fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Ozonoterapia – Posibil tratament complementar pentru COVID-19

O echipă de medici din Italia a investigat potențialele efecte ale ozonoterapiei în tratarea infecției cu coronavirus.

O echipă de medici din Italia a investigat potențialele efecte ale ozonoterapiei în tratarea infecției cu coronavirus. Raportul arată că terapia cu ozon, împreună cu alte medicamente antivirale, poate fi foarte utilă în cazul pacienților infectați cu virusul COVID-19. [1]

Medici din întreagă lume, dar și din România, au început să folosească ozonoterapia ca terapie complementară în tratarea coronavirusului.

Ozonoterapia ajută organismul infectat să oxigeneze mai ușor organele, în condițiile în care funcția plămânilor este mult mai redusă. Această terapie slăbește totodată agresivitatea virusului.

Ce este Ozonoterapia?

ozonoterapie terapia cu ozon
Sursa: https://www.freepik.com/free-photo/surgeon-making-injection-into-female-body-liposuction-concept_1624924.htm

Ozonoterapia se referă la procesul de administrare a ozonului gazos în corp pentru a trata o boală sau o afecțiune.

Ozonul este un gaz incolor format din trei atomi de oxigen (O3).

Ozonul medical este folosit pentru dezinfectarea consumabilelor medicale și tratarea diferitelor afecțiuni de mai bine de 100 de ani. De asemenea, ozonul poate ajuta la prevenirea apariției infecției în cazul rănilor.

Potrivit unui studiu din 2018[2], atunci când ozonul intră în contact cu fluidele din corp, reacțiile rezultate formează mai multe proteine și celule roșii în sânge. Acest lucru mărește aportul de oxigen din corp.

Terapia cu ozon poate distruge, de asemenea, procesele nesănătoase din corpul uman. Cercetările au arătat că terapia cu ozon poate inactiva:

  • bacterii
  • viruși
  • ciuperci
  • protozoare

Ozonoterapia nu are efecte adverse sau toxice cunoscute atunci când este efectuată corespunzător.

Mai multe informații aici: Ozonoterapie – Panacelui secolului XXI

Ozonoterapia folosită ca tratament complementar pentru COVID-19

S-a demonstrat că ozonul combate hipoxia, un efect neobișnuit care apare la pacienții infectați cu COVID 19. Aceștia au o saturație foarte mică de oxigen, fără să prezinte simptome specifice.[3]

Pe lângă beneficiile enumarate mai sus, ozonul crește imunitatea pacienților.

Cuba folosește astăzi terapia cu ozon ca terapie complementară în lupta împotriva Covid-19, acest tratament fiind aprobat în cadrul departamentului Medicinii Naturale și Tradiționale a Ministerului Sănătății Publice. [4]

O cercetare realizată de medici de la Ozone Forum din India, arată că terapia cu ozon are o rată de succes de până la 77% la pacienții cu Covid-19 cu forme ușoare până la moderate, dacă este administrat în primele cinci zile. [5]

În România, ozonoterapia este aplicată ca tratament complementar la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu și la Spitalul “Victor Babeș” Craiova.

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Pe lângă acestea, medici din Spania, Italia, Iran, India, China și Turcia au declarat că testează această modalitate de tratament a coronavirusului.

Concluzii

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetările au fost realizate pe eșantioane mici. Unul din motive ar fi că ozonoterapia nu este un tratament care generează profituri uriașe pentru a justifica investiții private masive în cercetări, ceea ce ar duce la aprobarea acestei terapii complementare de către agențiile naționale de sănătate.

Prin urmare, puțini specialiști din domeniul medical au cunoștinte legate de această terapie și, și mai puțini, o consideră a fi sigură.

Susținătorii sunt de părere că ozonoterapia suferă de cunoscutul “efect de tomată” în medicină, întrucât multe din efectele pe care le oferă sunt greu de crezut.

Medicii care aplică această terapie o fac în cabinete private, de regulă, folosind resurse proprii și fără să aibă acces la revizuirea instituțiilor de stat. Astfel, procedurile de implementare ale acestei terapii în medicina convențională decurg foarte greu, pacienții fiind cei care au de suferit.

Referințe

1. “Rationale for ozone-therapy as an adjuvant therapy in COVID-19: a narrative review” – https://www.medgasres.com/article.asp?issn=2045-9912;year=2020;volume=10;issue=3;spage=134;epage=138;aulast=Ranaldi 2. “Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178642/ 3. “Potential Role of Oxygen-Ozone Therapy in Treatment of COVID-19 Pneumonia” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804917/ 4. “Ozone therapy used in Cuba to face Covid-19” – https://www.cadenagramonte.cu/english/show/articles/31108:ozone-therapy-used-in-cuba-to-face-covid-19 5. “Ozone therapy shows 77% success in Covid care in first five days: Study” – https://medicaldialogues.in/medicine/news/ozone-therapy-a-plausible-cost-effective-treatment-for-corona-virus-64770

Sursa: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button