fbpx
Boli cronice si afectiuniCancerMedicina integrativaTerapii alternative si complementare

Terapii alternative pentru cancer: Ce recomanda medicii?

În acest articol, vom vedea mai exact ce terapii alternative și complementare se folosesc în cazul pacienților cu cancer, dar și dacă există dovezi care să susțină eficacitatea acestora.
Cuprins

Dorința de a căuta tratamente noi și mai bune pentru cancer a dus la câteva descoperiri incredibile în ultimii ani. Imunoterapia, un fel de terapie împotriva cancerului care valorifică sistemul imunitar pentru a lupta împotriva cancerului, a schimbat monumental modul în care sunt tratate unele tipuri de cancer. Chimioterapia și radiațiile s-au îmbunătățit mult, iar cercetătorii lucrează la descoperirea mai multor opțiuni de tratament pentru cancer în fiecare zi.

Cu toate acestea, nu toți pacienții răspund la aceste noi tratamente. De asemenea, tratamentele împotriva cancerului au adesea efecte secundare negative care pot dura de la câteva luni și până la câțiva ani după încetarea tratamentului.

Având în vedere acest lucru, mulți pacienți cu cancer apelează la terapii alternative sau complementare ca tratamente potențiale pentru cancer sau ca modalități de atenuare a efectelor secundare.

În acest articol, vom vedea mai exact ce terapii alternative și complementare se folosesc în cazul pacienților cu cancer, dar și dacă există dovezi care să susțină eficacitatea acestora. Totodată, vom prezenta terapiile integrative pe care pacienții cu cancer le pot folosi pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții în timpul și după tratament.

Ce sunt terapiile alternative și complementare?

Termenii „terapii alternative”, „complementare” și „medicină integrativa” sunt folosiți pentru a descrie multe tipuri de produse, practici și tratamente care nu fac parte din medicina standard sau tradițională.

Terapiile alternative se referă la tratamentele utilizate în locul tratamentului convențional, în timp ce terapiile complementare sunt utilizate împreună cu tratamentul standard.

Medicina integrativă este o abordare a îngrijirii medicale care combină medicina standard cu terapiile complementare care au fost cercetate și demonstrate ca fiind sigure și eficiente. Această abordare are în vedere preferințele pacientului, dar și aspectele mentale, fizice și spirituale ale sănătății.

Este posibil să nu auzi despre aceste tratamente de la medicul oncolog, însă medicina tradițională chineză, acupunctura sau hipnoza se folosesc cu succes în multe țări. Unii medici si terapeuți pot recomanda, de asemenea, „curățarea corpului” cu clisme sau diete de detoxifiere cu anumite alimente.

Unele dintre aceste metode trebuie să fie realizate de o persoană instruită, cum ar fi arta sau muzicoterapia, și pot fi oferite împreună cu tratamentul convențional al cancerului. Altele sunt oferite de persoane cu pregătire informală sau tradițională. Acestea pot implica totul, de la terapia colonului la sisteme complet diferite, care nu utilizează niciunul dintre tratamentele medicale pe care le folosește medicul tău. Alte tipuri de tratament pot fi recomandate de persoană care vinde un produs într-un magazin sau într-o reclamă TV, cum ar fi produse pe bază de plante sau suc din fructe sau legume exotice.

Unele metode necesită mult timp și costă mulți bani, cum ar fi dietele stricte sau călătoriile în altă țară pentru tratamente speciale. Altele sunt destul de ieftine și ușor de utilizat, cum ar fi vitaminele, ierburile sau remediile homeopate.

De ce ar trebui bolnavii de cancer să fie interesați de terapiile alternative?

Bolnavii de cancer ar putea folosi terapii alternative sau complementare din mai multe motive:

  • pentru că își doresc să amelioreze efectele secundare ale tratamentului obișnuit al cancerului fără a fi nevoie să ia mai multe medicamente
  • caută o abordare de tratament mai plăcută, care ar putea avea mai puține efecte secundare
  • vor să-și asume un rol activ în îmbunătățirea propriei sănătăți și a bunăstării
  • preferă terapiile alternative pentru menținerea sănătății și tratarea bolilor

Terapiile alternative și complementare sunt deseori atrăgătoare, deoarece folosesc propriul corp, mintea ta sau lucruri găsite în natură. Unele chiar promit bunăstarea folosind modalități care sună simplu, sănătos și fără efecte secundare, lucru pe care medicul tău nu îl poate oferi.

Multe dintre aceste metode nu cauzează aproape niciodată vătămări fizice, în timp ce altele pot fi periculoase și chiar au cauzat decese. Unele pot interfera, de asemenea, cu modul în care funcționează tratamentul standard al cancerului. Dar, prin definiție, terapiile alternative care pretind că vindecă cancerul au fost cercetate foarte puțin. Cu toate acestea, există terapii complementare care au fost studiate și care au arătat că pot ajuta o persoană să se simtă mai bine în timpul tratamentului împotriva cancerului.

Decizia de a utiliza terapii alternative sau complementare este una importantă. Am adunat câteva sugestii pentru a te ajuta să iei cea mai informată și cea mai sigură decizie posibilă.

Terapii alternative care pot fi benefice pentru pacienții cu cancer

Terapiile alternative pentru cancer pot să nu joace un rol direct în vindecarea cancerului, dar te pot ajuta să faci față simptomelor cauzate de tratamentele împotriva cancerului. Semnele și simptomele frecvente, cum ar fi anxietatea, oboseala, greața și vărsăturile, durerea, dificultatea de a dormi și stresul pot fi diminuate prin terapiile alternative.

Ce terapii complementare sunt utilizate de regulă în cazul pacienților cu cancer:

Acupunctura

Acupunctura este o practică obișnuită în medicina tradițională chineză care implică stimularea anumitor puncte ale corpului pentru a promova sănătatea sau pentru a diminua simptomele bolii și efectele secundare ale tratamentului.

Mai multe studii au arătat că acupunctura poate fi benefică pentru ameliorarea stării de greață cauzată de chimioterapie. Acupunctura poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii.

Acupunctura este considerată, în general, sigură dacă este realizată de un medic instruit. Acele folosite trebuie să fie de unică folosință, mai ales că pacienții care fac chimioterapie și au sistemul imunitar slăbit.[1]

Meditația

Meditatia poate fi utilizată împreună cu un tratament standard sau convențional pentru cancer. Aceasta folosește concentrarea sau reflexia pentru a relaxa corpul și a calma mintea.

Unul dintre principalele motive pentru care persoanele cu cancer meditează este pentru că le ajută să se simtă mai bine.

Meditația poate reduce anxietatea și stresul. De asemenea, ar putea ajuta pentru a ameliora:

  • durerea
  • insomnia
  • oboseala
  • tensiunea arteriala crescută

Poate dura ceva timp pentru a simți beneficiile meditației. La început s-ar putea să te simți mai stresat pe măsură ce vezi cât de ocupată este mintea ta. Dar dacă tot încerci să meditezi chiar și pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare zi, vei constata că devine mai ușor. Treptat, te vei simți mai liniștit și mai puțin stresat. Practica regulată este esențială![2]

Hipnoza

Hipnoza este o stare profundă de concentrare. În timpul unei sesiuni de hipnoterapie, un terapeut te poate hipnotiza vorbind cu voce blândă și ajutându-te să te relaxezi. Terapeutul te va ajuta apoi să te concentrezi asupra obiectivelor, cum ar fi controlul durerii și reducerea stresului.

Hipnoza poate fi utilă pentru persoanele cu cancer care suferă de anxietate, durere și stres. De asemenea, poate ajuta la prevenirea greațurilor și vărsăturilor care pot apărea ca urmare a chimioterapiei. Atunci când este efectuată de un psihoterapeut instruit, hipnoza este sigură. Însă, este important să îi spui terapeutului dacă ai suferit vreodată de vreo boală mintală.[3]

Masajul terapeutic

În timpul unui masaj, terapeutul îți va frământa pielea, mușchii și tendoanele cu scopul de a ameliora tensiunea musculară și stresul și de a te încuraja să te relaxezi. Există mai multe tipuri de masaj terapeutic. Masajul poate fi ușor și blând sau poate fi profund cu o presiune mai mare.

Studiile au constatat că masajul poate fi util în ameliorarea durerii la persoanele cu cancer. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea anxietății, oboselii și stresului.

Masajul poate fi sigur dacă lucrezi cu un terapeut experimentat.

Dacă valorile din hemoleucogramă sunt scăzute este indicat să eviți masajul. De asemenea, precizează-i terapeutului să evite masajul în apropierea cicatricilor chirurgicale, a zonelor de radioterapie sau a tumorilor. Dacă ai cancer la nivelul oaselor sau alte boli ale oaselor, cum ar fi osteoporoza, cere terapeutului să aplice doar o presiune ușoară în timpul masajului.[4]

Meloterapie

Meloterapia este o formă eficientă de susținere a pacienților în timpul tratamentului pentru cancer. Meloterapia nu numai că îi ajută pe pacienți să facă față emoțiilor lor negative, dar poate fi folosită și pentru că oferă beneficii mai complexe, deoarece muzica este cea mai fundamentală și unică formă de artă care afectează oamenii spiritual, emoțional, social și fizic.

În timpul sesiunilor de meloterapie, este posibil să asculți muzică, să cânți la instrumente, să cânți melodii sau să scrii versuri. Un musicoterapeut instruit te poate direcționa către activități concepute pentru a-ți satisface nevoile specifice sau poți participa la muzicoterapie de grup. Meloterapia poate ajuta la ameliorarea durerii și la controlul greaței și al vărsăturilor.[5]

Meloterapia este sigură și nu este nevoie de un talent pentru a participa.

Tai chi / Qigong

Tai Chi și Qigong sunt forme foarte vechi de arte marțiale. Acestea combină respirația și mișcările lente și fluide pentru a ajuta la restabilirea echilibrului în sistemul energetic al corpului. Mișcările sunt menite să exprime energiile de echilibrare ale „yin” și „yang” în corp.

„Qi” (sau „Chi”) înseamnă forța vieții sau energia internă din corpurile noastre. Echilibrarea fluxului acestei energii ne ajută să ne îmbunătățim sănătatea și bunăstarea generală.

Pentru pacienții cu cancer, Tai chi și Qiqong pot fi benefice pentru a diminua din efectele secundare ale tratamentului convențional. Practicarea regulată a Tai Chi-ului sau Qigong-ului poate ajuta la calmarea minții și a emoțiilor, reducerea durerilor musculare și articulare, îmbunătăți concentrarea și crește flexibilitatea.[6]

Ambele sunt sigure, dar este indicat să discuți cu medicul înainte de a le încerca.

Yoga

Yoga combină exerciții de întindere cu respirația profundă. În timpul unei sesiuni de yoga, vei executa anumite poziții care necesită îndoire, răsucire și întindere. Există multe tipuri de yoga, fiecare cu variantele sale.

Yoga poate contribui la reducerea stresului în cazul persoanelor cu cancer. S-a demonstrat că yoga îmbunătățește somnul și reduce oboseala.[7]

Înainte de a începe un curs de yoga, cere-i medicului un instructor care lucrează în mod regulat cu persoane cu probleme de sănătate, cum ar fi cancerul. Evită pozițiile de yoga care provoacă durere. Un instructor bun îți poate oferi posturi alternative care sunt sigure pentru tine.

Discută cu medicul înainte de a folosi orice terapie alternativă sau complementară

Chiar dacă aceste terapii par a fi sigure ele pot interfera cu tratamentul convențional împotriva concerului.

Pune întrebări atunci când ai nelămuriri. Spune-i medicului care sunt preocupările tale astfel încât să te poată ajuta și să concepeți împreună cel mai bun plan de tratament.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button