fbpx
Medicina integrativaSuplimenteTerapii alternative si complementare

Triphala – Beneficii pe care indienii le stiu

Beneficiile triphala sunt recunoscute în medicina ayurvedica de aproape 1.000 de ani.
Cuprins

Beneficiile triphala sunt recunoscute în medicina ayurvedica de aproape 1.000 de ani.

Acest amestec constituit din “trei fructe” uscate, așa cum îi spune și numele provenit din Sanscrită, este unul dintre cele mai populare remedii ayurvedice. Triphala este o combinație de pulberi de fructe de Amalaki (Phyllanthus emblica), Haritaki (Terminalia chebula) și Vibhitaki (Terminalia belerica).

Ayurveda este considerat unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume, ce a apărut în India cu aproximativ 6000 de ani în urmă.

În acest articol vom prezenta pe larg beneficiile pe care le oferă triphala și pentru ce afecțiuni este indicată această combinație de plante ayurvedice.

Beneficii triphala

Triphala a fost utilizat în medicina ayurvedică tradițională din cele mai vechi timpuri ca tratament multifuncțional pentru simptome care variază de la afecțiuni stomacale la afecțiuni ale cavității dentare. Se crede, de asemenea, că promovează longevitatea și sănătatea generală.[1]

Proprietăți antiinflamatorii

Triphala conține o serie de antioxidanți care îndeplinesc funcții de protecție în organism.

Conține vitamina C, flavonoide, polifenoli, taninuri și saponine, împreună cu alți compuși puternici ai plantelor [2].

Acești compuși ajută la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi, care sunt molecule care pot deteriora celulele și pot contribui la boli cronice.

S-a demonstrat că dietele bogate în antioxidanți reduc riscul apariției bolilor de inimă, anumitor tipuri de cancer, diabet și îmbătrânire prematură.

Mai mult, în studiile efectuate pe animale, s-a demonstrat că triphala reduce inflamația și daunele cauzate de artrită [3].

Poate oferi protecție împotriva anumitor tipuri de cancer

O serie de studii au demonstrat că triphala protejează împotriva anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, s-a demonstrat că inhibă creșterea limfomului, precum și a cancerelor de stomac și pancreatice la șoareci [4,5].

Acest remediu pe bază de plante a indus, de asemenea, moartea celulelor de cancer de colon și de prostată în studiile cu eprubete [6,7].

Cercetătorii au sugerat că nivelurile ridicate de antioxidanți puternici precum acidul galic și polifenolii din triphala pot fi responsabili pentru proprietățile sale de combatere a cancerului.

Deși aceste rezultate sunt promițătoare, sunt necesare studii la om pentru a confirma aceste beneficii potențiale și pentru a evalua siguranța și eficacitatea acestui remediu.

Protejează sănătatea orală

Unele cercetări indică faptul că, clătirea gurii cu triphala poate ajuta la ameliorarea problemelor de sănătate orală, cum ar fi:

  • gingivită
  • placă
  • răni
  • infecții fungice

Un studiu clinic a constatat că apa de gură cu triphala oferă aceleași beneficii ca o apă de gură cu clorhexidină la prevenirea plăcii și a gingivitei. [8] Dentiștii prescriu apă de gura cu clorhexidina pentru a ucide germenii orali.

Cercetători care au realizat un alt studiu au ajuns la concluzii similare, afirmând că apa de gură cu triphala poate fi considerată un tratament potențial pentru gingivită.

O revizuire a mai multor studii raportează, de asemenea, că triphala este „semnificativ eficientă” în gestionarea complicațiilor legate de gingivită.[9]

Triphala poate împiedica, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor fungice în gură. Un studiu a constatat că triphala ajută la oprirea creșterii anumitor specii de Candida în gură.[10]

Autorii raportează că taninurile și compușii vegetali din triphala au proprietăți antioxidante care pot vindeca răni ale gurii.

Poate regla nivelul de zahăr din sânge

Diabetul de tip 2 este o afecțiune cronică obișnuită care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când nivelul zahărului din sânge este persistent ridicat, celulele nu mai pot să absoarbă și să utilizeze eficient zahărul pentru energie.

Printre beneficiile triphala recunoscute este și faptul că ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.[11]

Amalaki, unul din ingredientele din triphala, are, de asemenea, un potențial antidiabetic. Studiile arată că activitatea sa antioxidantă poate juca un rol în scăderea zahărului din sânge și în abordarea leziunilor nervoase care rezultă din diabet. [12] Cu toate acestea, dovezile clinice la om sunt preliminare și limitate.

Vibhitaki, un alt ingredient din triphala, poate avea, de asemenea, potențial antidiabetic. Această plantă este bogată în acid galic, un produs fitochimic despre care cercetările indică că pot îmbunătăți rezistența la insulină, ajutând celulele să absoarbă zahărul din sânge.[13]

O persoană cu diabet ar trebui să întrebe medicul înainte de a utiliza triphala. De asemenea, nu ar trebui să oprească niciun tratament fără aprobarea medicului.

Cum să consumi triphala?

Cumpara Triphala | Digestie & Detoxifiere Colon, Pudra 100g*

triphala

Triphala se găsește de regulă sub formă de tablete, capsule sau pulbere.

Pentru a profita la maxim de beneficiile Triphala este indicat să consumi acest amestec înaintea mesei cu cel puțin o jumătate de oră.

Dacă utilizezi Triphala ca remediu pentru constipație, atunci cel mai bun moment pentru a-l consuma este înainte de a merge la somn.

Pentru pastile sau capsule, urmează indicațiile de dozaj de pe sticlă flacon sau cele ale unui medic.

Forma de extract lichid poate fi utilizată pentru aplicații externe pe păr sau piele. Pulberea de triphala poate fi amestecată cu apă și consumată.

Pudra de Triphala se amestecă cu miere sau câteva picături de suc de lămâie, deoarece poate fi destul de amară. De asemenea, din pudra se mai poate prepara apă de Triphala sau ceai de Triphala.

Apă de Triphala

Ingrediente:
½ linguriță pudra de Triphala
250ml apă

Amestecă bine pudra de Triphala într-un pahar cu apă și lasă amestecul să stea la temperatura camerei peste noapte. Consumă amestecul a doua zi dimineața pe stomacul gol.

Aceste amestec este bun, în special, pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru a-ți menține sănătatea pielii.

Ceai de Triphala

Ingrediente:
1/4 linguriță pudra de Triphala
250 ml apă
un pic de scorțișoară
1 linguriță de miere sau sirop de arțar (opțional)

Pune la fiert pudra de Triphala în apă la foc mic. După ce a fiert câteva minute, toarnă amestecul într-o ceașcă de ceai, adaugă un pic de scorțișoară și miere sau sirop de arțar dacă dorești.

Riscuri

Triphala este considerat, în general, un remediu sigur cu multe beneficii potențiale pentru sănătate. Cu toate acestea, poate provoca anumite reacții adverse la unii oameni.

Studiile arată că Triphala poate fi un tratament eficient pentru constipație. Însă, dacă este consumat în cantități prea mari, poate duce la crampe abdominale și diaree. Consumul de triphala pe stomacul gol poate crește riscul apariției problemelor digestive.

Triphala nu trebuie administrat copiilor. Nu există studii științifice privind utilizarea Triphala de către femeile însărcinate sau care alăptează, iar siguranța acestuia nu poate fi garantată.

În plus, poate interacționa sau reduce eficacitatea anumitor medicamente, inclusiv cu cele anticoagulante, cum ar fi aspirina sau warfarină.

Amalaki, una dintre componentele principale ale Triphala, poate crește riscul de sângerare și vânătăi la anumite persoane și poate să nu fie sigur pentru cei cu tulburări de sângerare.

Din aceste motive, este important să te adresezi medicului tău înainte de a utiliza Triphala sau orice alt supliment alimentar.

Referințe

1. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine – https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2017.0083

2. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.1515

3. Triphala exhibits anti-arthritic effect by ameliorating bone and cartilage degradation in adjuvant-induced arthritic rats – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25942351/

4. Triphala inhibits both in vitro and in vivo xenograft growth of pancreatic tumor cells by inducing apoptosis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18847491/

5. Potential of traditional ayurvedic formulation, Triphala, as a novel anticancer drug – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304383505000984?via%3Dihub

6. Triphala Extract Suppresses Proliferation and Induces Apoptosis in Human Colon Cancer Stem Cells via Suppressing c-Myc/Cyclin D1 and Elevation of Bax/Bcl-2 Ratio – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488090/

7. Differential Cytotoxicity of Triphala and its Phenolic Constituent Gallic acid on Human Prostate Cancer LNCap and Normal Cells – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328776/

8. Efficacy of triphala extract and chlorhexidine mouth rinse against plaque accumulation and gingival inflammation among female undergraduates: A randomized controlled trial – https://www.ijdr.in/article.asp?issn=0970-9290;year=2017;volume=28;issue=1;spage=49;epage=54;aulast=Baratakke

9. Medicinal plants for gingivitis: a review of clinical trials – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30524670/

10. Triphala: An Alternative Therapy in Periodontics – A Critical Review – http://lawarencepress.com/ojs/index.php/JCPID/article/viewFile/286/620

11. Triphala improves glucose homeostasis by alleviating atherogenic lipids and oxidative stress in human Type 2 diabetes mellitus – https://www.ijam.co.in/index.php/ijam/article/view/06262015

12. Anti-diabetic effects of the Indian indigenous fruit Emblica officinalis Gaertn: active constituents and modes of action – https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2014/FO/c3fo60366k#!divAbstract

13. Gallic Acid Regulates Body Weight and Glucose Homeostasis Through AMPK Activation – https://academic.oup.com/endo/article/156/1/157/2800626

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button