Cimicifuga este o plantă originară din America de Nord. Denumirile sale științifice sunt Actaea racemosa și cimicifuga racemosa, iar uzual i se mai spune cohoș negru. [1]
Florile și rădăcinile plantei au fost utilizate în medicina tradițională a nativilor americani, iar astăzi este un supliment popular pentru sănătatea femeilor, despre care se spune că ajută la simptomele menopauzei, fertilitate și echilibrul hormonal.
Cimicifuga poate fi eficientă deoarece funcționează ca un fitoestrogen, un compus pe bază de plante care imită acțiunea hormonului estrogen.
Cu toate acestea, există dezbateri cu privire la eficacitatea și beneficiile cimicifuga. [2]
Beneficii și utilizări cimicifuga
Amenoree – absența menstruației
Cimicifuga poate fi folosită pentru a ajuta la declanșarea menstruației în caz că aceasta nu apare. Poate ajuta, de asemenea, la tonus, eliminarea mucoasei uterine și un ciclu menstrual regulat.
Iritabilitate uterină
Când uterul este inflamat sau iritat pe tot parcursul lunii, cimicifuga poate fi o opțiune eficientă în relaxarea acestuia, reducând inflamația.
Nevralgie uterină și ovariană
Cimicifuga este excelentă pentru ameliorarea durerii în cazul afecțiunilor cauzate de diverse răni uterine.
Afecțiuni pelviene congestionate
Planta promovează un flux sanguin sănătos în zona pelviană. Ajută la vindecarea fibromului uterin, a chisturilor ovariene și a endometriozei.
Cumpara Cimicifuga de pe site-ul Enigma-plant.ro
Cefaleea migrenoasă premenstruală
S-a demonstrat că cimicifuga reduce cefaleea migrenoasă, utilizată cu cel puțin 3 zile înainte de menstruație pentru a ajuta la prevenirea migrenei.
Durere ovariană
Fie că este vorba de durere cauzată de chist ovarian sau de durere cauzată de ovulație, această plantă s-a dovedit a fi eficientă în reducerea durerilor ovariene.
Dismenoree – menstruația dureroasă
Datorită proprietăților antiinflamatorii, cimicifuga are beneficii în reducerea spasmului atât la nivelul mușchilor netezi, cât și al mușchilor scheletici, asociate cu durerile crampelor menstruale care creează disconfort în partea inferioară a spatelui și în jos pe coapse.
Este recomandată cu câteva zile înainte de debutul menstruației și, dacă este necesar, în timpul acesteia.
Fertilitatea și sănătatea generală a femeilor
Cimicifuga este folosită pentru o serie de scopuri ce susțin sănătatea femeilor.
Cu toate acestea, există dovezi mai puternice ce justifică beneficiile sale legate de menopauză și fertilitate, în celelalte cazuri fiind nevoie de cercetări mai ample.
Iată pentru ce alte beneficii ale echilibrului hormonal mai este folosită cimicifuga:
Sindromul ovarului polichistic (SOP)
Suplimentarea cu cimicifuga poate crește șansele unei femei cu sindromul ovarului polichistic de a rămâne însărcinată, alături de medicamentele prescrise.
Datorită potențialului fitoestrogenilor de a acționa ca modulatori ai receptorilor de estrogen și de a interfera cu enzima aromatază, aceștia pot fi utili ca parte a inducerii ovulației pentru sindromul ovarului polichistic.
Studiul asupra subiectului a inclus două grupuri de femei sub 35 de ani care aveau sindromul ovarului polichistic. [3]
Într-unul dintre grupuri femeilor li s-a administrat medicamentația obișnuită singură, iar în celălalt medicamentația împreună cu cimicifuga.
S-a urmărit care a fost rata de succes a sarcinii în cele două grupuri, însă au fost observate și alte beneficii, precum asupra ovulației, a progesteronului și hormonului luteinizant.
Au fost obținute diferențe semnificative de-a lungul zilelor de studiu. Concluziile spun că adăugarea de cimicifuga în tratamentul femeilor cu sindromul ovarului polichistic îmbunătățește calitatea ciclului menstrual și rata de succes a sarcinii.
Indiferent dacă este vorba despre sindromul ovarului polichistic sau nu, femeile care primesc tratamente de fertilitate pot apela la suplimentarea cu cimicifuga pentru a ajuta la reglarea ciclului lor menstrual. [4]
Fibroame
Un studiu de 3 luni cu 244 de femei în perioada de postmenopauză a constatat că suplimentarea zilnică cu medicamentul care are component activ extract de cimicifuga, poate scădea dimensiunea fibromului uterin cu până la 30%. [5]
Participantele au fost tratate fie cu 40 mg de cimicifuga, fie cu tibolonă 2,5 mg.
Studiul a urmărit efectul extractului izopropanolic de cimicifuga racemosa asupra dimensiunii fibromului uterin în comparație cu efectul tibolonei, un component activ din alt medicament frecvent utilizat pentru această afecțiune.
Rezultatele au spus că volumul mediu al fibromului a scăzut cu până la 30% la femeile care au fost tratate cu cimicifuga, în comparație cu cele care au luat tibolonă, unde a crescut cu 4,7%.
Procentul de modificare a volumului a fost mult mai diferit statistic în comparația celor două grupuri.
Concluzia sugerează că medicamentul pe bază de cimicifuga este extraordinar pentru pacientele cu fibroame, deoarece oferă o ameliorare a simptomelor de menopauză și inhibă creșterea fibroamelor, spre deosebire de tibolonă.
Menopauza și simptomele menopauzei
Atenuarea simptomelor menopauzei este motivul pentru care majoritatea oamenilor folosesc cimicifuga, fiind una dintre cele mai convingătoare utilizările datorită susținerii științifice.
Într-un studiu ce a implicat 80 de femei aflate la menopauză care sufereau de bufeuri, cele care au luat zilnic suplimentul pe bază de cimcifuga, timp de 8 săptămâni, au raportat mult mai puține bufeuri și mai puțin severe decât înainte de a lua suplimentul. [6]
În plus, alte studii au confirmat constatări similare. Deși sunt necesare studii mai ample, cimicifuga a arătat un potențial ridicat pentru atenuarea simptomelor menopauzei. [7]
Sănătate mintală
Cimicifuga poate avea unele efecte benefice asupra sănătății mintale, în special la femeile aflate la menopauză.
O revizuire a unor studii a investigat utilizarea suplimentelor din plante pentru anxietate și depresie la femeile aflate la menopauză. [10]
Cercetătorii au descoperit că cimicifuga nu a avut niciun efect asupra anxietății, dar a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative ale simptomelor psihologice.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru ca efectul cimicifuga asupra sănătății mintale să fie pe deplin înțeles.
Studii
- Black Cohosh – [PubMed]
- The non-estrogenic alternative for the treatment of climacteric complaints: Black cohosh (Cimicifuga or Actaea racemosa) – [PubMed]
- Romm, Aviva. (2010). Botanical Medicine for Women’s Health. St. Louis, Missouri: Churchill Livingstone.
- Hudson, Tori. N.D. (2008). Women’s Encyclopedia of Natural Medicine. McGraw Hill.
- Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial – [PubMed] Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial – [PubMed]
- Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms – [PubMed]
- A comparative study on the effect of „black cohosh” and „evening primrose oil” on menopausal hot flashes – [PubMed]
- Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC) – [PubMed]
- The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis – [PubMed]
- The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis – [PubMed]
Sursa: freepik.com