Cu toții știm deja că mișcarea aduce beneficii pentru minte și corp.
În timp ce te miști, corpul tău eliberează endorfine care te fac să te simți mai bine, să te concentrezi mai ușor și să ai un somn mai bun. De asemenea, tot endorfinele te ajuta să ai mai multă energie și să devii mai rezistent atunci când te confrunți cu provocările mintale sau emoționale ale vieții.
Mișcarea regulată este o investiție în mintea, corpul și sufletul tău. Una dintre cele mai eficiente modalitățile de a integra mișcarea în recuperarea diverselor afecțiuni este prin terapia prin dans.
Ce este terapia prin dans?
American Dance Therapy Association definește terapia prin dans ca fiind „utilizarea psihoterapeutică a mișcării ca proces care favorizează integrarea emoțională, socială, cognitivă și fizică a individului”.
Un terapeut de dans este un psihoterapeut care folosește mișcarea și dansul ca limbaj pentru a lucra cu pacienții utilizând și observând comunicarea non-verbală și verbală. Terapia prin dans se referă la conectarea unei persoane la corpul său, la ceea ce gândește și la modul în care se simte pentru o mai bună înțelegere a sinelui pentru exprimare, integrare și vindecare.
Corpul și mișcările unei persoane spun o poveste despre unde a fost, cine este, unde se îndreaptă și cum ar putea ajunge acolo. Psihoterapeuții specializați în terapie prin dans se concentrează pe mișcare și comportamentul din timpul acesteia. Comportamentele expresive, comunicative și adaptive sunt luate în considerare atât pentru tratamentul de grup, cât și pentru cel individual. Corpul și mișcarea oferă mijloacele de evaluare și modul de intervenție pentru terapia prin dans.
Psihoterapeuții oferă clase de terapie prin dans în cabinete private, prin intermediul unor asociații, în centre de reabilitare, spitale sau instituții de educație specială.
Pentru ce afecțiuni poate fi benefică?
Psihoterapeuții specializați în terapia de dans lucrează cu oameni care au tulburări de alimentație pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească imaginea corpului și stima de sine. Dans therapy este o formă versatilă de terapie bazată pe ideea că mișcarea și emoția sunt interconectate. De aceea, această formă de terapie se mai folosește și pentru a întări abilitățile de comunicare și inspira relații dinamice.
Terapia prin dans este frecvent utilizată pentru a trata sau ameliora probleme fizice, psihologice, cognitive și sociale, cum ar fi:
Probleme fizice:
- Durere cronică
- Obezitate infantilă
- Cancer
- Artrită
- Hipertensiune
- Boli cardiovasculare
Probleme de sănătate mintală:
- Anxietate
- Depresie
- Tulburări de alimentație
- Stimă de sine scăzută
- Stres post traumatic
Probleme cognitive:
- Demenţă
- Probleme de comunicare
Probleme sociale:
- Autism
- Agresiune / violență
- Trauma violenței domestice
- Interacțiune socială
- Conflictul familial
Este eficientă terapia prin dans?
Cercetările privind eficacitatea terapiei prin dans sunt limitate. Cu toate acestea, există studii care au demonstrat că terapia prin dans poate fi eficientă în tratarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi tulburările de alimentație, depresia și anxietatea. Câteva exemple recente includ:
Un studiu publicat în revista The Arts in Psychotherapy (2007) a constatat că terapia prin dans a avut un efect pozitiv asupra participanților care se confruntă cu simptome de depresie.
Un studiu publicat în American Journal of Dance Therapy (2004), în care 54 de studenți au participat la un program de prevenire a violenței cu ajutorul terapiei prin dans, a constatat că agresivitatea în rândul participanților a scăzut și comportamentele pro-sociale au crescut.
Un studiu publicat în Alzheimer’s Care Today (2009) sugerează că terapia prin dans poate îmbunătăți direct memoria la persoanele cu demență.
O revizuire a literaturii din American Journal of Dance Therapy a indicat că terapia prin dans poate fi o opțiune de tratament pentru copiii cu autism.
Datorită componentelor sale sociale și fizice, dans therapy este, de asemenea, considerată o opțiune de tratament pentru obezitatea infantilă.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cât de eficientă poate fi terapia prin dans pentru alte afecțiuni, aceasta continuă să arate rezultate promițătoare pentru multe probleme de sănătate fizică și mintală.
Prin ce diferă terapia prin dans de dansul obișnuit?
Dansul în cadrul terapiei este mai mult decât exercițiu. Acțiunile, fluiditatea și mișcarea sunt interpretate mai mult ca un limbaj. Oamenii care utilizează terapia prin dans într-un cadru de tratament pentru tulburările de alimentație utilizează mișcarea pentru a comunica sentimentele conștiente și inconștiente prin dans.
Psihoterapeutul răspunde mișcărilor, evaluează limbajul corpului, comportamentele nonverbale și expresiile emoționale pentru a dezvolta intervenții pentru a răspunde nevoilor specifice ale clientului. Mișcarea este principalul mod în care psihoterapeuții de dans observă, evaluează și implementează intervenția terapeutică.
Câteva exemple de intervenții ale psihoterapeutului în timpul terapie:
Oglindirea – Copierea mișcărilor persoanei pentru a arăta empatie și a valida ceea ce simte persoana respectivă.
Folosirea unei „metafore de mișcare” sau a unui suport pentru a ajuta o persoană să demonstreze fizic și expresiv o provocare terapeutică sau o realizare. De exemplu: un terapeut poate oferi unei persoane aflate în tratament un steag alb pentru a ajuta la sărbătorirea depășirii unei provocări emoționale.
Abilitățile importante care pot fi dobândite în timpul procesului de terapie prin dans includ:
- Încredere în capacitatea ta de a fi prezent empatic
- Abilitatea de a răspunde în mod autentic și sincer
- Învățarea modului de a traduce mișcările nonverbale în informații care pot fi utilizate în recuperare
Sursa foto: freepik.com