fbpx
Medicina integrativa

Studiu: Barbatii divortati pot avea mai multe probleme de sanatate

Oamenii de știință au demonstrat deja că pentru bărbați, divorțul sau despărțirea pot duce adesea la un declin al sănătății. De asemenea, aceste două evenimente pot fi asociate cu o mortalitate crescută.
Cuprins

Oamenii de știință au demonstrat deja că pentru bărbați, divorțul sau despărțirea pot duce adesea la un declin al sănătății. De asemenea, aceste două evenimente pot fi asociate cu o mortalitate crescută.

Ruperea unei relații duce adesea la singurătate, care este, de asemenea, legată de probleme de sănătate.

Studiile anterioare au găsit o asociere între izolarea socială și niveluri mai ridicate de inflamație, sugerând o potențială cale fiziologică. Cu toate acestea, există puține cercetări anterioare privind modul în care această asociere ar putea funcționa pe o perioadă mai lungă de timp.

Pe măsură ce numărul de oameni care trăiesc singuri crește în populațiile occidentale, oamenii de știință sunt dornici să înțeleagă legăturile dintre relațiile personale și stările de boală.

Un studiu recent, amplu, realizat în Danemarca, vine cu concluzii interesante în această privință. Autorii au identificat o asociere semnificativă între despărțirea de partenera sau anii trăiți în singurătate și nivelurile crescute de inflamație la bărbați. Studiul a fost publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.

Studiul a folosit date de la persoane de vârstă mijlocie care acoperă 26 de ani de viață adultă. Este primul studiu care investighează efectele trăirii în singurătate pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă și a experimentării a unuia sau mai multor divorțuri sau despărțiri din relațiile de conviețuire.

Markeri de inflamație

Inflamația este modalitatea corpului de a se apăra împotriva toxinelor, rănilor și infecțiilor. Inflamația acută durează câteva ore sau zile, de exemplu, după o tăietură la genunchi.

Inflamația cronică este persistența reacției inflamatorii. Celulele albe din sânge pot inunda sistemul și pot ataca țesuturile sănătoase.

Interleukina 6 (ÎL-6) și proteina C-reactiva (CRP) sunt două molecule implicate în răspunsul la inflamație. ÎL-6 și CRP crescute sunt asociate cu multe rezultate adverse asupra sănătății, cum ar fi riscul crescut de evenimente cardiovasculare, scăderea performanței fizice și cognitive și un risc mai mare de deces.

Date colectate din 26 de ani de viață adultă

Echipa de studiu, cu sediul la Universitatea din Copenhaga, a analizat datele din Copenhagen Aging and Midlife Biobank.

În total, au folosit date de la 4.835 de participanți, toți cu vârsta cuprinsă între 48 și 62 de ani. Colectarea datelor s-a întins pe 26 de ani, din 1986 până în 2011.

Pentru 4.612 persoane (3.170 bărbați și 1.442 femei), datele au inclus informații despre numărul de despărțiri. Pentru 4.835 de persoane (3.336 de bărbați și 1.499 de femei), înregistrările au inclus informații despre numărul de ani trăiți în singurătate.

Cercetătorii au colectat, de asemenea, informații despre factorii care ar putea influența rezultatele studiului. Acestea au inclus nivelul de educație, greutatea, condițiile medicale, evenimentele majore de viață timpurii, medicamentele care ar putea influența inflamația, trăsăturile de personalitate și orice episoade de inflamație recente.

Participanții au furnizat mostre de sânge pentru a evalua nivelurile de ÎL-6 și CRP că o indicație a nivelurilor de inflamație.

Concluziile studiului

După ajustarea pentru o serie de variabile potențial confuze, oamenii de știință au descoperit că, la bărbați, mai multe rupturi de relație sau ani trăiți singuri au fost asociați cu markeri inflamatori crescuți în comparație cu un grup de referință de bărbați care nu au experimentat o ruptură de relație sau nu au trăit singuri timp de 1 an.

Cea mai profundă creștere a nivelurilor de inflamație a avut loc în grupul de bărbați care au experimentat cele mai multe despărțiri – două sau mai multe. Comparativ cu grupul de referință, aceștia au avut niveluri cu 17% mai mari ale markerilor inflamatori.

În mod similar, bărbații care au trăit singuri cel mai mult timp – 7 ani sau mai mult – au avut niveluri de inflamație cu 12% mai mari decât grupul de referință.

Studiul nu a găsit un astfel de efect la femei.

Aceste constatări sugerează că bărbații și nu femeile sunt dezavantajați în mod semnificativ de întreruperea relațiilor sau de singurătate.

Câțiva ani de viață singur sau câteva despărțiri nu sunt factori de risc pentru sănătate în sine, dar o combinație de mulți ani de viață petrecuți în singurătate și mai multe despărțiri creează un risc crescut de creștere a markerilor inflamatori la bărbați.

„Studiul nostru a identificat bărbații de vârstă mijlocie care trăiesc singuri de mulți ani sau care au experimentat mai multe rupturi de parteneriat că grup vulnerabil – dezvoltarea politicilor sociale, dar și profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să țînă cont de acest lucru atunci când sunt planificate noi inițiative sau când întră în contact cu sistemul de sănătate,” a declarat Prof. Rikke Lund de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca, unul dintre autorii principali ai studiului.

De ce descoperirile sunt diferite la femei?

Autorii sugerează o serie de explicații posibile pentru care femeile nu au fost afectate în același mod că și bărbații.

În primul rând, s-ar putea ca femeile să aibă mai puține beneficii de sănătate din faptul că sunt într-o căsătorie. Dacă această ipoteză ar fi adevărată, o despărțire ar cauza un risc mai mic de apariție a problemelor de sănătate. În al doilea rând, există dovezi că bărbații tineri au un răspuns inflamator mai mare decât femeile, care poate persista și mai târziu în viață.

Ei observă, de asemenea, că a existat un grup relativ mic de femei participante la studiu, ceea ce ar putea însemna că au ratat o asociere adevărată.

Puncte forte și limitări

Principalul punct forte al acestui studiu este dimensiunea mare a eșantionului, cu date pe o perioadă de 26 de ani.

O limitare pe care autorii au remarcat-o este posibila părtinire de selecție din cauza abandonului participanților. Persoanele care nu au completat toate chestionarele și probele de sânge ar putea reprezenta oameni cu vieți mai puțin stabile – cei cu istorii mai frecvente de divorț sau rupturi de parteneriat.

O altă limitare ar putea fi faptul că efectele definitive ale evenimentelor pe care le studiau cercetătorii ar putea să nu fi atins vârful, deoarece vârsta medie a participanților a fost de doar 54,5 ani.

De asemenea, bărbații incluși în studiu au avut un indice de masă corporală (IMC) mai mare decât femeile. Persoanele cu un IMC mai mare pot experimenta o inflamație sistemică crescută.

Sursa articol: https://www.medicalnewstoday.com/articles/living-alone-and-divorce-linked-to-inflammation-in-men

Sursa foto: freepik.com

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button