fbpx
Medicina integrativa

Cum să eviți balonarea după ce ai mâncat?

După o masă copioasă, îți dorești să te relaxezi sau să te ocupi mai departe de ce ai de făcut. Însă, de multe ori se întâmplă să simți cum abdomenul ți se umfla și pantalonii înceap să te strângă. Pe lângă asta, s-ar putea să ai gaze sau chiar crampe. Acestea sunt un simptom al balonării.

Există afecțiuni de sănătate care pot duce la apariția balonării, dar de cele mai multe ori aceasta apare din cauza alegerilor alimentare.

Iată ce trebuie să ai în vedere ca să eviți balonarea după masă:

Regula nr. 1

Fii atent la alimentele care îți provoacă balonarea – Carbohidrații, grăsimile și proteinele pot declanșa balonarea. Cu toate acestea, fiecare metabolism este diferit și este bine să fii atent la ce anume îți declașează balonarea. Mai jos vei găsi câteva alimente care duc frecvent balonare:

  • merele
  • fasolea
  • legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza
  • lactate salată
  • verde
  • ceapa
  • piersici și pere
  • usturoiul

Nu trebuie să eviți cu totul aceste alimente. În schimb, încerca să le mânanci pe rând și să vezi dacă vreunul dintre ele îți provoacă balonare.

1. Fă o plimbare

O plimbare după masă poate ajuta la eliminarea gazelor și la prevenirea balonării, susțin cercetările[1]. După ce ai mâncat, mergi 5-10 minute pentru a-ți stimula digestia. Nu face efort prea mare, ci doar un pas mai alert.

Sfat! Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea pereților intestinului gros tonifiați, astfel încât scaunul să poată trece cu ușurință.

2. Nu bea băuturi acidulate

Apa minerală și sucurile sunt băuturile care duc cel mai adesea la balonare. Pe măsură ce consumi aceste băuturi, dioxidul de carbon se acumulează în organism. Acest lucru poate duce rapid la balonare, mai ales dacă le bei repede.

Apa plata este cea mai bună. Încerca să adăugi o felie de lămâie pentru un pic de aromă.

3. Nu mesteca gumă

Când mesteci gumă înghiți prea mult aer. Acesta aer rămâne în colon sau intestinul subțire și astfel ajungi să te simți umflat și să ai gaze, ceea ce duce la balonare.

Extra sfat! Dacă ai mâncat o masă copioasă de sărbători, evită cu precădere guma și băuturile acidulate.

4. Fă yoga

Când ești balonat, ai tendința să stai. Însă, răsucirile lente și pozițiile blânde din yoga pot să atenueze simptomele balonării. Aceste poziții și mișcări favorizează deplasarea gazelor în intestin și contribuie la scăderea disconfortului. Pozițiile care se concentrează în special pe întărirea abdomenului (Poziția arcului, Poziția cămilei, Răsucirea simplă, Cobra) pot opri balonarea și pot reduce frecvența balonării. Într-un studiu din 2015 privind capacitatea yoga de a atenua simptomele asociate cu sindromul colonului iritabil (IBS), cercetătorii au descoperit că yoga a redus durerea de stomac, disconfortul și balonarea la participanți.[2]

Citește și: Tai Chi și Yoga: Exerciții simple pentru facilitarea digestiei

5. Încearcă capsule cu ulei de menta

Este binecunoscut faptul că menta este o planta care ajută la digestie.[3],[4] Sub forma de supliment, s-a descoperit că reduce simptomele de balonare și distensie la persoanele cu sindrom de colon iritabil. Într-un studiu de 4 săptămâni pe 72 de persoane cu sindrom de colon iritabil, consumul a 180 mg capsule de ulei de mentă de 3 ori pe zi a dus la îmbunătățiri semnificative ale acestor simptome. Cu toate acestea, cercetările privind uleiul de mentă pentru balonare sunt foarte limitate. Sunt necesare mai multe studii, iar rezultatele pozitive pot depinde de preparate specifice.

Cumpără capsule cu mentă de pe Go-vita

6. Ia probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii, bacterii, care oferă beneficii pentru sănătate atunci când le consumi.[5]

Ele pot fi consumate ca preparate speciale sau sub formă de pastile, dar se găsesc și în mod natural în unele alimente precum:

  • iaurt
  • chefir
  • varză murată
  • kimchi
  • kombucha
  • miso și tempeh[6]

Unele studii sugerează că probioticele pot ameliora simptomele balonării prin creșterea numărului și tipurilor de bacterii din intestin. La rândul său, acest lucru poate reduce inflamația și gazele din intestin.[7]

Cu toate acestea, dovezile sunt amestecate. Unele studii nu arată niciun efect asupra balonării în comparație cu intervențiile dietetice. Succesul poate depinde de individ, precum și de tipul de tulpini de probiotice utilizate.

Dacă încerci probiotice, alege un supliment și rămâi cu el timp de cel puțin 4 săptămâni pentru a determina dacă are un efect pozitiv.[8] Cumpără probiotice de pe Viața verde viu

7. Redu stresul

Stresul zilnic ne poate afecta funcția digestivă prin diferite căi și senzația de balonare sau agitare din stomac poate fi primul semn de avertizare al nivelului nostru de stres.

Acest lucru se întâmplă în principal prin axa intestin-creier. Aceasta este o cale de comunicare care circulă între creier și sistemul digestiv. Rolul acestei căi este de a monitoriza și integra funcțiile intestinale, precum și de a integra părțile creierului responsabile de funcția emoțională și cognitivă.

Când suntem stresați sau sentimentele de anxietate încep să crească, sistemul nostru limbic (regiunea creierului responsabilă pentru memorie și răspunsurile emoționale) devine activat. Odată activat, acesta semnalează apoi glandelor suprarenale să elibereze hormonul cortizol.

Cortizolul are multe roluri. Acestea includ modificarea metabolismului pentru a crește energia disponibilă pentru a scăpa de amenințarea percepută. Pe lângă asta, cortizolul declanseaza creșterea ritmului cardiac și a ritmului respirator, din nou pentru a oferi niveluri mai mari de oxigen pentru a alimenta evacuarea. Acesta este ceea ce am considera „răspunsul de luptă sau fugi”.

Atunci când ești într-o stare de stres pentru o perioadă lungă de timp sau nu ieși niciodată complet din acel mod „Luptă sau fugi”, sistemul tău digestiv este întotdeauna compromis și pot apărea simptome ale tulburărilor digestive, cum ar fi balonarea. Aici poți găsi câteva tehnici de management a stresului care să te ajute să îți regăsești echilibrul.

Concluzii

Balonarea este o afecțiune frecventă cauzată de o gamă largă de factori dietetici, de stil de viață și starea de sănătate în general.

Menținerea unei diete și a unei greutăți sănătoase, promovarea obiceiurilor intestinale bune și exercițiile fizice regulate pot ajuta la reducerea simptomelor. Dacă balonarea este cauzată de anumite alimente din dieta ta, evitarea sau eliminarea acestor alimente poate ajuta.

Dacă ai un sindrom de colon iritabil, produse precum probioticele sau uleiul de mentă pot fi de ajutor. Însă, este indicat să discuți cu un medic sau dietetician pentru a identifica cel mai bine ce funcționează pentru tine, ținând cont de nevoile tale.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button