fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

TOP 5 tipuri de terapii alternative la care poti apela

Având în vedere lipsa unei definiții consistente a terapiilor alternative și complementare, Comitetul Institutului de Medicină (SUA) pentru utilizarea medicinii complementare și alternative a încercat să clarifice situația printr-o clasificare care să organizeze mai bine domeniul.

Acestia au împartit terapiile alternative și complementare în cinci categorii:

 • Medicină alternativă tradițională sau sisteme medicale holistice
 • Practici bazate pe conexiunea minte-corp
 • Practici biologice
 • Practici manipulative și bazate pe corp
 • Terapii bioenergetice.

În continuare, vom vedea pe larg ce tipuri de terapii alternative cuprinde fiecare categorie.

Tipuri de terapii alternative

Medicină alternativă tradițională

Această categorie include unele dintre cele mai vechi și populare tipuri de terapii alternative. Toate sunt întregi sisteme de gândire care caută vindecarea prin diverse modalități de terapie holistică. Aceste abordări au adesea rădăcini istorice în diverse culturi și au fost folosite de generații pentru prevenirea și tratarea bolilor. Spre deosebire de medicina convențională, care se bazează pe dovezi științifice și este supusă unor teste riguroase, medicina tradițională alternativă se poate baza pe dovezi anecdotice, credințe culturale și practici istorice.

Acupunctura

Acupunctura își propune să aducă o vindecare completă a afecțiunii, nu se focalizează doar pe gestionarea simptomele, ci tratează organismul ca pe un întreg.

Ace fine sunt introduse în piele în puncte specifice numite meridiane.

De-a lungul secolelor, acupunctura a fost folosită pentru a trata o varietate de boli, printre care s-au regăsit afecțiuni ale pielii, durere, afecțiuni de natură mentală.

Mecanismul de acțiune al tratamentului cu acupunctura pentru unele afecțiuni nu este clar, dar investigațiile au arătat că stimularea prin acupunctură are efecte asupra a trei puncte cheie:

 • Axa hipotalamus-hipofizo-suprarenal
 • Sistemul nervos autonom și
 • Factorul neurotrofic derivat din creier.

Ayurveda

Ayurveda se bazează pe teoria conform căreia boala rezultă dintr-un dezechilibru al forței vitale a corpului (prana). Aceasta urmărește scopul de a restabili echilibrul în organism.

Ayurveda încurajează anumite intervenții în stilul de viață și recomandă terapii noninvazive pentru ca omul să recapete echilibrul între corp, minte, spirit și mediu.

Homeopatia

O persoană care suferă de o afecțiune poate apela la un terapeut homeopat, care, îi va recomanda să ia doze foarte mici dintr-o substanță care provoca aceleași simptome ca afecțiunea persoanei respective, dar luată în doze mari.

Aceasta este denumită „Legea asemănărilor”

Principiile pe care se bazează homeopatia sună astfel:

 • „similarul vindecă similarul”
 • diluarea substanței îi mărește potența – un proces denumit potențare sau sucuție.

Practici bazate pe conexiunea minte-corp

Chiar și medicina standard recunoaște puterea vindecătoare a conexiunii dintre minte și corp.

Studiile au arătat că oamenii se vindecă mai ușor dacă starea lor emoțională și mentală este bună. Următoarele tipuri de terapii alternative din această categorie sunt cele mai practicate la momentul actual.

Meditația

Meditația este practica în care o persoana folosește tehnica concentrării minții asupra unui anumit obiect, gând sau activitate – pentru a antrena atenția și pentru a obține o stare mentală clară și calmă, stabilă emoțional.

Meditația este practicată în numeroase tradiții religioase.

Aceasta nu recomandă să devii altă persoană sau chiar o persoană mai bună.

Este vorba despre formarea conștientizării și obținerea unui simț sănătos al perspectivei. Nu e nevoie să încerci să-ți oprești gândurile sau sentimentele. Înveți să le observi fără a judeca. Și, în cele din urmă, s-ar putea să începi să le înțelegi mai bine.

Biorezonanța

Biorezonanța funcționează prin utilizarea electrozilor pentru a colecta informații despre procesele involuntare ale corpului, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul respirator, tensiunea arterială, temperatura și tensiunea musculară.

Aceste informații sunt afișate pe un monitor pe care îl poți urmări tu, dar și terapeutul tău.

Cu îndrumarea terapeutului, poți utiliza această analiză pentru a obține un control mai bun asupra funcțiilor corpului tău.

Biorezonanța s-a dovedit utilă în abordarea multor afecțiuni, printre care hipertensiunea arterială, depresia, durerile de cap, durerea cronică și incontinența urinară.

Hipnoza

Hipnoza este o stare mentală asemănătoare unei transe, în care oamenii experimentează o atenție sporită, concentrare și sugestibilitate.

Oamenii aflați într-o stare hipnotică par adesea somnoroși sau deconectați, dar, în realitate, sunt într-o stare de hiperconștientizare.

Atingerea acestei stări are scopul de a promova concentrarea. Cu ajutorul hipnozei, o persoană poate fi mai receptivă la sugestiile date de specialist, cum ar fi renunțarea la vicii.

Mindfulness

Mindfulness reprezintă capacitatea umană de a fi pe deplin prezent, conștient de locul în care te afli și ce faci, fără a fi copleșit de ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Cu toții posedăm această capacitate în mod natural, ea devine mai accesibilă atunci când este exersată zilnic.

Ori de câte ori conștientizezi ceea ce experimentezi sau starea ta de spirit prin intermediul gândurilor și emoțiilor tale, se poate spune că practici mindfulness.

Există cercetări care arată că atunci când îți antrenezi creierul să fie conștient, de fapt remodelezi structura fizică a creierului tău.

Yoga

Yoga oferă beneficii fizice și mentale extraordinare.

Acesta te poate ajuta să dobândești putere, conștientizarea corpului și să dezvolți o postură mai bună.

Yoga implică mișcare, meditație și tehnici de respirație pentru a promova bunăstarea mentală și fizică.

Există mai multe tipuri de yoga și discipline în cadrul practicii.

Terapii creative

Unii terapeuți susțin că simțurile, atingerea, vederea, auzul, mirosul și gustul, pot avea efecte asupra sănătății generale. Exemple de terapii care încorporează simțurile includ:

Practici biologice

Excesul și deficiențele nutriționale au devenit probleme majore în societatea actuală, ambele ducând la anumite boli cronice.

Multe abordări dietetice sau pe bază de remedii naturale încearcă să echilibreze bunăstarea nutrițională a organismului. Acestea pot include:

 • Suplimente
 • Medicina pe bază de plante
 • Nutriție/dietă

Practici manipulative și bazate pe corp

Atingerea a fost folosită în medicină încă din primele zile ale îngrijirii medicale.

Vindecarea prin atingere se bazează pe ideea că afecțiunea dintr-o zonă a corpului poate afecta toate celelalte părți ale acestuia.

Dacă prin manipulare celelalte părți pot fi readuse la starea optimă de sănătate, organismul se poate concentra pe deplin pe vindecare la locul rănii sau bolii.

Tehnicile bazate pe corp sunt adesea combinate cu cele ale minții. Exemple de terapii corporale sunt:

Terapii bioenergetice

Aceste tipuri de terapii alternative iau în considerare energiile externe din obiecte sau din alte surse, care afectează în mod direct sănătatea unei persoane.

Medicina bazată pe energie intenționează să manipuleze câmpuri de energie subtile, despre care se crede că există în jurul corpului și are efecte asupra sănătății.

Toate terapiile bazate pe energii au în centru credința că există o forță universală a vieții, qi, ce se găsește în toate organismele vii.

Exemple de tipuri de terapii alternative din această categorie pot fi:

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button