fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Anxietatea poate fi gestionată cu terapie prin biorezonanță magnetică!

Dacă îți dorești să folosești terapie prin biorezonanță magnetică ca tratament pentru anxietate, cere înainte recomandarea unui psihoterapeut.

Biorezonanța magnetică, denumită și răspuns psihofiziologic aplicat, afișează procesele fiziologice involuntare, prin instrumente electronice, și are scopul de învăța oamenii să influențeze voluntar acele procese prin realizarea unor modificări în procesul cognitiv.

Aceasta oferă o demonstrație incontestabilă a conexiunii minte-corp.

Terapia prin biorezonanță magnetică este, de asemenea, un instrument terapeutic care facilitează învățarea controlului funcțiilor autonome pentru îmbunătățirea sănătății.

Aceasta se realizează într-o cameră liniștită, unde, așezat pe un scaun confortabil, cu senzori atașați la piele, pacientul vede pe monitor modificări ale datelor.

Senzorii măsoară unul sau mai multe semne de stres:

  • Ritmul cardiac
  • Tensiunea musculară
  • Temperatura corpului
  • Măsurătorile evidențiază modul în care corpul răspunde la diferiți stimuli.

Aplicații terapie prin biorezonanță magnetică

Folosită drept terapie pentru relaxare, singură, terapia prin biorezonanță magnetică este la fel de eficientă ca alte terapii de antrenare a unei stări de liniște, cum ar fi hipnoza, relaxarea musculară progresivă sau meditația.

Cu toate acestea, indiferent de ce terapie prin biorezonanță magnetică utilizezi, de cele mai multe ori aceasta folosește drept ajutor la alte tipuri de terapie, care tratează tulburări fiziologice, precum și psihologice.

Terapie prin biorezonanță magnetică în afecțiuni psihice

Terapia prin biorezonanță magnetică este un instrument util în tratamentul unei game largi de probleme frecvent observate de către psihiatri.

Utilizarea biorezonanței ca tratament de susținere este destul de bine documentată pentru tulburările anxietate și insomnie.

Multe forme de psihoterapie, inclusiv cea psihodinamică și comportamentală, par să aibă o eficacitate sporită atunci când sunt asistate de biorezonanță.

Atât pacientul, cât și terapeutul beneficiază de o afișare a răspunsurilor fiziologice, care poate ajuta la identificarea rezistenței, negării și a altor mecanisme de apărare.

Monitorizarea prin biorezonanță magnetică oferă o demonstrație reală a conexiunii dintre gânduri și sentimente.
Răspunsul undelor cerebrale arată promițător în tratamentul deficitului de atenție/hiperactivitate, al tulburărilor de dependență și al stresului posttraumatic.

Terapie prin biorezonanță magnetică pentru anxietate

Anxietatea este o problemă cu care toți psihiatrii se confruntă într-o anumită măsură zilnic.

Aceasta este una dintre cele mai frecvent observate tulburări emoționale și adesea interferează serios cu calitatea vieții de zi cu zi.

Toate tulburările de anxietate sunt definite de caracteristicile hiperexcitației fiziologice, adică agitație fizică, și fricii emoționale excesive.

Biorezonanța și-a demonstrat valoarea pentru antrenamentul de reducere a hiperexcitației în tulburarea de anxietate generalizată și desensibilizarea la expunerea tulburării de panică și stres posttraumatic.

Terapia cognitiv-comportamentală care include terapie prin biorezonanță magnetică oferă o alternativă la fel de eficientă ca medicamentele, în special pentru pacienții care nu răspund bine la ele, care au un potențial de dependență sau care le refuză.

Biorezonanța este una dintre cele mai folositoare terapii de susținere în tratarea hiperexcitatiei fiziologice, atât episodice cât și cronice, observate în tulburările de anxietate.

De asemenea, s-a dovedit utilă pentru pacienții care învață să reducă declanșatorii de anticipare a fricii, alături de terapia cognitiv-comportamentală.

Ce tipuri de terapie prin biorezonanță magnetică sunt utilizate pentru anxietate

Terapia prin biorezonanță magnetică oferă o abordare nonfarmacologică pentru reducerea directă a simptomelor anxietății și poate fi adaptată profilului psihofiziologic al pacientului.

Acei pacienți care se confruntă cu simptome de tensiune musculară au senzori EMG atașați la locurile care arată cea mai mare activitate.

Pacienții cu simptome preponderent autonome primesc în general terapie prin biorezonanță magnetică termică, electrodermală, variabilitatea ritmului cardiac și de respirație.

EEG poate fi util atunci când se evaluează dereglarea modelului undelor cerebrale.

Tratamentul comportamental poate include, de asemenea, intervenții cognitive pentru a identifica gândirea negativă și pentru a dezvolta o altă perspectivă asupra evenimentelor din viață.

Acolo unde pot fi identificate anumite temeri, pot fi utilizate tehnici de reducere a fricii comportamentale, cum ar fi desensibilizarea sau modelarea.

Utilizarea concomitentă a biorezonanței poate spori eficacitatea terapeutică a acestor tehnici.

Eficiență

La fel ca majoritatea tratamentelor comportamentale, biorezonanța este eficientă pentru pacienții care doresc să își asume un rol activ în procesul de vindecare, inclusiv la domiciliu.

Cele mai multe studii documentează îmbunătățirea și reducerea semnificativă a simptomelor în șase până la 12 sesiuni de antrenament cu terapie prin biorezonanță magnetică.

Pacienții cu afecțiuni mai complexe pot avea nevoie de mai multe sesiuni.

Studii

Au fost selectate 45 de persoane cu tulburare de anxietate generalizată pentru studiu, în patru grupuri de tratament, unde unii au primit terapie prin biorezonanță magnetică EMG, două tipuri de EEG sau pseudomeditație.

Toți pacienții tratați au prezentat reduceri semnificative ale anxietății și simptomelor psihofiziologice. Scăderea anxietății a fost menținută până la șase săptămâni după tratament.

Terapie prin biorezonanță magnetică pentru atacuri de panică

Anxietatea provoacă o excitare autonomă cronică, care crește vigilența cu o sensibilitate sporită la senzații corporale din ce în ce mai mici. Un cerc vicios de activare fiziologică care are ca rezultat tulburarea de panică.

Deoarece permite conștientizare internă sporită, antrenamentul de relaxare cu excitare scăzută poate provoca, de fapt, o anxietate crescută la unii pacienți cu tulburare de panică.

Această anxietate indusă de relaxare este mai puțin probabil să apară cu biorezonanța decât cu alte proceduri generale de relaxare.

Precizia diagnosticului crește atunci când biorezonanța este utilizată pentru a monitoriza reacțiile fiziologice la întrebările despre anxietate.

Sunt măsurate EMG, variabilitatea ritmului cardiac, activitatea electrodermală, temperatura și respirația.

Tratamentul tulburării de panică cu terapie cognitiv-comportamentală are patru componente, fiecare dintre acestea putând fi mai eficientă cu biorezonanță. Trei se concentrează pe gestionarea panicii, al patrulea vizează eliminarea acesteia.

Care este procedura?

Pacienții învață cauzele panicii, cercul vicios al „fricii de frică” și modul de funcționare al tratamentului.
Diverse tipuri de biorezonanță pot ajuta la experimentarea și înțelegerea relației dintre gânduri, sentimente, imagini, senzații corporale și răspunsurile reale ale corpului.

Strategii de management somatic

Pacienții folosesc aceste tehnici pentru a gestiona reținerea anxioasă.
Respirația și relaxarea musculară asistate de biorezonanță pot fi foarte utile în furnizarea de motivație pacienților și în controlul asupra reacțiilor lor de panică.

Restructurare cognitivă

Această tehnică oferă instrucțiuni și practică cu privire la sugestiile pozitive pentru a reduce temerile față de senzația de anxietate.
Temerile exagerate față de simptome sau probabilitatea reacțiilor negative și a rezultatelor adverse sunt înlocuite cu atitudini mai realiste.
Echipamentul de biorezonanță demonstrează o diferență majoră între răspunsurile de la gândurile de frică în comparație cu răspunsurile ca urmare a gândurilor restructurate.

Strategii de expunere la frică

Scopul acestor strategii este de a elimina experiența de panică. Ele sunt, de asemenea, un tratament nonfarmacologic de eliminare a fobiilor specifice, inclusiv agorafobia și tulburarea obsesiv-compulsivă.
Într-un mod sistematic și controlat, terapia prin expunere provoacă senzațiile fizice care declanșează anxietatea. Scopul, înlăturarea fricii, este de a rupe asocierile dintre senzațiile corporale crescute și reacțiile de panică.

Există două tipuri de expunere la frică:
1. Scurt și gradat (desensibilizare sistematică):
Evenimentul care provoacă excitare este prezentat timp de aproximativ un minut, distanțat cu intervale de relaxare. Intensitatea excitării este crescută treptat, creând experiența stăpânirii anxietății.

2. Prelungit și intens:
Are loc de la 10 până la 15 minute de expunere repetată la un stimul de intensitate maximă și demonstrează pacientului faptul că nu apar consecințe negative.
Acest lucru duce la dispariția fricii. Exercițiile care duc la inducerea “inundației” includ mișcări rapide ale capului, ținerea respirației, respirație restricționată, hiperventilația și tensiunea musculară.

Avantajele terapiei cognitiv-comportamentale asistată de biorezonanță pentru tulburarea de panică includ conștientizarea și controlul crescut al răspunsului la stres, motivația crescută pentru tratament, disponibilitatea de a practica la domiciliu și încrederea în sine sporită.

Terapia prin biorezonanță magnetică este efectuată în mod obișnuit de psihologi clinici sau de un antrenor de biorezonantă sub supravegherea directă a unui psiholog sau psihiatru.

Studii

  • Barlow DH (1988), Anxiety and Its Disorders: The Nature and Treatment of Anxiety and Panic. New York: Guilford Press.
  • Crabtree M, Kase J, Bland A et al. (1995), An Annotated Bibliography on Clinical Applications of Biofeedback and Applied Psychophysiology. Wheat Ridge, Colo.: Association for Applied Psychophysiology and Biofeedback.
  • Rice KM, Blanchard EB, Purcell M (1993), Biofeedback treatments of generalized anxiety disorder: preliminary results. Biofeedback Self Regul 18(2):93-105.
  • Schwartz MS (1995), Biofeedback: A Practitioner’s Guide. New York: Guilford Press.

Sursa foto: freepik.com

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button