Pentru multe femei pandemia a adus schimbări majore în viață.
Unele au fost nevoie să își desfășoare munca de acasă în izolare. Altele să stea acasă în șomaj și să se ocupe exclusiv de treburile casnice și de gătit. Pe lângă acestea, multe au fost nevoie să le împace pe toate, dar și să petreacă timp cu copiii.
Nu este de mirare că presiunea și stresul și-au pus amprenta asupra metabolismului și siluetei lor, iar în cazul unora pandemia nu a făcut decât să accentueze tulburările de alimentație pe care le aveau deja.
Multe femei simt că pur și simplu nu au ce să facă în privință asta.
Altele simt că se plictisesc acasă și că a manca este singura activitate cu care își pot umple timpul.
Iar la toate acestea se adaugă și social media, unde găsim tot felul de idei eronate despre greutatea și modificările corpului în timpul carantinei.
O să prezint în acest articol pe scurt care sunt tulburările de alimentație, ce anume duce la apariția acestor tulburări, dar și cum pot fi tratate prin psihoterapie online.
Ce sunt tulburările de alimentație?
Tulburările de alimentație sunt afecțiuni psihologice care determină dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase. Acestea debutează de obicei cu o obsesie pentru mâncare, greutatea corporală sau forma corpului.
În cazurile severe, tulburările de alimentație pot provoca consecințe grave asupra sănătății și pot duce chiar la deces dacă nu sunt tratate.
Persoanele care suferă de tulburări de alimentație pot avea diverse simptome. Cele mai des întâlnite sunt:
- mâncatul compulsiv
- restricția severă a alimentelor
- comportamente de curățare, cum ar fi vărsăturile sau exercițiile excesive
Deși tulburările de alimentație pot afecta persoanele de orice gen în orice etapă a vieții, ele sunt raportate cel mai adesea la adolescenți și femei.
Recuperarea implică un proces de lungă durată care necesită susținere din partea profesioniștilor, a familiei și a prietenilor.
Cauze tulburări de alimentație
Tulburările de alimentație sunt complexe și sunt influențate de o serie de factori. Deși nu se cunoaște cauza exactă a lor, în general psihoterapeuții cred că o combinație de anomalii biologice, psihologice și / sau de mediu contribuie la dezvoltarea acestor afecțiuni.
Exemple de factori biologici includ:
- Funcții hormonale neregulate
- Genetica (legătura dintre tulburările de alimentație și genele cuiva este încă în curs de cercetare, dar știm că genetica are o influență)
- Deficiențe nutriționale
Exemple de factori psihologici includ:
- Imagine negativă despre propriul corp
- Știmă de sine scazută
Exemple de factori de mediu care ar contribui la apariția tulburărilor alimentare sunt:
- Dinamică familială disfuncționala
- Profesii și cariere care promovează slăbirea și pierderea în greutate, cum ar fi baletul sau modelingul
- Sporturi orientate spre estetic, unde se pune accent pe menținerea unui corp slab pentru performanțe sporite (Canotaj, Scufundări, Balet, Gimnastică, etc.)
- Traume din familie și copilărie: abuz sexual în copilărie, traume severe
- Presiunea culturală și / sau a prietenilor
- Tranziții stresante sau schimbări de viață
Tipuri de tulburări de alimentație
- Anorexia nervoasă
- Bulimia nervoasă
- Tulburarea de mâncat compulsiv (binge)
- Sindromul Pica
- Sindromul de ruminație
- Tulburare de evitare / restrictivă a aportului alimentar
Ce este psihoterapia online?
Așa cum sugerează și numele, psihoterapia online se desfășoară complet online, prin intermediul unui dispozitiv conectat la internet.
Modul în care decurge o ședință de terapie online depinde de tine și de psihologul ales. În general, discuțiile au loc prin apeluri video, uneori telefonice sau prin mesaje. Astfel de servicii pot fi accesate prin intermediul unui computer sau laptop, dar și direct de pe telefonul mobil, o opțiune din ce în ce mai populară.
Funcționează psihoterapia online pentru tratarea tulburărilor de alimentație?
Ședințele de psihoterapie online pentru tratarea tulburărilor de alimentație pot fi extrem de utile, mai ales în aceste vremuri cu restricții. În mod normal, ar fi necesară și o evaluare față în față cu psihoterapeutul, însă decât să nu beneficiezi de tratament deloc este chiar indicat să apelezi la psihoterapia online.
În primul rând, vei primi sprijin. Deci, nu trebuie să simți că te lupți singură cu tulburarea alimentară. Tulburările de alimentație te pot aduce într-o stare mentală precară. Prin urmare, este important să ai oameni care îți pot oferi o altă perspectivă, plină de compasiune. Prietenii și familia te pot sprijini, dar fără pregătire, poate fi foarte dificil să te ajute.
Un psihoterapeut instruit în tulburările de alimentație te poate ajuta să începi să îți normalizezi tiparele de alimentație chiar și online. Poți afla despre modul în care tulburările alimentare îți afectează corpul și mintea.
În plus, funcționează…
Există mai multe studii care arată că psihoterapia online este benefică. Aici poți găsi câteva exemple: Psihoterapie online
Cele două tratamente de psihoterapie bazate pe dovezi pentru tulburările de alimentație – Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) pentru adulți [1] și Terapia de familie (FBT) pentru adolescenți – sunt ambele potrivite pentru a fi furnizate online.
Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de terapie care poate fi susținută cu ușurință prin apeluri video. Se concentrează pe identificarea gândirii negative și subliniază importanța ca pacientul să facă schimbări de comportament și să lucreze la sarcini specifice între sesiuni pentru a produce această schimbare.
Terapia de familie este o terapie care implică întreaga familie pentru a ajuta la schimbarea comportamentelor unei persoane cu o tulburare de alimentație.
Există câteva studii privind tratamentul pentru tulburările de alimentație prin psihoterapie online. Un studiu privind Terapia cognitiv-comportamentală pentru adulții cu tulburări de alimentație a arătat că ședințele de psihoterapie online au fost eficiente în reducerea consumului excesiv și a vărsăturilor. Totodată, acest studiu a arătat că psihoterapia online are rezultate „aproximativ echivalente” cu terapia cognitiv-comportamentală desfășurată în persoană. Pacienții care au participat la studiu au considerat acceptabilă terapia online. Aceștia au raportat, de asemenea, că au stabilit o legătură la fel de puternică cu psihologul lor ca și pacienții care au beneficiat de psihoterapie față în față. [2]
Consilierea nutrițională este, de asemenea, foarte potrivită pentru a fi furnizată online. Un sondaj din 2015 realizat pe cinci mii de membri ai Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA, arăta că 30% dintre nutriționiști au folosit apelurile video pentru a furniza servicii de consiliere nutrițională. Este foarte probabil ca acest număr să fie mult mai mare acum. [3]
Concluzii
Doar pentru că nu ne putem întâlni față în față, nu înseamnă că trebuie să ne luptam singuri cu tulburările de care suferim. Pandemia ne-a arata că tehnologia poate fi aliatul nostru pentru a ne face viață mai ușoară.
Ședințele de psihoterapie online cu un psihoterapeut cu experiență te pot ajuta să scapi de tulburările de alimentație.
Sunt aici să te ajut!
Studii
1. Cognitive-behavioral therapy in the time of coronavirus: Clinician tips for working with eating disorders via telehealth when face-to-face meetings are not possible – https://cris.maastrichtuniversity.nl/en/publications/cognitive-behavioral-therapy-in-the-time-of-coronavirus-clinician
2. A randomized trial comparing the efficacy of cognitive–behavioral therapy for bulimia nervosa delivered via telemedicine versus face-to-face – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796708000326?via%3Dihub
3. Telehealth Is Transforming Health Care: What You Need to Know to Practice Telenutrition – https://jandonline.org/article/S2212-2672(19)31026-3/fulltext
Sursa foto: https://www.freepik.com/wayhomestudio