fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Apiterapie: Cea mai bună sursă naturală de sănătate și frumusețe

Citește în continuare pentru a afla mai multe informații despre apiterapie.
Cuprins

Apiterapia este știința, dar și arta de a prelungi, susține și menține sănătatea prin utilizarea produselor obținute din stupii de albine, cum ar fi mierea, păstura, veninul de albine, polenul de albine, propolisul și lăptișorul de matcă.

Există mai multe beneficii pentru sănătate pe care produsele apicole le susțin în lupta cu diferite tipuri de boli, pe lângă faptul că ele sunt și produse alimentare.

Studiile indică utilitatea produselor apicole în tratamentul unor mulțime de boli, însă acestea dau dovadă de pricepere și ca ajutoare ale frumuseții.

Apiterapie: proprietăți și utilizări ale produselor

Mierea, propolisul, polenul, păstura, lăptișorul de matcă, ceara de albine și veninul de albine sunt miracole ale naturii care au fost folosite în medicină încă din cele mai vechi timpuri.

Dacă te întrebi de ce sunt atât de vestite aceste produse, răspunsul este că diferiți compuși fenolici contribuie la proprietățile lor funcționale.

  • Acestea includ activități precum cele [1]:
  • Antioxidante
  • Antimicrobiene
  • Antivirale
  • Antiinflamatorii
  • De vindecare a rănilor și arsurilor
  • Cardioprotectoare
  • Dezinfectante
  • Antifungice.

Lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă este format din 50% apă, 18% proteine, 15% carbohidrați, 3-6% lipide, 1,5% săruri minerale și vitamine. Acesta are o multitudine de acțiuni farmacologice: antibiotic, antiinflamator, antialergic, tonic și antiîmbătrânire. [2]

Printre componentele bioactive raportate în lăptișorul de matcă se regăsesc acizi grași, proteine, adenozin monofosfat, acetilcolina, polifenoli și hormoni precum testosteronul, progesteronul, prolactina și estradiolul.

Mierea

Mierea este un produs natural, obținut de albine din nectarul cules de-a lungul zilei, mai apoi stocat în celulele fagurilor. Aceasta este o soluție suprasaturată de carbohidrați cu numeroase proprietăți și utilizări.

Mierea naturală este compusă din 82,4% carbohidrați, 38,5% fructoză, 31% glucoză, 12,9% alte zaharuri, 17,1% apă, 0,5% proteine, acizi organici, multiminerale, aminoacizi, vitamine, fenoli și o multitudine de alți compuși minori. [3]

În plus, mierea conține cantități mici de componente bioactive. Constituenții mierii cu beneficii pentru sănătate includ acizii fenolici, flavonoidele, acidul ascorbic, proteinele, carotenoidele și anumite enzime, cum ar fi glucozooxidaza și catalaza.

Propolisul

Propolisul, numit și clei de albine, este o substanță rășinoasă colectată de albine din mugurii copacilor, arbuștilor și plantelor verzi. Propolisul este și el destul de important pentru apiterapie.

Acesta este compus din 50% rășină, 30% ceară, 10% uleiuri esențiale, 5% polen și alți compuși organici. Prezenți în propolis sunt și compușii fenolici, esterii, flavonoidele, terpenele, beta-steroizii, aldehidele aromatice și alcooli. [4]

Propolisul conține, de asemenea, vitamine importante, precum vitamina B1, B2, B6, C și E și minerale, adică magneziu, calciu, potasiu, sodiu, cupru, zinc, mangan, fier și câteva enzime.

Polenul și păstura

Polenul de albine este colectat de la plante și transportat la stup sub formă de “pachete” de polen. Formarea acestor pachete implică hidratarea polenului cu nectar sau miere. [5]

Polenul pentru proviziile de iarnă, care se depune în celulele fagurilor, are parte de fermentație lactică și produce păstura. Păstura și polenul de albine sunt agenți bactericid și bacteriostatic.

Ceara și veninul de albine

Ceara de albine este o substanță produsă de glandele situate în abdomenul albinei. Ceara obținuta din faguri constituie un ingredient valoros folosit în cosmetologie și farmacie.

Ceara de albine este folosită pentru producerea de cosmetice și unguente în farmacie. Datorită unui număr mare de activități biologice, produsele apicole ar putea fi considerate ingrediente importante în medicamentele și cosmeticele aplicate pe piele.

Veninul de albine, numit și apitoxină, constă într-un amestec complex de diferite peptide și peptidă degranulantă a mastocitelor, ale căror proprietăți terapeutice și cosmetice sunt utilizate în multe domenii. [6]

Mierea, produs de top în apiterapie

Când vorbim despre apiterapie, nu e de mirare ca primul gând să fie la miere. Aceasta a fost folosită de mii de ani pentru proprietățile și beneficiile ei pentru sănătate. Mierea are aplicare într-o serie de afecțiuni, însă poate fi folosită și pentru menținerea sănătății.

Vindecarea rănilor

Mierea este un produs apicol cu ​​o valoare nutritivă ridicată și proprietăți regenerative incredibile. De aceea, ea este folosită în componența produselor de îngrijire a pielii.

Un conținut mare de carbohidrați și prezența acizilor din oligoelemente sunt responsabile pentru efectele sale nutritive și regenerative.

Datorită osmozei, microcirculația din țesutul dermic este stimulată, ceea ce are ca rezultat o mai bună nutriție și oxigenare a acestuia. În acest fel, sunt stimulate și procesele metabolice, ceea ce duce la eliminarea metaboliților nocivi și la creșterea proceselor de regenerare. [7]

În plus, mierea are proprietăți higroscopice, absorbind metaboliții și provocând detoxifierea țesutului dermic. Acest lucru are ca rezultat o îmbunătățire a elasticității pielii, revitalizarea culorii și netezirea ridurilor.

Pe de altă parte, mierea este deosebit de potrivită ca pansament pentru răni și arsuri. Aceasta a fost inclusă și în tratamentele împotriva psoriazisului, mătreții, dermatitei și hemoroizilor. [8]

Într-un studiu cu 52 de paciente, inciziile pe piele au fost acoperite cu pansament cu miere. A fost evaluat rezultatul estetic după trei și șase luni de la începerea studiului. [9]

Mărimea cicatricilor celor care au primit pansament cu miere a fost cu mult mai mică în comparație cu cele care au primit pansamentul convențional.

După aplicarea pansamentului cu miere timp de 5 zile, s-a obținut un efect analgezic și vindecarea rănilor a fost accelerată la femeile care au avut intervenții chirurgicale plastice. Datorită intrării extracelulare de calciu din miere s-a produs vindecarea rănilor.

Boli Cardiovasculare

Mierea naturală exercită efecte cardioprotectoare și terapeutice împotriva tulburărilor cardiace induse de epinefrină și a disfuncțiilor vasomotorii. [10]

S-a observat o relație de armonie între activitatea de captare a radicalilor și conținutul total de fenolici ai mierii. Aportul de miere a arătat o reducere semnificativă a factorilor de risc pentru bolile metabolice și cardiovasculare.

Mierea prezintă efecte cardioprotectoare cum ar fi vasodilatația, echilibrarea homeostaziei vasculare și îmbunătățirea profilului lipidic.

Flavonoidele din miere îmbunătățesc vasodilatația coronariană, scad capacitatea trombocitelor de a forma cheaguri, previn oxidarea lipoproteinelor cu densitate joasă, cresc lipoproteinele cu densitate mare și îmbunătățesc funcțiile endoteliale.

Un studiu efectuat pentru a compara răspunsul metabolic al mierii a indicat efectele sale de ameliorare împotriva sindroamelor metabolice: hiperglicemie, hipertensiune arterială, obezitate abdominală, dislipidemie și adaptabilitate intensificată la diabet, boli de rinichi și de inimă. [11]

Polifenolii din miere reduc leziunile aterosclerotice prin reglarea mecanismelor inflamatorii și angiogene.

Un studiu clinic efectuat pe pacienți cu hiperlipidemie a arătat că mierea a scăzut colesterolul total și a prevenit în mod vizibil creșterea nivelului de glucoză din plasmă. Oxidul nitric este un metabolit prezent în miere care are și funcții cardioprotectoare. [12]

Studii

    1. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits – [NCBI]
    2. Preparation and the functional properties of water extract and alkaline extract of royal jelly – [GoogleScholar]
    3. Hesperetin: A marker of the floral origin of citrus honey – [GoogleScholar]
    4. Advances in the analysis of phenolic compounds in products derived from bees – [PubMed]
    5. The antibacterial activity of moroccan bee bread and bee-pollen (fresh and dried) against pathogenic bacteria – [GoogleScholar]
    6. Skin Sensitization Study of Bee Venom (Apis mellifera L.) in Guinea Pigs – [PubMed]
    7. Nature and origin of the antibacterial substances in honey – [GoogleScholar]
    8. Honey in dermatology and skin care: a review – [PubMed]
    9. Topical Application of Honey on Surgical Wounds: A Randomized Clinical Trial – [PubMed]
    10. Cardioactive and vasoactive effects of natural wild honey against cardiac malperformance induced by hyperadrenergic activity – [PubMed]
    11. Growth and metabolic response of suckling rats fed with natural honey supplements – [GoogleScholar]
    12. Honey for nutrition and health: a review – [PubMed]

Sursa foto: pexels.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button