fbpx
Medicina integrativa

Сum sa vindeci o raceala la un copil

Raceala este o infectie virala contagioasa la nivelul tractului respirator superior. Este una dintre cele mai frecvente boli la copii, deoarece imunitatea lor inca se dezvolta.

Cauzele racelii la copii

Raceala este o infectie virala contagioasa la nivelul tractului respirator superior. Este una dintre cele mai frecvente boli la copii, deoarece imunitatea lor inca se dezvolta. Racelile apar atunci cand un virus irita sau inflameaza mucoasa nasului si a gatului. Raceala poate fi cauzata de peste 200 de virusuri diferite, dar cele mai multe raceli sunt cauzate de rinovirusuri. Aceste virusuri pot patrunde in mucoasa protectoare a nasului si a gatului, declansand o reactie a sistemului imunitar. Aceasta reactie poate provoca simptome de raceli la cap, ca dureri in gat, dureri de cap si probleme de respiratie.

Cum se transmite raceala?

Pentru ca raceala sa apara, copilul trebuie sa intre in contact cu o persoana infectata cu unul dintre virusurile responsabile de raceli. Aceste virusuri se pot raspandi in urmatoarele moduri:

  • prin aer – daca o persoana racita stranuta sau tuseste, cantitati mici de virus pot fi eliberate in aer, iar ulterior copilul poate respira aerul respectiv;
  • prin contact direct cu persoane infectate – inseamna ca cel mic intra in contact direct cu o persoana infectata;
  • prin contact indirect – contactul cu obiecte contaminate (jucarii, servetele folosite etc.).

Factori ce cresc riscul de raceala la copii

Toti copiii de confrunta cu raceala, de obicei de mai multe ori pe an. Sunt mai predispusi decat adultii la raceli, pentru ca sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de dezvoltat ca cel al unui adult atunci cand vine vorba de combaterea germenilor.

De asemenea, majoritatea racelilor apar toamna si iarna. Vremea rece nu provoaca raceli, dar racelile sunt mai frecvente in lunile de iarna. Asta deoarece petrecem mai mult timp in interior unde germenii pot fi transmisi mai usor, intram in contact mai strans cu alte persoane, iar virusurile raman in aer si pe suprafete mai mult timp. De asemenea, umiditatea scade in sezonul rece, iar pasajele nazale devin mai uscate si scade rezistenta la infectiile cu virusuri. Un alt factor de risc pentru raceli este reprezentat de prezenta in colectivitate – la scoala sau gradinita.

Simptome raceala copii

Simptomele racelii apar de obicei la 1-3 zile dupa ce copilul a intrat in contact cu virusul. Simptomele dureaza adesea aproximativ 1 saptamana. Insa, uneori pot dura pana la 2 saptamani. Simptomele pot fi putin diferite pentru fiecare copil in parte. Includ de obicei:

  • nas infundat (congestie nazala);
  • secretii nazale – mucusul din nas poate deveni galben gros sau verzui;
  • dureri in gat;
  • stranut;
  • tuse usoara;
  • dureri de cap;
  • ochi rosii;
  • uneori febra usoara.

Uneori este greu sa distingem simptomele de raceala de cele de gripa. Gripa produce de obicei febra, frisoane si dureri musculare.

Tratament raceala la copii

In general, copiii se recupereaza de la sine dupa o raceala. Nu se recomanda antibiotice la copii pentru raceala. Aceste medicamente nu sunt eficiente impotriva infectiilor virale, asa ca nu sunt prescrise ca tratament raceala copii. In schimb, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. Iata cateva recomandari:

  • Copilul trebuie sa consume multe lichide – apa, ceai, supa calda etc. Acest lucru ajuta la prevenirea pierderii de lichide (deshidratare).
  • Asigurati-va ca cel mic se odihneste mult.
  • Pentru a reduce congestia nazala se recomanda spray-uri nazale cu solutie salina pentru a slabi mucusul si pentru a favoriza eliminarea lui.
  • In functie de recomandarile medicului ii puteti da copilului paracetamol sau ibuprofen pe baza instructiunilor de pe ambalaj, in functie de varsta si greutate. Acestea pot fi sub forma de pliculete dizolvabile, capsule, dar mai frecvent sub forma de sirop raceala copii, usor de administrat celor mici, precum Sanador sirop. Acesta contine paracetamol si poate fi eficient in reducerea simptomelor de raceala la copii, ca dureri de cap, dureri musculare si febra. Dozele depind de varsta si greutatea copilului.
  • Pot fi utile frectii cu gel mentolat pentru a ameliora congestia, ca unguent Vicks VapoRub.
  • Daca aerul din casa este uscat, folositi un umidificator.

Cum pot fi prevenite racelile?

Nu putem impiedica mereu racelile. Insa, putem reduce uneori aparitia lor printr-o serie de masuri simple. In primul rand, copilul trebuie invatat sa se spele pe maini bine cu apa si sapun inainte de a manca, dupa folosirea toaletei, dar si dupa ce tuseste, stranuta sau isi sufla nasul. Nu trebuie sa intre in contact cu persoane bolnave si nici sa foloseasca in comun sticle, pahare sau ustensile, mai ales cu persoane care sunt racite. Este important sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata, sa faca miscare si sa petreaca timp in aer liber.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button