera este eficientă în tratarea tusei atât la adulți, cât și la copii. Proprietățile ei expectorante, diuretice și antiseptice contribuie la relaxarea căilor respiratorii, la fluidizarea secreților bronșice și la calmarea tusei. De asemenea, ea calmează iritația gâtului.
  – Tusea convulsivă
  Proprietățile antibiotice ale plumbaginei acționează și împotriva bacteriei Haemophilus pertussis, responsabilă de apariția tusei convulsive. Un studiu realizat la Spitalul pentru copii Ann & Robert H. Lurie din Chicago a analizat efectele homeopatiei asupra tratării tusei convulsive. La acest studiu au participat 20 de pacienți cu tuse convulsivă, care aveau vârste cuprinse între 21 de luni și 20 de ani. Ei au primit remediile homeopate Pertussinum și Drosera de 3 ori pe zi. Toți participanții la studiu au prezentat o reducere a tusei în primele 7 zile de administrare a tratamentului homeopatic. Prin urmare, s-a remarcat că homeopatia poate contribui atât la reducerea intensității tusei, cât și a duratei acesteia, fără să existe efecte secundare.
  – Astmul
  Datorită proprietăților antitusive, expectorante și antiinflamatoare ale plantei Drosera, ea contribuie la ameliorarea astmului. Astfel, ea reduce simptomele bolii, favorizează eliminarea secreților de la nivelul căilor respiratorii și împiedică apariția răcelii, a febrei și a bronșitei.
  – Boala pulmonară cronică obstructivă
  Boala pulmonară cronică obstructivă este caracterizată de îngustarea treptată a căilor respiratorii inferioare. Ea se manifestă prin wheezing, dificultăți de respirație, expectorații abundente și tulburări ale ritmului cardiac. Având puternice proprietăți expectorante și antitusive, planta favorizează o mai bună eliminare a secreților în exces și reduce simptomele asociate cu boala pulmonară cronică obstructivă, îmbunătățind considerabil calitatea vieții pacienților.
  – Alergiile respiratorii
  Histamina este o substanță chimică secretată atunci când există reacții alergice. Secreția acesteia în exces se manifestă prin prurit, urticarie, rinoree, durere de cap sau stare de oboseală și confuzie. Naftochinona regăsită în compoziția plantei Drosera ajută la ameliorarea simptomelor asociate cu alergiile respiratorii.
 • Dispune de proprietăți diuretice
  Datorită conținutului ridicat de flavonoide, precum camferolul, Drosera poate fi utilizată pentru a ameliora retenția de fluide în organism. Prin urmare, ea este un excelent adjuvant în cazul edemelor.
 • Îndepărtează negii și calusurile
  Drosera poate fi utilizată și extern, pentru a trata anumite probleme ale pielii, precum calusurile și negii. Totodată, ea poate fi folosită și în cazul anumitor ulcerații ale pielii produse de arsuri sau tăieturi.
 • Reduce durerile musculare și articulare
  Drosera poate fi utilizată pentru a ameliora durerile musculare și articulare. Ea contribuie, de asemenea, la reducerea simptomelor produse de crampa scriitorului. Această formă de distonie se manifestă prin mișcări involuntare ale mâinii atunci când pacientul încearcă să desfășoare anumite activități care implică utilizarea mâinilor, precum scrierea, bărbieritul, utilizarea tacâmurilor sau machiatul. Drosera îmbunătățește mobilitatea mâinilor și reduce aceste simptome.

Fiind un remediu homeopatic ale cărui beneficii se cunosc de peste 2 secole, Drosera este un aliat de nădejde ale unui sistem respirator sănătos. Prin urmare, ea se numără printre cele mai utilizate remedii homeopatice împotriva afecțiunilor respiratorii, contribuind atât la reducerea simptomelor, cât și scurtarea duratei de manifestare a bolilor.

Referinte:

Drosera Rotundifolia – https://carolynmcgregorosteopath.com/carolyn-mcgregor-osteopathy-homoeopathy-healing/homoeopathy/plant-kingdom-remedies/drosera-rotundifolia/

The Anger & Suspiciousness of Drosera – https://hompath.com/blog/anger-suspiciousness-drosera/

Chapter 13 – Phytoconstituent plumbagin: Chemical, biotechnological and pharmaceutical aspects – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128179017000137

Sundew medicinal properties – https://www.botanical-online.com/en/medicinal-plants/sundew-medicinal-properties

Whooping Cough Alleviated by Homeopathic Medicines: A Case Report – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28987075/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button