fbpx
Medicina integrativa

Studiu: Alăptarea reduce riscul de boli cardiovasculare al mamelor

Femeile care au alăptat la un moment dat în viață au avut mai puține șanse de a dezvolta boli de inimă sau un accident vascular cerebral, în comparație cu femeile care nu au alăptat, potrivit unei meta-analize a unor studii anterioare.
Cuprins

Femeile care au alăptat au mai puține șanse să dezvolte boli de inimă sau un accident vascular cerebral sau să moară din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu femeile care nu au alăptat, potrivit unei meta-analize publicate astăzi într-o ediție a revistei American Heart Association (JAHA).

Beneficiile pentru sănătate ale alăptării pentru copii sunt binecunoscute. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aceasta este legată de mai puține infecții respiratorii și un risc mai mic de deces din cauza bolilor infecțioase în rândul copiilor care au fost alăptați. Alăptarea ofera, de asemenea, beneficii pentru sănătatea mamei, inclusiv un risc mai mic de diabet de tip 2, cancer ovarian și cancer de sân.

„Studiile anterioare au investigat asocierea dintre alăptare și riscul de boli cardiovasculare la mamă; cu toate acestea, constatările au fost inconsecvente în ceea ce privește puterea asocierii și, în special, relația dintre diferitele durate de alăptare și riscul de boli cardiovasculare. Prin urmare, a fost important să se revizuiască în mod sistematic literatura disponibilă și să se combine în mod matematic toate dovezile pe acest subiect”, a spus autorul principal Peter Willeit, MD, M.Phil., Ph.D., profesor de epidemiologie clinică la Universitatea de Medicină din Innsbruck din Innsbruck, Austria.

Cercetătorii au analizat informațiile despre sănătate din opt studii efectuate între 1986 și 2009 în Australia, China, Norvegia, Japonia și SUA și un studiu multinațional.

Analiza a inclus dosarele de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de femei (vârsta medie de 25 de ani la prima naștere) și a analizat relația dintre alăptare și riscul cardiovascular individual al mamei.

„Am colectat informații, de exemplu, despre cât timp au alăptat femeile în timpul vieții, numărul de nașteri, vârsta la prima naștere și dacă femeile au avut sau nu un atac de cord sau un accident vascular cerebral mai târziu în viață”, a spus prima autoare Lena Tschiderer. Ph.D., cercetător postdoctoral la Universitatea de Medicină din Innsbruck.

Revizuirea a constatat că:

  • 82% dintre femei au declarat că au alăptat la un moment dat în viață.
  • În comparație cu femeile care nu au alăptat niciodată, femeile care au raportat că au alăptat în timpul vieții au avut un risc scăzut cu 11% de a dezvolta boli cardiovasculare.
  • Pe o perioadă medie de urmărire de 10 ani, femeile care au alăptat la un moment dat în viață au avut cu 14% mai puține șanse de a dezvolta o boală coronariană; cu 12% mai puține sanse să sufere un accident vascular cerebral; și cu 17% mai puține sanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare.
  • Femeile care au alăptat timp de 12 luni sau mai mult în timpul vieții au părut a fi mai puțin susceptibile de a dezvolta boli cardiovasculare decât femeile care nu au alăptat.
  • Nu au existat diferențe notabile în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare în rândul femeilor de diferite vârste sau în funcție de numărul de sarcini.

În ciuda recomandărilor de a alăpta din partea organizațiilor, inclusiv OMS și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), ambele recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv până la vârsta de cel puțin șase luni, doar 1 din 4 sugari primește numai lapte matern în primele șase luni. luni de viata.

„Este important ca femeile să fie conștiente de beneficiile alăptării pentru sănătatea bebelușilor lor și, de asemenea, pentru sănătatea lor personală”, a spus Willeit. „Mai mult, aceste constatări din studii de înaltă calitate efectuate în întreaga lume evidențiază necesitatea de a încuraja și sprijini alăptarea, cum ar fi mediile de lucru favorabile alăptării, precum și educația și programele de alăptare pentru familii înainte și după naștere.”

„Ar trebui să fie deosebit de încurajator pentru o mamă să știe că, alăptând, furnizează nutriția optimă pentru copilul ei, în timp ce, în același timp, scade riscul personal de boli de inimă.”

O limitare a acestei meta-analize este că au fost disponibile puține informații despre femeile care au alăptat mai mult de doi ani. „Dacă am fi avut aceste date suplimentare, am fi putut calcula estimări mai bune pentru asocierea dintre durata de viață a alăptării și dezvoltarea bolilor cardiovasculare la mame”, a spus Tschiderer.

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button