fbpx
Psihoterapie Integrativa

3 mituri despre terapia cu un psiholog online

Terapia cu un psiholog online produce la fel de multe rezultate pozitive ca psihoterapia față-în-față.

Întotdeauna vor exista oameni cu păreri diferite în privința unui lucru. Nu ar trebui să te lași influențat de diverse zvonuri atunci când îți dorești să faci ceva pentru binele tău.

Informează-te din surse sigure și imparțiale!

Miturile despre terapia cu un psiholog online împiedică mulți oameni să obțină sprijinul de care au nevoie.

Există o varietate de opinii în privința eficacității psihoterapiei online, cele mai multe venind din lipsa de informare. Circulă mituri despre cum funcționează psihoterapia online și dacă se supune cu adevărat condițiilor de confidențialitate ce trebuie asigurate clienților.

Problema cu aceste mituri este că ele induc concepții greșite, care îi fac pe oameni să fie sceptici în privința unui ajutor care le poate schimba viața.

Iată 3 mituri despre psihoterapia online care nu ar trebui să te oprească să îți dorești mai mult pentru sănătatea ta mintală.

Terapia cu un psiholog online nu este la fel de eficientă precum cea față-în-față

Contrar acestei convingeri, cercetările au scos la iveală faptul că psihoterapia la distanță poate fi la fel de eficientă ca și psihoterapia din cabinet.

De exemplu, terapia cognitiv-comportamentală realizată de un psiholog online este la fel de eficientă în tratamentul afecțiunilor la fel ca cea din cabinetul psihologului.

La fel și pentru cei care au primit servicii de psihoterapie online pentru a trata tulburarea de stres posttraumatic – a avut aceleași rezultate pozitive ca cei care au urmat varianta tradițională.

Terapia cu un psiholog online este contraindicata doar persoanelor cu anumite probleme sau afecțiuni, cum ar fi intenția de sinucidere sau psihoză.

Așadar, întâlnirea cu un psiholog online nu face ședințele de psihoterapie mai puțin eficiente. Găsirea psihologului potrivit, care te poate ajuta cu nevoile tale specifice, este mai importantă pentru succesul procesului tău de vindecare.

Nu vei putea avea o conexiune profundă cu psihologul online

Este consilierea virtuală potrivită pentru toată lumea? Nu.

Ar putea fi potrivită pentru tine? Foarte posibil să fie.

Mulți clienți au descoperit că sunt capabili să creeze o relație terapeutică profundă cu psihologul lor prin consilierea la distanță. De fapt, unora le este mai ușor să se conecteze cu psihologul online astfel, mai ales dacă au anxietate socială.

Nu toată lumea se înțelege bine cu tehnologia, iar unii oameni ar putea prefera să se întâlnească față în față cu un psiholog. E în regulă!

Cu toate acestea, dacă găsești un psiholog care să ofere serviciile specifice, preferate de tine, și acesta oferă doar ședințe online, ar putea fi o oportunitate să încerci.

Nu lăsa ideea că nu o să te poți conecta cu un psiholog la distanță să te împiedice sa faci terapie cu cine iti doresti.

Acordă-ți permisiunea de a încerca măcar una sau două ședințe cu acel psiholog. După câteva ședințe, dacă crezi că întâlnirea cu un psiholog online nu este benefică pentru tine, atunci te poți reorienta. Însă, analizează înainte de a lua o decizie.E posibil ca nu serviciile la distanță să fie de vină.

Psihoterapia online nu este la fel de sigură sau privată ca cea de la cabinet

Toți psihologii sunt supuși unor coduri de conduită etică specifice, reglementate de structura lor de conducere, cum ar fi Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Colegiul Psihologilor din România etc.

Cea mai importantă astfel de reglementare spune că cei care și-au luat dreptul de liberă practică trebuie să respecte confidențialitatea clientului.

Psihologul tău este responsabil pentru determinarea modului în care va menține confidențialitatea, implicit, și în timpul sesiunilor online.

De obicei, psihologii se asigură de aceste condiții prin găsirea unei locații în care sunt siguri că nu va auzi sau înregistra nimeni conversația, la fel și pentru mijlocul prin care va avea loc psihoterapia la distanță: video, telefonic, sau sms.

Un psiholog online trebuie să facă tot posibilul pentru a proteja confidențialitatea unui client. Dar, este important să iei în considerare și ce pași va trebui urmezi și tu pentru a-ți proteja confidențialitatea.

De exemplu, un loc public ca un restaurant sau un parc, sigur nu-ți va asigura condițiile optime pentru desfășurarea unei ședințe de psihoterapie online. Psihologul nu poate controla cine poate asculta discuția privată de partea cealaltă.

Psihoterapia online are avantajul major de a-ți oferi ocazia să discuți cu psihologul într-un moment prielnic și într-un loc în care te simți în siguranță.

Este important să te gândești dacă poate fi cineva în preajmă în timp ce vorbești cu psihologul. Astfel încât, să fii sigur că vei avea parte de o sesiune de psihoterapie online privată și confidențială.

Sursa foto: pexels.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button