fbpx
Medicina integrativa

Studiu: Expunerea la lumină puternică îmbunătățește metabolismul

Un nou studiu arată că, timpul de expunere la lumină puternică poate avea o influență semnificativă asupra metabolismului glucozei postprandial (după masă), a termoreglării și a consumului de energie în timpul somnului la adulții supraponderali, rezistenți la insulină.

Un nou studiu publicat în Diabetologia (revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) constată că timpul de expunere la lumină puternică poate avea o influență semnificativă asupra metabolismului glucozei postprandial (după masă), termoreglarea și consumul de energie, în timpul somnului la adulți supraponderali, rezistenți la insulină.

Cercetarea a fost realizată de Jan-Frieder Harmsen, Patrick Schrauwen și colegii de la Departamentul de Nutriție și Științe ale Mișcării, Școala NUTRIM pentru Nutriție și Cercetare Translațională în Metabolism, Centrul Medical al Universității Maastricht, Maastricht, Țările de Jos. Scopul a fost să determine dacă reproiectarea iluminării interioare pentru a imita mai îndeaproape ciclul natural lumină-întuneric ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății metabolice.

Autorii spun: „Optimizarea condițiilor de lumină interioară pentru a imita mai îndeaproape ciclul lumină naturală/întuneric promite să prevină efectele adverse asupra energiei întregului corp și asupra metabolismului glucozei asociate cu condițiile de iluminare interioară predominante în zilele noastre”.

Nivelurile de lumină sunt cunoscute a fi cel mai important indicator de timp pentru a sincroniza ceasul circadian al corpului cu ciclul de 24 de ore zi-noapte. Cercetările anterioare au arătat că expunerea la lumină puternică în timpul serii sau nopții influențează metabolismul glucozei și este asociată cu supraponderalitatea sau obezitatea, precum și cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

În lumea modernă, expunerea la lumină – inclusiv lumina artificială – este răspândită și disponibilă non-stop, ceea ce duce la expunerea la lumină la domiciliu, la locul de muncă sau de pe ecranele dispozitivelor electronice în timpul orelor de întuneric. Efectele dăunătoare ale luminii pe timp de noapte (LAN) includ niveluri crescute acute de glucoză din sânge și de insulină după mese, iar expunerea LAN este asociată cu o incidență crescută a diabetului zaharat de tip 2 (T2DM) la persoanele în vârstă.

Cercetătorii notează: „Societatea noastră modernă se confruntă, de asemenea, cu o lipsă de timp suficient petrecut în condiții de lumină puternică în timpul zilei și, de fapt, cea mai mare parte a timpului este petrecut în interior, sub iluminare artificială, cu niveluri de lumină mult mai scăzute în comparație cu lumina naturală în aer liber”.

Un grup mixt de 14 persoane supraponderale (IMC mediu de 29,6 kg/m2, la granița dintre supraponderalitate și obez), voluntari rezistenți la insulină cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani au fost recrutați pentru studiu care a fost împărțit în două sesiuni. Subiecții erau toți nefumători, aveau o vârstă medie de 67 de ani și erau în general sănătoși. Participanții au stat într-o cameră de respirație pentru fiecare sesiune, care a durat 40 de ore de la 18:00 în ziua 1 până la 12:00 în ziua 3 și a inclus două perioade de somn peste noapte. O cameră de respirație a permis măsurarea consumului de oxigen și a producției de dioxid de carbon, permițând calcularea consumului total de energie și a ratei metabolice de somn (SMR).

O sesiune (Bright day – Dim seara) a cuprins o perioadă de lumină puternică în timpul zilei (08:00-18:00), urmată de lumină slabă în timpul serii (18:00-23:00), în timp ce situația era inversat în următoarea zi. Participanții au fost în întuneric în timpul nopții de la 23:00 la 07:00 în ambele sesiuni, iar mesele au fost oferite la ora 08:00 pentru micul dejun; 13:00 pentru prânz; și la 18:00 pentru cină.

Cantitatea de hrană oferită fiecărui subiect a fost determinată de necesarul zilnic de energie, pe baza SMR-ului lor care a fost obținut în prima noapte în cameră. Compoziția de macronutrienți a alimentelor (% proteine, carbohidrați și grăsimi) a fost menținută constantă între ședințe, la fel și valoarea calorică relativă a fiecărei mese, micul dejun reprezentând un sfert din energia zilei, în timp ce prânzul și cina reprezentau 30% și 45%. %, respectiv. Au fost prelevate probe de sânge înainte de micul dejun și cină, apoi la intervale de 30 de minute în cele 4 ore după ambele mese pentru a determina nivelurile de insulină, melatonină, trigliceride (grăsimi) și glucoză atât în condiții de post cât și după masă.

Studiul a constatat că petrecerea zilei în lumină puternică (08:00-18:00) a dus la scăderea nivelului de glucoză din sânge înainte de cină, comparativ cu petrecerea zilei în lumină slabă. Aceasta a avut, de asemenea, un efect benefic asupra consumului de energie prin menținerea unui SMR ridicat și creșterea consumului de energie de către organism în timpul cinei.

S-a constatat, în schimb, că expunerea la lumină puternică seara a cauzat o reducere a SMR și a consumului de energie în perioada de după cină. De asemenea, acest ciclu de iluminare a suprimat puternic eliberarea hormonului melatonină, nivelul căruia ar trebui să crească cu 2-4 ore înainte de culcare, ca răspuns la nivelurile reduse de lumină naturală, și care joacă un rol important în reglarea ciclurilor de somn. Deoarece chiar și mici modificări ale consumurilor energetice pot contribui la dezvoltarea obezității și a bolilor metabolice pe termen lung, autorii observă că este nevoie de mai multe cercetări longitudinale pentru a investiga modul în care expunerea la lumină influențează reglarea greutății corporale și a metabolismului.

Spre surprinderea autorilor, nivelurile de glucoză postprandială după cină au fost reduse în secvența Dim day – Bright seara. Această reducere a avut loc în ciuda nivelului de insulină neschimbat, iar cercetările anterioare pe acest subiect au demonstrat că modificarea zahărului din sânge ar putea fi rezultatul unei activități intestinale reduse și al absorbției mai scăzute a carbohidraților. Echipa sugerează că o combinare a luminii strălucitoare în timpul zilei și a luminii slabe seara poate promova digestia alimentelor și ar putea explica de ce indivizii expuși la lumină în acest mod au prezentat o glicemie mai mare după cină decât atunci când condițiile au fost inversate.

S-a constatat, de asemenea, că starea Bright day – Dim seara a susținut o variație mai diurnă a temperaturii pielii: cu o reducere mai pronunțată în timpul zilei cunoscută a fi mediată prin vasoconstricția vaselor de sânge prin sistemul nervos simpatic și cu o creștere tranzitorie a temperaturii pielii de îndată ce luminile au fost reduse la 18:00, indicând vasodilatație prin activitate nervoasă parasimpatică. Expunerea la lumină strălucitoare seara a dus la o scădere a temperaturii pielii în timpul zilei și a condus la o scădere suplimentară după creșterea nivelului de luminozitate la ora 18:00, ceea ce este probabil să amâne începutul somnului.

Deși nu este măsurată direct în acest studiu, scăderea temperaturii pielii prin vasoconstricție în timpul zilei indică o tensiune arterială mai mare, în timp ce creșterea temperaturii pielii prin vasodilatație seara indică o scădere a tensiunii arteriale. Această fluctuație diurnă a tensiunii arteriale este de dorit pentru sănătatea cardiovasculară și scăderea tensiunii arteriale în timpul nopții este chiar folosită ca un marker de prognostic pozitiv în rândul experților medicali. Prin urmare, autorii subliniază: „Combinația de lumină puternică în timpul zilei și lumină slabă în timpul serii pare promițătoare pentru a îmbunătăți variația tensiunii arteriale într-o populație care este predispusă să dezvolte complicații cardiovasculare pe termen lung”.

Autorii concluzionează: „Aceste constatări sugerează că mediul de lumină din interior al persoanelor rezistente la insulină poate modula parametrii metabolici într-o manieră dependentă de timpul zilei pentru a influența sănătatea metabolică pe termen lung… În viitor, sunt necesare mai multe cercetări pentru a exploata diferite regimuri de lumină în clădirile de birouri și case și a vedea care este potențialul lor de a preveni bolile metabolice.”

Articol preluat de pe: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203192541.htm

Studiu: https://diabetologia-journal.org/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button