fbpx
Medicina integrativaPlante medicinale

6 Ceaiuri pentru reducerea atacurilor de panica

Atacurile de panică sunt descrise de către specialiști ca „un val brusc de frică sau disconfort intens care atinge capacitatea maximă în câteva minute” și sunt însoțite de cel puțin patru dintr-un număr mai mare de simptome.

Cum ne dăm seama că avem un atac de panică?

Dacă ni s-a întâmplat vreodată să simțim o senzație de sufocare, să respirăm incontrolabil, mâinile să ne transpire, ori să devină reci ca gheața, să ne ne fie greață cu o puternică stare de amețeală sau claustrofobie, înseamnă că am suferit un atac de panică.

Manifestarile resimțite la nivel somatic în timpului atacului de panică pot fi atât de puternic neplăcute, încât să simțim că vom face un infarct sau că ne vom sufoca. Atacurile de panică ne pot afecta calitatea vieții și rutina zilnică.

De ce apar atacurile de panică?

O teorie afirmă că atunci când suferim de tulburare de panică avem o vulnerabilitate neurofiziologică predispozantă care poate interacționa cu stresorii specifici din mediu, producând astfel boala.

Și, dacă ne întrebăm ce declanșează atacurile sau tulburările de panică, iată care sunt factorii:

  • moștenirea genetică
  • stresul major
  • temperamentul mai sensibil la stres sau predispus la emoții negative
  • anumite modificări în funcționarea creierului
  • diferite afecțiuni de natură psihică și comportamentale
  • consumul de nicotină, cafeină și alcool

Ceaiurile care ne pot ajuta în atacurile de panică

Withania somnifera, cunoscută în România și sub numele de Ashwagandha, este folosită de medicina tradițională indiană (Ayurveda) de peste 3000 de ani, având numeroase efecte benefice. S-a dovedit că mulți dintre compușii activi din Ashwagandha au proprietăți antistres, antiinflamatorii și antioxidante. În 2014, cercetătorii au evaluat rezultatele a cinci studii în care au fost incluse persoane care au utilizat această plantă. Patru din cele cinci studii au raportat scăderea anxietății.

Mușețelul. În momentele de anxietate, o ceașcă de ceai de mușetel ne poate ajuta să ne relaxăm. Într-un studiu din 2017, cercetătorii au investigat impactul suplimentelor cu mușetel asupra tulburării de anxietate generalizată. Participanții la studiu au primit 1.500 mg de extract de mușețel pe zi, timp de 8 săptămâni. La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit o creștere notabilă a bunăstării generale.

Hameiul este o plantă cultivată comercial folosită în mod obișnuit în producția de bere. La fel ca mușețelul, anumiți compuși din hamei au efect sedativ și ne poate ajuta în astfel de stări. Un studiu din 2017 a arătat că 200 mg de hamei zilnic ne poate ajuta în reducerea sau ameliorării atacurilor de panică în timp.

Valeriana este folosită pentru rolul său de sedativ de cel puțin 2500 de ani. Prima mențiune istorică a fost descoperită de către cercetatori în lucrările medicinale ale lui Hipocrate. Valeriana este una dintre cele mai folosite plante medicinale si cele mai populare soluții naturale pentru prevenirea atacurilor de panică, reducerea anxietății și depresiei. O putem consuma sub formă de ceai, capsule și extracte lichide. Tratamentul pe bază de valeriană trebuie urmat timp de cel putin 4 săptămâni, deoarece efectele pozitive se văd în timp.

Passiflora sau floarea pasiunii este cunoscută ca planta care alungă teama și neliniștea, datorită proprietăților sedative, care oferă un efect calmant și relaxant. Din acest motiv, este intens utilizată în medicina naturistă și în homeopatie în epuizare nervoasă, insomnie și chiar în tulburări de deficit de atenție. Este suficient să bem 2-3 căni pe zi.

Levănțica este recunoscută pentru proprietățile sale calmante și antidepresive, fiind unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru depresii, anxietate, nevroze, psihoze. O putem consuma zilnic, sub formă de ceai și ulei de levănțică, pentru o perioadă mai lungă de timp. Efectul pe care îl produce levănțica este de relaxare, calmare și de inducere a stării de bine.

Citeste si: 8 ceaiuri care au efecte extraordinare pentru balonare

Tulburările anxioase se regăsesc într-o măsură din ce în ce mai mare la populația generală, procentul situându-se între 16-20%.

 

Alte metode la care putem să apelăm pentru a reduce simptomele atacurilor de panica:
1. Respirația conștientă
Inspirăm și expirăm concentrându-ne pe mișcările abdomenului, până ce acesta se umple sau se golește complet de aer.
2. Masajul
Masarea încheieturilor, mâinilor și tâmplelor cu ulei esențial de: levănțică, trandafir, bergamotă și iasomie.
3. Yoga
Yoga este o practică a minții și a corpului. Diverse stiluri de yoga combină posturi fizice, tehnici de respirație și meditație sau relaxare.

Dimulescu Cristina

- din 2007 în presa audiovizuală. “Ai grijă de corpul tău, pentru că este singurul loc în care va trebui să trăiești”, spunea Jim Rohn. Eu aș merge mai departe și aș spune că avem nevoie de un echilibru între corp, minte și spirit. De fiecare dată când scriu un articol despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos, încerc să folosesc și eu din informațiile pe care le aflu în urma documentării și să le aplic astfel în viața de zi cu zi. Așa că, sper ca acestea să fie de folos și publicului larg.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button