fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Reactii dupa Terapia Bowen

Terapia Bowen este o terapie holistică ce ajută la ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni și contribuie la reducerea stresului și a anxietății.
Cuprins

Terapia Bowen este o terapie holistică ce ajută la ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni și contribuie la reducerea stresului și a anxietății.

O sesiune Bowen implică atingerea delicată a corpului pentru a stimula receptorii din țesutul moale (fascia). Mișcările sunt delicate și pot fi realizate prin îmbrăcăminte subțire. În timpul unui tratament se efectuează seturi de mișcări.

Se poate întâmpla ca terapeutul să părăsească camera de tratament timp de maxim 5 minute pentru a permite corpului tău să integreze mișcările. În acest timp, s-ar putea să simți sau nu o reacție.

Fiecare individ reacționează diferit.

Cele mai frecvente senzații resimțite sunt:

 • furnicături
 • căldură
 • senzație de presiune

Dacă nu simți nicio reacție nu înseamnă că tratamentul nu este eficient.

Atunci când corpul tău nu mai trimite semnale, sesiunea poate continua.

Dacă tratamentul reîncepe în timp ce corpul tău are încă reacții, acest lucru îl va distrage de la activitatea (vindecarea) pe care încearcă să o facă. Mai exact, în timpul reacțiilor, corpul încearcă să elibereze blocajele necesare pentru ca următorul set de mișcări să fie mai eficient.

Ce simți după Terapia Bowen

Așa cum am menționat mai sus, fiecare individ răspunde diferit la tratament.

După sesiunea Bowen, este posibil să ai mai multă mobilitate și să simți mai puțină durere. Însă, la fel de posibil este să părăsesti cabinetul terapeutului cu aceleași simptome cu care ai venit.

În cursul săptămânii următoare, corpul tău va continua să proceseze mișcările Bowen. În acest timp:

 • organismul poate încerca să proceseze bolile latente
 • tensiunea musculară și nervoasă poate scădea
 • poate începe detoxifierea

În primele zile după tratament, este posibil să te confrunți cu o „criză de vindecare” (în care organismul eliberează o masă de toxine dintr-o dată), care poate duce la:

 • declanșarea temporară a unor leziuni mai vechi sau latente
 • simptome ușoare asemănătoare gripei, cum ar fi o ușoară durere de cap, curgerea nasului sau febră scăzută
 • schimbări digestive
 • oboseală
 • rigiditate în corp
 • greață ușoară
 • dureri de cap ușoare

Aceste reacții după Terapia Bowen indică o detoxifiere a organismului și sunt perfect normale.

Recomandări pentru ameliorarea reacțiilor

Deoarece detoxifierea organismului după o ședință Bowen poate continua până la 7 zile, poți să îți ajuți organismul urmând indicațiile de mai jos:

 • Fă mișcare după ședințele de tratament – Imediat după ședința Bowen încercă să faci mișcare. De exemplu, mersul pe jos poate ajuta la echilibrarea organismului. Evită pe cât posibil munca fizică grea sau antrenamentele de fitness, deoarece acestea pot avea efecte negative pentru tratament. După tratament, terapeutul ar putea să îți recomande unele exerciții pentru a contribui la o recuperare mai rapidă.
 • Bea apă după ședință – Apa ajută organismul să elimine toxinele eliberate în urma tratamentului Bowen.
 • Evită băile / dușurile fierbinți sau reci – Căldura sau frigul au efecte asupra tensiunii musculare și pot influența tratamentul Bowen. Evită băile și dușurile fierbinți / reci după tratament, pentru următoarele câteva zile, pentru a permite corpului să continue să lucreze.

 

Efectul terapiei Bowen asupra emoțiilor

Deși terapia Bowen nu are în vedere influențarea directă a emoțiilor, se poate ca tratamentul să aibă impact și asupra acest aspect.

Corpul tău poate declanșa răspunsuri emoționale din cauza traumelor suferite în trecut, pe care acesta le stochează.

Știm deja cu certitudine că memoria musculară există.

Prin terapia Bowen corpul poate elibera aceste emoții. Spre exemplu, plânsul este un mod natural de a permite corpului să se vindece la nivel emoțional.

Reacții împreună cu alte terapii corporale

Terapia Bowen poate fi realizată în același timp cu alte terapii holistice, cum ar fi osteopatia, masajul, fizioterapia și acupunctura. Însă, este recomandat să eviți tratamentul cu o altă terapie timp de cel puțin 5 zile, după sesiunea Bowen. De asemenea, păstrează același interval de timp de 5 zile după una dintre aceste terapii, înainte de a continua cu Bowen.

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button