fbpx
Psihoterapie Integrativa

Ti-e frica de psiholog? Cum te poate ajuta psihoterapia online

Există multe motive pentru care mersul la psiholog în Romania este încă un subiect tabu, în timp ce în țările vestice este o normalitate.

Am întâlnit mulți oameni în viața mea care sufereau de depresie, anxietate sau cărora le era dificil să relaționeze cu alții, dar care preferau să sufere singuri decât să meargă la psiholog.

De unde vine această frică? De ce atât de mulți oameni aleg să sufere în tăcere, mai degrabă decât să apeleze la cineva care este calificat pentru a-i ajuta?

Există multe motive pentru care mersul la psiholog în Romania este încă un subiect tabu, în timp ce în țările vestice este o normalitate.

Atunci când te doare măseaua, mergi la dentist. Când te doare inima, mergi la cardiolog. La fel este și cu psihicul. Dacă ai o problemă, e bine să mergi la psiholog.

Vestea bună este că pandemia a adus și niște beneficii în această situație. Mulți psihoterapeuți au decis să tină ședințe de psihoterapie online, ceea ce a fost de ajutor pentru cei cu teama de a sta față în față, dar și pentru cei care își doresc să salveze timp.

Comunicăm confortabil, dar la distanță

În urmă cu doi ani, probabil putini dintre noi și-ar fi imaginat că ne vom petrece atât de mult timp online și că vom desfășura atât de multe activități de acasă. Ei bine, vremurile se schimbă și noi odată cu ele.

Mulți dintre noi ne simțim mai confortabil când comunicăm online, decât atunci când e nevoie să vorbim față în față… de aici și eficiența psihoterapiei online.

Potrivit unor studii, psihoterapia online oferă aceleași beneficii ca și terapia tradițională în persoană. În ambele cazuri, sarcina psihoterapeutului este de a oferi sprijin și îndrumare. Însă, de multe ori oamenilor le este teamă să nu fie judecați, chiar dacă noi psihologii suntem instruiți să nu judecăm prin prisma convingerilor personale.

Mai mult decât atât, misiunea finală a oricărui psihoterapeut este să-și ajute pacientul să aibă o viață echilibrată și fericită. Pentru a face asta, o mare parte din “muncă” implică să îl faci pe om să se simtă confortabil în mediul terapeutic. Pentru unii oameni e nevoie de mai mult timp pentru a se obișnui cu ședințele la psiholog. Alții nu reușesc deloc să se adapteze. În astfel de cazuri, psihoterapia online este o alternativă excelentă.

Psihoterapia online îți oferă posibilitatea să alegi canalul de comunicare

O ședință de terapie online se poate desfășura fie printr-un apel video, apel telefonic sau chiar prin SMS. Poți chiar să le testezi pe toate și apoi să vezi care ți se potrivește cel mai bine. Tu alegi care este varianta cea mai confortabilă pentru tine.

Frica de a face față fricilor

Psihoterapia online este, cum am zis și mai sus, o opțiune viabilă pentru mulți, în special pentru cei care pur și simplu nu pot să se deschidă atunci când se întâlnesc cu un psiholog față în față. Dar asta nu înseamnă că, dacă apelezi la psihoterapie online, vei scăpa de toate temerile. Există mari șanse ca la început să ai încă reticențe în legătură cu terapia, dar acest lucru este perfect normal.

Societatea noastră încă stigmatizează psihoterapia. De aceea, mulți oameni au nevoie de timp pentru a lucra și a se adapta cu ideea de a merge la psiholog. Chiar și după ce se obișnuiesc cu această idee și fac pasul, în continuare simt o oarecare anxietate și rușine pe durata terapiei.

La toate acestea se adaugă și puterea necesară de a înfrunta barierele și provocările care există în viața fiecăruia dintre noi, ceea ce necesită un efort susținut și de durată. În fond, multe dintre lucrurile despre care povestești la psiholog sunt lucruri pe care le consideri ciudate, urâte. Sunt lucruri care te fac să te simți anxios, deprimat, supărat sau înfricoșat. În general, acestea sunt lucruri pe care ți-e rușine și jenă să le recunoști, cu atât mai puțin să le spui altcuiva. Dar, hai să îți spun un secret… faptul că le spui cuiva care nu are nicio implicare în viața ta, te va face să te simți atât de ușurat și de relaxat. E atât de bine să te poți concentra doar pe propria persoană și nu pe ce crede cea din fața ta. Este reconfortant să fii alături de cineva care este martor al luptei tale și a cărui misiune este să fii bine.

Oamenii care devin psihologi au capacitatea de a se conecta emoțional cu ceilalți, de a dezvolta legături empatice cu ei și de a auzi despre durere la nesfârșit. De fapt, ne dezvoltăm cu acest tip de interacțiune și conexiune. Ajutarea altora în acest mod dă sens vieții noastre.

Așadar, este normal să îți fie teamă la primele ședințe, dar un psihoterapeut bun te va liniști, astfel încât, chiar dacă este dificil să-ți spui povestea, cumva te vei simți mai bine și mai plin de speranță că ai spus-o.

Îmbrățișează schimbarea!

Sursa foto: https://www.freepik.com/freepik

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button