fbpx
Psihoterapie Integrativa

Nu e nevoie sa te lupti singura! Psihoterapia online te poate ajuta

Ședințele de psihoterapie online cu terapeutul meu m-au ajutat cu adevărat și mi-au dat speranța că pot să fac față problemelor și situației actuale.
Cuprins

Odată cu apariția coronavirusului, oamenii din întreaga lume au făcut schimbări către o viață în care acțiunile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștilor, au trebuit să coexiste alături de responsabilitățile lor deja stresante.

Izolarea a făcut ca gestionarea stresului de zi cu zi să se simtă ca o sarcină imposibilă. Chiar dacă vaccinurile par a fi un colac de salvare, efectele pandemiei asupra sănătății mintale pot exista mult mai mult decât coronavirusul în sine.

Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat în timpul pandemiei, este că nu trebuie să mă lupt singură cu sentimentele și emoțiile mele. Ședințele de psihoterapie online cu terapeutul meu m-au ajutat cu adevărat și mi-au dat speranța că pot să fac față problemelor și situației actuale. Psihoterapia este benefică, iar terapia online este accesibilă oricui dorește, oricând.

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online este un tip de consiliere care se face la distanță, spre deosebire de cea în persoană care se desfășoară în cabinetul unui psiholog.

La ora stabilită, vei fi sunat de terapeut fie printr-un apel telefonic, fie printr-un apel video, pentru a începe. Există, de asemenea, și terapeuți care oferă consiliere prin SMS.

Ședința de psihoterapie online se desfășoară așa cum s-ar fi întâmplat dacă ați fi fost la cabinet. Încerci să faci cunoștință cu psihoterapeutul, să vezi dacă rezonezi cu el și apoi să îi povestești ce te deranjează.

Citeste si: Psihoterapia online, o modalitate de a scapa de depresie la distanta

La început s-ar putea să ți se pară dificil să împărtășești lucruri din viața ta personală cu un străin… cel puțin pentru mine așa a fost. Când mergi la cabinet, ai timp să te întâlnesti cu terapeutul, să vă salutați în sala de așteptare, să urcați în camera de terapie și să începeți să povestiți. Ei bine, experiență este un pic diferită online, pentru că amândoi vă aflați instantaneu față în față. Însă, vestea bună este că, terapeutul tău este familiarizat cu aceste reacții și te va ajuta să te simți în largul tău.

Există, de asemenea, câteva lucruri pe care le poți face și tu pentru a ușura procesul:

 • Încearcă să găsești un loc liniștit, în care să stai comod și să nu fii deranjat de nimeni
 • O idee bună ar fi să porți caști în timpul ședinței, ca să nu mai auzi zgomotele de fundal
 • Poți pastra la îndemăna și un caiet în care să notezi lucrurile pe care nu vrei să le uiți
 • Discută cu psihoterapeutul ori de câte ori ai nelămuriri sau nemulțumiri legate de terapie
 • Nu în ultimul rând, păstrează-ți simțul umorului! Fiecare ședință este unică atât pentru tine, cât și pentru terapeut.

 

Ce afecțiuni mintale pot fi tratate la psiholog online?

Psihoterapia online poate fi utilizată pentru majoritatea afecțiunilor pe care le tratează și terapia în persoană. S-a constatat că rezultatele sunt comparabile cu cele ale psihoterapiei în cabinet. Poate fi utilizată ca tratament pentru depresie, anxietate, tulburări de stres post-traumatic și multe alte afectiuni.

Psihoterapia online poate fi utilă în special pentru persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate și pentru cei care se recuperează de boli precum cancerul de sân. Totodată, este potrivită și pentru cei cărora le este greu sau teamă să se deplaseze la cabinet.

Persoanele care locuiesc în zonele rurale pot avea acces la profesioniști din domeniul sănătății mintale și grupurilor virtuale de sprijin, la care înainte nu ar fi avut.

Psihoterapia online poate fi, de asemenea, integrată în tratamentului pentru multe afecțiuni, cum ar fi:

 • autism
 • tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)
 • afazie
 • anxietate
 • afecțiuni care afectează vorbirea
 • afecțiuni care afectează gândirea

 

De ce psihoterapia online a fost benefică pentru mine?

În primul rând, nu am mai fost nevoită să merg la cabinet și să pierd timp în trafic. Atunci când alegi un psihoterapeut ești condiționat de locație, deoarece încerci să pierzi cât mai puțin timp până la cabinet, mai ales că ședințele se desfășoară de regulă după servici. În plus, nu m-am mai expus riscului de a contracta virusul și am putut să îmi desfășor ședințele chiar și în timpul lockdown-ului.

Am scapăt de stigmatul de a aștepta pe holul din cabinet în timp ce iese alt pacient și de a da ochii cu el. O situație nu tocmai plăcuta, mai ales dacă te întâlnești cu cineva cunoscut. Și crede-mă există șanse să se întâmple asta.

De asemenea, am avut mai multă flexibilitate în programarea ședințelor. Când e nevoie să mergi la cabinet ești condiționat, cum am zis și mai sus, de trafic și locație. Când faci psihoterapie online ești condiționat doar de faptul că încerci să alegi o ora la care să fii disponibil și relaxat. Nu vrei să fii deranjat de zgomot dar nici distras de cei de din jur.

Nu în ultimul rand, m-am simțit mult mai comod. Chiar dacă am avut nevoie de un pic de timp la început să mă acomodez cu acest mod de desfășurare al terapiei, după mi-a fost mult mai simplu să împărtășesc trăirile și emoțiile mele. Discutam de pe canapeaua mea, în timp ce beam ceaiul meu preferat, de multe ori cu muzică de relaxare pe fundal. Era ca un moment dedicat mie, în care încercam să mă adun și să găsesc soluții pentru a depăși provocările de zi cu zi.

Și ca să concluzionez…

Psihoterapia online poate fi de mare ajutor pentru toți cei care trec prin momente dificile. Nu am simțit nicio clipă că, deoarece ședințele se desfășoară online, ar putea fi mai puțin eficientă. Din contra, chiar m-a avantajat mai mult decât dacă aș fi mers în cabinet. Există mulți profesioniști la care poți avea acces mai facil astfel, iar psihoterapeutul la care am mers eu este unul dintre ei. Poți face o programare la dânsul aici : Cristian Munteanu Psiholog / Psihoterapeut

Sursa: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button