fbpx
Medicina integrativa

Este oțetul de mere bun pentru balonare?

Balonarea este o problemă frecventă, mai ales în rândul femeilor. Există păreri care susțin că un pahar de apă călduță cu o linguriță de oțet de mere ar fi o soluție rapidă și la îndemăna pentru a scăpa de balonare. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații.

Ce este balonarea?

Balonarea este o senzație de umflare a abdomenului care apare din cauza reținerii gazelor și deseori poate fi însoțită de durere sau discomfort abdominal. Balonarea poate apărea atunci când:

  • mănânci prea mult
  • consumi alimente pe care organismul le digera greu
  • mănânci prea repede
  • bei sucuri acidulate sau mesteci gumă după ce mănânci
  • dai un dezechilibru al florei intestinale

Balonarea poate fi cauzată și de tulburări digestive, disfuncții ale sistemului digestiv sau alte afecțiuni medicale.

În anumite situații, balonarea poate fi un simptom care indică prezența unor afecțiuni mai grave, cum ar fi sindromul de colon iritabil.

Cel mai adesea balonarea trece de la sine în scurt timp. Însă, există anumite remedii sau lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de balonare.

Află aici tot ce trebuie să știi despre Balonare.

Este oțetul de mere bun pentru balonare?

Din păcate, nu există dovezi științifice care să ateste că oțetul de mere ar fi un tratament eficient pentru balonare sau gaze. De fapt, singurul studiu clinic efectuat vreodată cu privire la efectele oțetului de mere în problemele digestive a constatat că acesta poate afecta digestia.[1]

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Oțetul de mere ar putea ajuta în anumite cazuri. Dacă, de exemplu, suferi de balonare din cauza unei acidități scăzute în organism, oțetul de mere ar putea ajuta la creșterea nivelului de acid din stomac pentru a facilita digestia. Teoretic, acest lucru ar putea preveni gazele și balonarea, care apar ca o consecință a unei digestii lente.

Oțetul de mere are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că poate ajuta la uciderea bacteriilor din stomac sau intestine. Excesul de bacterii din intestinele superioare eliberează gaze care pot duce la balonare, iar oțetul de mere ar putea ajuta la reducerea acestor simptome.

Cum să incluzi oțetul de mere în dieta ta?

Dacă totuși vrei să vezi dacă oțetul de mere este un tratament eficient pentru balonare, încearcă să adaugi o linguriță de oțet de mere în jumătate de pahar de apă caldă, pe stomacul gol, dimineața sau seara, înainte de a merge la culcare.

Poți, de asemenea, consuma salate cu diferite dressinguri pe bază de oțet sau să iei capsule cu oțet. Este indicat să iei aceste capsule doar la recomandarea medicului.

Există riscuri dacă iei prea mult oțet?

Oțetul de mere este în general considerat a fi sigur. Cu toate acestea, este important de reținut că oțetul de mere este totuși un acid ușor. Este bine să eviți contactul cu dinții atunci când îl consumi.

Oțetul de mere poate afecta aciditatea din stomac și intestine, ceea ce poate face ca organismul să fie predispus la infecții gastrointestinale.

Capsulele cu oțet de mere sau consumul mare de oțet poate fi iritant pentru esofag.

Citeste si: Cum să eviți balonarea după ce ai mâncat?

Ce alte remedii poți folosi acasă pentru a trata balonarea?

Capsule cu ulei de mentă

Uleiul de mentă este un ulei esențial comun care se poate găsi ușor și la un preț accesibil. O meta-analiză a arătat că uleiul de mentă poate ajuta la reducerea simptomelor balonării și are potențialul de a ameliora disconfortul abdominal.[2]

Consumul de alimente fermentate

Alimentele fermentate pot fi o modalitate simplă și eficientă de a îmbunătăți digestia și a reduce simptomele balonării. Consumul frecvent de alimente fermentate, cum ar fi kefirul, brânză de vaci, iaurtul și varza murată poate ajuta la restabilirea florei intestinale.

Activitatea fizică

Exercițiile regulate asigură o digestie sănătoasă. Mișcarea favorizează o digestie bună și reduce balonarea.

Yoga

Dacă suferi de balonare, yoga ar putea fi o modalitate blândă și eficientă de ameliorare a simptomelor. Se pare că asanele (pozițiile) special dedicate abdomenului ajută la eliberarea gazelor și la stimularea digestiei.

Vizita la un medic specialist
În anumite situații, balonarea poate fi un simptom care indică prezența unor afecțiuni mai grave. Este recomandat să faci o vizită la medic dacă balonarea nu dispare. Acesta îți poate recomanda un tratament adecvat pentru starea ta de sănătate.

Concluzii

Există păreri care susțin că oțetul de mere ar fi un tratament eficient pentru balonare. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații. De asemenea, oțetul de mere nu este recomandat în cazul persoanelor cu o aciditate crescută în stomac.

O alternativă mai sigură și mai eficientă pentru a trata balonarea este o alimentație sănătoasă, exercițiile frecvente sau capsulele cu ulei de mentă.

Studii:

  1. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study – https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-7-46
  2. Peppermint oil – https://www.nhs.uk/medicines/peppermint-oil/

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button