fbpx
Medicina integrativaPlante medicinaleTerapii alternative si complementare

Aconitum

Aconitum napellus sau Aconitum este un medicament homeopat utilizat în mod obișnuit pentru afecțiunile acute. Folosită în mod tradițional și ca otravă pentru vânătoare, această plantă este considerata toxică și trebuie manipulată cu grijă. Planta erbacee crește în mod obișnuit în pajiștile montane și este recunoscută după florile albastru-violet cu glugă caracteristică.

Ce este Aconitum?

Aconitum este numele unui grup de plante care sunt originare din Europa și utilizate în medicina homeopatică. Se crede că există peste 250 de specii de plante Aconitum cu flori, care aparțin familiei de plante Ranunculaceae (numită și familia ranuncul).

Florile sunt de culoare violet închis sau albastru și sunt descrise ca fiind „în formă de cască”.

Astăzi, aceste plante cresc în multe părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite, Canada, Asia, Africa și Europa.

Deși unii practicieni ai medicinei populare au folosit demult această plantă pentru proprietățile sale potențial vindecătoare, se știe, de asemenea, că este foarte otrăvitoare. Ingestia cu Aconitum sau contactul direct al pielii cu planta, poate provoca efecte secundare grave și chiar poate fi letală.

Aconitum se folosește și în medicina tradițională chineză de secole.

Indicații terapeutice

Cercetările privind beneficiile medicinale ale Aconitum sunt destul de limitate. [1] Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi anecdotice care sugerează că această plantă are anumite efecte terapeutice, atunci când este manipulată și procesată corespunzător.

Cele mai multe dintre aceste efecte se datorează prezenței unor substanțe chimice numite alcaloizi (în special aconitina), alături de stricnină, nicotină, mesaconitina, hipaconitina și jesaconitina.

Deși majoritatea acestor beneficii nu au fost dovedite, în trecut Aconitum se folosea pentru:

 • Combaterea răcelii, infecțiilor și virușilor obișnuiți
 • A proteja împotriva dezvoltării bolilor de inimă
 • Ajută la reducerea inflamației și durerii
 • Reducerea spasmelor musculare
 • Contribuie la gestionarea astmului
 • Contribuie la protejarea vederii
 • Ajută împotriva declinului cognitiv
Consumă Aconitum doar la recomandarea unui medic specialist în homeopatie.

Utilizări homeopatice și beneficii pentru sănătate

Plantele de Aconitum au fost folosite în homeopatie, vrăjitorie și medicina tradițională chineză de mii de ani, inclusiv pentru a face tonice vindecătoare și, de asemenea, ca otravă care a fost dată animalelor. [2] A încetat să fie folosită în scopuri medicinale în Statele Unite în secolul al XX-lea.

În homeopatie, Aconitum este folosit pentru a trata frica, anxietatea și neliniștea; febră acută bruscă; simptome de la expunerea la vreme uscată, rece sau vreme foarte caldă; furnicături, răceală și amorțeală; gripă sau răceli cu congestie; și dureri de cap grele, pulsatorii.

Utilizările homeopatice ale acestei plante includ:

 • Scăderea tensiunii mentale, a anxietății și a nervozității – unii homeopați chiar cred că există beneficii ale Aconitum pentru anxietatea în rândul copiilor și adolescenților, deși acest lucru nu este dovedit și controversat.
 • Combaterea durerilor de cap și a migrenelor
 • Protejează împotriva răcelilor obișnuite, febrei mari, frisoanelor și pneumoniei
 • Scăderea durerii ușoare, inclusiv la copiii cu dureri de dinți (de exemplu, tincturile pot fi aplicate pe piele pentru a reduce durerile articulare)
 • Reducerea simptomelor de astm, tuse, congestie și infecții respiratorii (un preparat obișnuit în medicina tradițională chineză include amestecarea Aconitum cu ierburi, inclusiv rădăcină de lemn dulce și ghimbir, care pot susține, de asemenea, sistemul imunitar și respirator)
 • Scăderea tensiunii arteriale crescute
 • Reducerea simptomelor de vertij
 • Tratarea pietrelor la rinichi

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de @newmedicine.ro

Produse și dozare

Produsele care conțin Aconitum se găsesc sub diverse forme, inclusiv pulbere, tablete/capsule, extracte și tincturi topice.

Cel mai adesea rădăcina plantei (care este considerată cea mai toxică parte) este uscată cu grijă și pregătită înainte de a fi folosită pentru a face suplimente.

Recomandările de dozare variază în funcție de motivul pentru care este utilizat produsul, precum și de dimensiunea corpului tău. De aceea, este indicat că aceasta să se stabilească împreună cu medicul.

Riscuri, efecte secundare și interacțiuni

Ce părți ale plantei de Aconitum sunt toxice? De exemplu, poți atinge Aconitum în siguranță, atâta timp cât eviți să o înghiți?

Plantele Aconitum napellus conțin mai mulți compuși otrăvitori, extrem de toxici, care pot pătrunde în organism fie prin gură când sunt înghițiți, fie prin piele. Rădăcina proaspătă de Aconitum (înainte de a fi procesată) prezintă cel mai mare risc de toxicitate.

Dozele mici de numai aproximativ două miligrame de Aconitum pur sau un gram de plantă pot fi otrăvitoare.

Otrăvirea poate apărea dacă atingi frunzele plantei fară să porți mănuși sau altă formă de protecție. Substanțele chimice din plantă pot fi absorbite prin piele, ceea ce declanșează furnicături și amorțeală, urmate de alte simptome pe măsură ce otrava se răspândește prin corp.

Consumul sau contactul cu otravă de Aconitum poate provoca diverse simptome, inclusiv:

 • Probleme gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături, diaree și senzații de arsură în stomac
 • Arsuri, furnicături și amorțeală în gură și față
 • Slăbiciune motorie, amețeli și confuzie
 • Furnicături și amorțeală la nivelul membrelor
 • Tensiune arterială foarte mare și bătăi anormale ale inimii/aritmii
 • Respirație îngreunată

!Dacă toxicitatea este severă, insuficiența organelor și moartea.

Cât de repede poate duce la deces Aconitum? În câteva ore de la consumarea unor cantități mari de otravă de Aconitum, este posibil să apară reacții grave și chiar moartea.

Anumiți compuși din această plantă afectează negativ sistemul cardiovascular și sistemul respirator, ceea ce poate fi fatal. Acesta este motivul pentru care a fost folosit în antichitate ca otravă care putea fi răspândită pe sulițe și săgeți și apoi folosită pentru vânătoare.

În cazurile severe de otrăvire, toxicitatea poate duce la paralizia inimii și a sistemului respirator, provocând sufocare și stop cardiac.

Motivul pentru care consumul de Aconitum poate fi foarte periculos este mai ales din cauza chimicalei aconitinei, care este considerată o neurotoxină și cardiotoxină puternică atunci când este consumată în cantități mari. Afectează modul în care funcționează canalele de sodiu și modul în care celulele comunică, provocând modificări în modul în care funcționează inima.

Alte medicamente care au caracteristici comune cu Aconitum includ Nux vomica, Belladonna, Chamomilla, Arnica montana, Argentum nitricum și Arsenicum album.

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button