fbpx
CancerMedicina integrativa

Studiu: O pilulă Placebo poate reduce oboseala la pacienții cu cancer

Pacienții cu cancer avansat suferă adesea de oboseală cronică și încă nu sunt soluții prea multe pentru a le ușură lupta cu boala.

Pacienții cu cancer avansat suferă adesea de oboseală cronică și încă nu sunt soluții prea multe pentru a le ușură lupta cu boala. Însă, o nouă investigație s-ar putea să fi ajuns la o concluzie surprinzătoare – o pastilă falsă/Placebo care nu conține niciun fel de medicament poate reduce oboseala la pacienții cu cancer.

„Oboseala cauzată de cancer este cel mai frecvent și mai debilitant simptom experimentat de pacienții cu cancer avansat”, a explicat autorul studiului, Dr. Sriram Yennu.

De fapt, între 60% și 90% dintre pacienți ajung să fie abătuți de oboseală persistentă, a remarcat Yennu, profesor de medicină integrativă, paliativă și reabilitare la Centrul de Cancer MD Anderson al Universității din Texas din Houston.

Pacienților sunt încurajați să facă activități fizice pentru a reduce oboseala. Dar mulți pacienți pur și simplu nu sunt suficient de puternici pentru a o gestiona aceste activități, a adăugat el. Iar cei care reușesc să aibă activitate fizică de obicei au parte de un „beneficiu foarte modest”.

Așa că Yennu și colegii săi au decis să testeze efectele unui medicament inactiv, definit și ca placebo.

Centrul SUA pentru Sănătate Complementară și Integrativă definește Placebo ca un „rezultat benefic al sănătății care rezultă din anticiparea unei persoane că o intervenție vă ajuta”, chiar și în absența oricărui medicament activ.

Într-adevăr, într-o investigație anterioară, echipa lui Yennu a descoperit că atunci când pacienților li s-a oferit pur și simplu o pastilă placebo, mai mult de jumătate (56%) au experimentat o ușurare semnificativă a oboselii.

De data aceasta, însă, au decis să facă câțiva pași mai departe.

90 de pacienți participanți cu cancer au fost informați în prealabil că „pilula de oboseală” de două ori pe zi care le-a fost oferită nu conține niciun medicament real. Cu alte cuvinte, niciun pacient nu s-a angajat într-un regim cu pastile Placebo fără să știe în mod explicit de acest lucru.

Jumătate din pacienți au luat pastilele zilnic timp de o săptămână, iar cealaltă jumătate nu a primit niciun fel de tratament timp de o săptămână, adică nici un medicament propriu-zis, nici o pastilă inactivă.

RezultatulDupă prima săptămână, cei care au fost desemnați aleatoriu să primească o pastilă Placebo au experimentat o ușurare semnificativă a oboselii, spre deosebire de cei înscriși în grupul de o săptămână fără tratament.

Din acest punct, pacienților din ambele grupuri li s-au administrat pastile false. Apoi, echipa a revenit cu toți participanții la o lună după lansarea studiului.

Descoperirea: a fost observată o reducere semnificativă a oboselii, fără nicio diferență între cei care au luat pastile false timp de o lună întreagă și cei care au luat-o timp de trei săptămâni.

Yennu a spus că vor fi necesare mai multe cercetări înainte de a decide să includă în mod obișnuit tratamentul placebo în îngrijire standard pentru pacienții cu cancer.

Dar, în același timp, el a subliniat că placebo ar putea oferi de fapt beneficii pentru alte afecțiuni.

Yennu a remarcat că beneficiile pilulei inactive observate în contextul oboselii sunt „concordante cu studiile anterioare publicate folosind „placebo deschis” pentru tratamentul durerii cronice, atacurilor de migrenă episodică, rinitei alergice, depresiei majore, bufeurilor de menopauză, deficitului de atenție, tulburare de hiperactivitate, sindrom de colon iritabil și la supraviețuitorii de cancer cu oboseală legată de cancer.

Yennu și colegii săi și-au prezentat concluziile la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO), din Chicago. Cercetările prezentate la întâlniri ar trebui să fie considerate preliminare până când sunt publicate într-un jurnal evaluat de colegi.

Corinne Leach, un om de știință principal în cercetarea comportamentală la Societatea Americană de Cancer, a descris descoperirea ca fiind „interesantă” și a recunoscut că reducerea observată în studiu „a fost semnificativă din punct de vedere statistic și semnificativ”.

Dar Leach, care nu a făcut parte din studiu, a avertizat, de asemenea, că descoperirea „justifică investigații suplimentare cu un eșantion mai mare”, pentru a compara în mod specific ameliorarea oboselii obținută prin pastile false cu ameliorarea obținută din tratamentele standard, cum ar fi activitate fizică și/sau intervențiile psihologice.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button