
Din fericire, multe dintre acestea pot fi tratate atunci când sunt diagnosticate din timp. De aceea, trebuie să fim conștienți de semnele și simptomele pe care organismul nostru le prezintă și să vizităm un specialist în cardiologie atunci când este cazul. Care sunt factorii de risc pentru boli cardiovasculare? Ce simptome prezintă afecțiunile cardiace? Și cum te poate ajuta un specialist cardiolog? Află în rândurile de mai jos.
Când este indicat să programezi un consult cardiologic?
Monitorizarea sănătății inimii este importantă pentru a menține sănătatea întregului organism. Sistemele organismului sunt interconectate între ele. Când unul are de suferit, suferă toate. Este indicat să programezi un consult medical într-un cabinet de cardiologie atunci când ești expus la anumiți factori de risc. Chiar și în absența unor probleme evidente. Printre factorii de risc se regăsesc antecedentele familiale de boli cardiovasculare, hipertensiunea arterială, niveluri ridicate de colesterol, diabet zaharat, fumat, stres cronic, sedentarism sau obezitate.
Persoanele cu afecțiuni medicale diagnosticate anterior necesită și ele un control periodic la medicul cardiolog. Acesta este necesar atât pentru monitorizarea stării de sănătate, cât și pentru ajustarea tratamentului. Chiar și persoanele care nu prezintă un risc semnificativ sau simptome specifice, pot programa un control anual preventiv. Mai ales dacă depășesc vârsta de 40 de ani. Monitorizarea sănătății este importantă, iar atunci când ai nevoie de un consult medical, este important să găsești un cabinet dermatologie, neurologie, ginecologie sau medicină internă care să îți ofere suportul necesar.
Simptome care pot indica o problemă cardiacă
Atunci când are probleme, inima prezintă simptome. Deși de cele mai multe ori pot fi greșit interpretate, există simptome care pot indica o afecțiune cardiacă. Printre acestea regăsim, durerea în piept, palpitațiile, dispneea, amețeli și vertij, oboseală și slăbiciune inexplicabile, inflamații ale gleznelor, mâinilor sau abdomenului, dar și dificultăți de respirație.
Investigații de specialitate efectuate într-un cabinet de cardiologie
În general, pentru a stabili un diagnostic precis, medicul cardiolog va efectua o serie de investigații. Acestea sunt non-invazive și nedureroase și contribuie la identificarea corectă a afecțiunilor cardiace. EKG-ul (electrocardiograma) este o procedură standard care înregistrează activitatea electrică a inimii și oferă informații despre ritmul și frecvența bătăilor inimii, precum și eventualele anomalii existente. Ecocardiografia vizualizează structura și funcția inimii și poate detecta probleme ale valvelor cardiace sau mușchiului cardiac. Ecografia Doppler evaluează fluxul sangvin prin arterele și venele majore.
Un diagnostic prompt și corect este necesar pentru prevenirea complicațiilor grave și implicit, îmbunătățirea calității vieții unei persoane care se confruntă cu afecțiuni cardiovasculare. Uneori, inima nu dă semne că ar avea de suferit. Tocmai de aceea este necesar ca programezi un control anual pentru a te asigura că nu există niciun risc și diagnostichezi din timp potențialele afecțiuni. Dacă prezinți factori de risc sau simptomele enumerate mai sus, nu ezita să consulți un specialist în cardiologie. Nu aștepta ca simptomele să se agraveze. Sănătatea ta este prioritară.