fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

Tinctură de coada soricelului – cum o prepari și ce beneficii are?

Tinctură de coada soricelului are beneficii în tratamentul gripei și pentru problemele digestive.

Coada șoricelului este o planta care a fost folosită de secole ca remediu naturist pentru diverse probleme.

Studiile preliminare cu privire la eficacitatea acestei plante medicinale în tratamentul unor afecțiuni arată și ele promițător.

Tinctura de coada șoricelului se administrează ușor, are multiple beneficii și poate fi preparată cu ușurință acasă.

Tinctură de coada soricelului beneficii

Vindecă răni, arsuri, tăieturi

Coada șoricelului nu numai că oprește sângerarea, dar are și diferite funcții prin care accelerează procesul de vindecare al rănilor în ansamblu. [1]

Aceasta ajută la prevenirea infecțiilor, este un analgezic natural și reduce inflamația.

Din aceste motive, tinctura de coada șoricelului are beneficii atunci când este utilizată extern pentru a trata arsuri minore, tăieturi, vânătăi și mușcături de insecte.

Ajută în caz de probleme la stomac

Tinctura de coada șoricelului poate fi administrată și intern pentru o varietate de probleme.

Aceasta conține flavonoide amare, care sunt compuși aromatici ce stimulează apetitul, încurajând producția de salivă și bilă pentru o digestie sănătoasă. [2]

Proprietățile sale antiinflamatoare ajută, de asemenea, la calmarea inflamației intestinale, care poate provoca diaree sau arsuri la stomac.

Luată sub formă de tinctură sau ceai, coada șoricelului este un puternic antispasmodic, care poate fi folosit pentru a atenua crampele menstruale dureroase și orice suferință intestinală asociată cu aceasta.

Un bun medicament pentru răceală

O tinctură făcută din flori de coada șoricelului amelioreaza rapid congestia și tusea cauzată de o răceală sau gripă, prin realizarea unei frecții la piept.

Atunci când este luată intern, coada șoricelului facilitează transpirația și acționează ca un stimulent imunitar, ambele acțiuni ajutând la însănătoșirea cât mai rapidă a corpului. [3]

Citeste mai multe despre Ce beneficii are coada șoricelului?

Contraindicații

Este recomandată evitarea administrării cozii șoricelului în timpul sarcinii, deoarece aceasta determină contractarea mucoasei musculare netede a uterului, care ar putea provoca un avort spontan.

De asemenea, coada șoricelului trebuie evitată dacă ai o alergie la plantele din familia Asteraceae (cum ar fi margaretele, ambrozia, gălbenelele sau floarea soarelui).

Consultă medicul înainte de a utiliza coada șoricelului dacă ai o tulburare a sângelui, în unele cazuri poate preveni coagularea acestuia.

Cum să faci tinctură de coada șoricelului?

Pentru a recolta coada șoricelului, tulpinile trebuie tăiate de la jumătate. Florile trebuie să fie deschise și să aibă un aspect sănătos. Plantele cu flori ofilite sunt de evitat.

Coada șoricelului se poate usca sau se poate folosi direct proaspătă.

Pentru a face tinctura va fi nevoie de un borcan cu filet, coada șoricelului și alcool. Potența tincturii este păstrată corespunzător când borcanul este de culoare închisă. Dacă nu ai un astfel de borcan, asigură-te că îl vei păstra într-un loc întunecat.

Poți folosi orice tip de alcool etilic care conține cel puțin 40% alcool. Acesta este pragul minim, deoarece cu ajutorul lui coada șoricelului poate acționa ca un agent antibacterian. Altfel există un risc mai mare de alterare.

In mod tradițional, tincturile făcute cu frunze de coada șoricelului sunt utilizate extern, pentru tăieturi, arsuri și mușcături de insecte, în timp ce tincturile făcute cu flori sunt administrate intern pentru simptomele răcelii și gripei.

Pentru a face o tinctură cu frunze și flori proaspete de coada șoricelului, taie sau macină materia vegetală – cu cât suprafața expusă este mai mare, cu atât tinctura va fi mai puternică.

Umple borcanul cu aproximativ 3/4 din volum cu coada șoricelului tocată. Apoi, acoperă complet conținutul cu alcool și sigilează borcanul cu un capac.

Dacă folosești flori uscate de coada șoricelului, va trebui să umpli borcanul doar până la jumătate.

Materialul vegetal uscat este foarte concentrat în comparație cu materialul proaspăt și absoarbe lichidul eficient, ceea ce duce la expansiunea lui pe măsură ce tinctura se dezvoltă.

Depozitează tinctura într-un loc răcoros și uscat ferit de lumină. La fiecare două zile, agită borcanul ușor. Dacă observi că nivelul de alcool scade, mai adăugă puțin până când coada șoricelului este din nou acoperită complet.

Alcoolul previne dezvoltarea mucegaiului, așa că este necesară atenția asupra acestui aspect.

Tincturile au nevoie de aproximativ 6 până la 8 săptămâni pentru a se dezvolta înainte de a ajunge la putere maximă de vindecare.

Studii

  1. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3232110/
  2. Yarrow (Achillea millefolium Linn.) a herbal medicinal plant with broad therapeutic use – A review- https://www.researchgate.net/publication/285763271_Yarrow_Achillea_millefolium_Linn_a_herbal_medicinal_plant_with_broad_therapeutic_use_-_A_review
  3. Amino acids in Lesser centaury (Centaurii herba) and Yarrow (Millefolii herba) – https://www.researchgate.net/publication/291634269_Amino_acids_in_Lesser_centaury_Centaurii_herba_and_Yarrow_Millefolii_herba

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button