fbpx
CancerMedicina integrativaTerapii alternative si complementare

Studiu: Cum ajută terapia prin artă copiii care suferă de cancer?

Un studiu publicat în revista Oncologie Pediatrică USA arată modul în care terapia prin artă creativă ameliorează simptomele și îmbunătățește starea de spirit în cazul copiilor care suferă de cancer.

Pictura, realizarea de păpuși și alte forme de artă creativă sunt activități care aduc mai mult decât amuzament și relaxare. Un studiu publicat în revista Oncologie Pediatrică USA arată modul în care terapia prin artă creativă ameliorează simptomele și îmbunătățește starea de spirit în cazul copiilor care suferă de cancer.

Artele creative pot fi deosebit de utile pentru copiii și tinerii adulți cu cancer. Ajută pacienții să facă față simptomelor, să-și îmbunătățească starea de spirit și chiar să ușureze simptomele bolii și ale tratamentului, cum ar fi durerea, greața și oboseala.

Un nou studiu publicat în Journal of Pediatric Oncology Nursing a investigat efectele terapiei prin artă pentru pacienții cu cancer. Studiul, condus de Jennifer Raybin, PhD, a implicat 98 de copii cu vârste între 3-18 ani, care sufereau de cancer. 18 dintre aceștia nu au primit niciun fel de terapie, 32 au primit câteva ședințe, iar 33 au beneficiat de ședințe intense. Un terapeut instruit a evaluat nevoile psihologice ale copiilor și i-a ghidat prin sesiuni personalizate de terapie prin arta.

Cercetătorii au măsurat emoțiile copiilor, cerându-le pacienților să folosească o scală a feței și să raporteze care față reflectă felul în care se simt. Studiul a măsurat, de asemenea, nivelurile de rezistență și postura a participanților înainte și după experiment. Părinții copiilor au fost rugați să observe și ei dispozițiile copiilor lor.

„Ne-am uitat în literatura de fizioterapie și am găsit o măsură a posturii”, spune Raybin, membru al CU Cancer Center și asistent medical care a condus Programul de îngrijire paliativă la Spitalul de Copii din Colorado.

Rezultatele au indicat că pacienții care au primit terapie prin artă au avut o calitate a vieții semnificativ mai bună în comparație cu cei care nu au primit. Potrivit cercetătorilor, studiile anterioare sugerează că postura are legătură cu calitatea vieții. Studiul a constatat că acei copii cu o postură mai bună au raportat un nivel si mai ridicat al calitații a vieții. Studiul a mai arătat că postura copiilor care au făcut terapie prin arta s-a îmbunătățit după terapie.

Cercetătorii au concluzionat că terapia prin arta poate fi un instrument eficient în îmbunătățirea calității vieții la pacienții tineri cu cancer. Raybin și echipa ei de cercetători speră să investigheze în continuare postura ca biomarker pentru calitatea vieții și să continue să promoveze utilizarea terapiilor non-farmaceutice pentru tinerii pacienți cu cancer, în plus față de îngrijirea convențională.

„Sunt cu adevărat pasionată, nu îmi doresc doar să arunc cu medicamente în acești copii”, a spus Raybin într-o declarație. „S-au săturat să ia medicamente pentru simptomele lor. Este important să ne gândim la conexiunea minte-corp și la orice fel de terapii integrative și complementare pe care le-am putea adăuga care îi pot ajuta să proceseze simptomele fizice și psihologice.”

Surse articol:

https://www.integrativepractitioner.com/whole-systems-medicine/2022-05-09-creative-arts-therapy-improves-quality-of-life-in-young-cancer-patients-study-finds

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35467438/

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button