fbpx
Medicina integrativa

Mai puțin de 5 ore de somn sunt asociate cu un risc mai mare de boli

Un studiu recent a constatat că, oamenii trecuți de vârstă mijlocie, care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte, ar putea prezenta un risc crescut de boli cronice multiple.

Cercetarea, publicată în PLOS Medicine, a analizat impactul duratei somnului asupra sănătății a peste 7.000 de bărbați și femei la vârstele de 50, 60 și 70 de ani, din studiul de cohortă Whitehall II.

Cercetătorii au examinat relația dintre cât timp a dormit fiecare participant, mortalitate și dacă au fost diagnosticați cu două sau mai multe boli cronice (multimorbiditate) – cum ar fi bolile de inimă, cancerul sau diabetul – pe parcursul a 25 de ani.

Persoanele care au raportat că au dormit cinci ore sau mai puțin, aflate la vârsta de 50 de ani, au avut cu 20% mai multe șanse să fi fost diagnosticate cu o boală cronică și cu 40% mai multe șanse să fie diagnosticate cu două sau mai multe boli cronice peste 25 de ani, comparativ cu persoanele care au dormit timp de până la șapte ore.

În plus, somnul timp de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50, 60 și 70 de ani a fost asociat cu un risc crescut de multimorbiditate cu 30% până la 40% mai mare, în comparație cu cei care au dormit până la șapte ore.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că durata somnului de cinci ore sau mai puțin la vârsta de 50 de ani a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate cu 25% în cei 25 de ani de urmărire – ceea ce poate fi explicat în principal prin faptul că durata scurtă a somnului crește riscul de apariție a bolilor cornice, care, la rândul lor, cresc riscul de deces.

Multimorbiditatea este în creștere în țările cu venituri mari și mai mult de jumătate dintre adulții în vârstă au acum cel puțin două boli cronice. Aceasta este o provocare majoră pentru sănătatea publică, deoarece multimorbiditatea este asociată cu utilizarea ridicată a serviciilor de asistență medicală, spitalizări și dizabilități. a declarat autorul principal, Dr. Severine Sabia (Institutul UCL de Epidemiologie și Sănătate și Inserm, Université Paris Cité)

 

„Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, obiceiurile lor de somn și structura somnului se schimbă. Cu toate acestea, se recomandă să doarmă timp de 7 până la 8 ore pe noapte – deoarece duratele de somn peste sau sub aceasta au fost anterior asociate cu boli cronice individuale.”

„Pentru a asigura un somn mai bun pe timpul nopții, este important să promovăm o bună igienă a somnului, cum ar fi faptul că dormitorul este liniștit, întunecat și la o temperatură confortabilă înainte de culcare. De asemenea, se recomandă să scoateți dispozitivele electronice și să evitați mesele copioase înainte de culcare. Activitate fizică iar expunerea la lumină în timpul zilei ar putea contribui, de asemenea, la un somn bun.”

Ca parte a studiului, cercetătorii au evaluat, de asemenea, dacă somnul pentru o perioadă lungă de timp, de nouă ore sau mai mult, a afectat sănătatea. Nu a existat o asociere clară între duratele lungi de somn la vârsta de 50 de ani și multimorbiditatea la persoanele sănătoase.

Cu toate acestea, dacă un participant a fost deja diagnosticat cu o afecțiune cronică, atunci durata lungă a somnului a fost asociată cu un risc crescut cu aproximativ 35% de a dezvolta o altă boală. Cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora condițiilor de sănătate subiacente care afectează somnul.

Jo Whitmore, asistent medical senior în domeniul cardiologiei la British Heart Foundation, a declarat: „Dormitul suficient permite organismului să se odihnească. Există o serie de alte moduri prin care un somn slab ar putea crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral, inclusiv prin creșterea inflamației și a presiunii sângelui.

Această cercetare se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care subliniază importanța unui somn bun.

Cercetarea a fost finanțată de Institutul Național pentru Îmbătrânire, parte a NIH, UK Medical Research Council, British Heart Foundation și Wellcome.

Limitări ale studiului

Cercetătorii au folosit date auto-raportate despre somn, care pot să facă obiectul unor părtiniri de raportare, deși utilizarea datelor despre 4.000 de participanți al căror somn a fost măsurat prin intermediul unui dispozitiv electronic confirmă rezultatele.

Sursa articol: https://www.ucl.ac.uk/news/2022/oct/five-hours-sleep-night-linked-higher-risk-multiple-diseases 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button