fbpx
Psihoterapie Integrativa

Sotul meu nu vrea sa mearga la terapie de cuplu – Ce sa fac?

Există multe motive pentru care ar fi bine să mergeți la ședințe de terapie de cuplu.
Cuprins

Atunci când te căsătorești cu bărbatul visurilor tale, nu te gândești că ai putea vreodată să ajungi să vă certați atât de tare încât chiar să vreți să divorțați. Mai mult decât atât, probabil că nu te aștepți să fie nevoie să apelezi la terapie de cuplu pentru a-ți depăși aceste probleme.

Din păcate, pentru mulți parteneri, munca, copiii, banii, schimbările și viața, în general, vin cu noi provocări pe măsură ce trec anii, iar conexiunea pe care au simțit-o la început începe să “scârțăie”.

Dacă se întâmplă acest lucru, terapia de cuplu poate fi utilă pentru a readuce lucrurile pe drumul cel bun și pentru a întări relația. Dar ce e de făcut atunci când un partener, de obicei soțul, nu vrea să meargă la psiholog?

Primesc frecvent telefoane de la doamne care se confruntă cu această situație.

Evident, atunci când există probleme în relație, terapia de cuplu pare ceva firesc și normal de făcut. Dacă puteați să rezolvați problema voi doi, probabil că nu ai mai caută soluții.

Dar totuși, de ce bărbații nu vor să meargă la terapie de cuplu?

Consilierea de cuplu poate fi de mare ajutor și, de multe ori, poate salva relații. Din experiența mea profesională pot spune că, rata de succes pentru cei care merg la terapie este undeva la 70%. Dar despre asta am discutat pe larg în acest articol: “Este eficientă terapia de cuplu? Merită să investești timp și bani?

Deși cifrele arată bine, există în continuare mulți bărbați care refuză să participe la terapie. Poate cea mai întâlnită cauză a refuzului este faptul că, pentru un bărbat a discuta cu cineva necunoscut despre problemele sale este un semn de slăbiciune. Bărbații, în special cei foarte competitivi, presupun că pot rezolva ei singuri problema și că nu e nevoie să apeleze la altcineva. A merge la psiholog ar fi practic o confirmare a faptului că nu știu cum să rezolve acea situație.

Alte motive care îl pot determina pe un bărbat să nu își dorească să meargă la terapie sunt:

  • Stigmatul asociat cu sănătatea mintală și psihoterapia integrativă – A merge la psiholog în România, încă este asociat de mulți cu a fi “nebun”. În cultura noastră nu există acest obicei de a aborda problemele de sănătate mintală cu ajutorul unui psiholog. De cele mai multe ori preferăm să le ignorăm sau să pretindem că nu există, deși ele sunt acolo și ne macină.
  • Frica de ceea ce s-ar putea întâmplă în cabinet – A nu cunoaște modul în care s-ar putea desfășură o ședință de terapie de cuplu; a te confrunta cu propriile sentimente și a scoate la “lumina” multe probleme nerezolvate din trecut; a nu ști dacă psihologul chiar vă recomandă să vă despărțiți, pot fi motive de rușine și teamă pentru amândoi.
  • O experiență anterioară care nu a fost plăcută – Există bărbați care poate au încercat și în trecut să meargă la psihoterapie, iar experiența nu a fost una de succes sau așa cum și-ar fi dorit ei.
  • Își dorește să fie el cel care controlează relația – Mulți bărbați aleg să nu meargă la psiholog deoarece își doresc să fie ei cei care controlează relația și refuza să accepte că altcineva ar putea prelua această “putere” a lor.
  • Refuzul de a admite că există o problemă – Pentru unii bărbați, a merge la terapie de cuplu înseamnă a recunoaște că există o problema în relație și că e nevoie să de o schimbare în relație.
  • O vede ca pe o pedeapsă – Multe partenere folosesc terapia că o armă de șantaj asupra partenerului sau ca un ultimatum. Acesta este un mod sigur de a-l face pe partenerul tău să aibă resentimente și să considere că este inutil să facă acest demers pentru relația voastră.
  • E scump – Terapia nu este ieftină, iar dacă aveți discuții legate de bani, cu atât mai mult s-ar putea să nu își dorească să aibă această cheltuială în plus.

 

Ce poți face pentru a-ți convinge partenerul să meargă la terapie de cuplu

Având în vedere cele de mai sus, dacă totuși crezi că terapia de cuplu poate fi benefică pentru relația voastră, poate ar fi bine să schimbi un pic felul în care abordezi problema cu partenerul tău.

Cel mai important este să-l faci pe partenerul tău să simtă că este auzit și să nu-l forțezi să meargă la psiholog. Dacă partenerul merge la terapie “forțat” de împrejurări sau doar pentru a-ți face ție pe plac, cel mai probabil se va simți inconfortabil și nici nu va participa activ în terapie. Deci, dacă partenerul tău se împotrivește vehement să meargă la terapie, atunci nu are sens să insiști să faceți asta.

Ce poți să faci, în schimb, este să discuți cu el pentru a afla care este motivul pentru care nu își dorește să meargă. Află care sunt temerile sale și de ce nu i se pare potrivită.

Apoi poți încerca să faceți un compromis și să mergeți la câteva ședințe, cu mențiunea că vă puteți opri în orice moment.

În cele din urmă, sunteți amândoi responsabili pentru propria sănătate și este indicat să faceți ce considerați pentru a vă simți în singuranță, chiar dacă asta înseamnă să nu răspundeți la toate întrebările psihoterapeutului sau să încheiați o ședință în care nu vă simțiți confortabil.

Dacă merg singură la psiholog ajută?

Desigur, poți lua și această variantă în considerare.

Însă, este important să fii conștientă că, așa cum amândoi sunteți responsabili de problemele apărute în relație, tot la fel amândoi ar fi bine să scăpați de tiparele vechi pentru a le depăși și a nu le mai repeta. Atunci când doar unul dintre voi face progrese în această direcție, poate fi dificil să apară schimbări în relație, dar nu imposibil.

Dacă vei lucra cu un psiholog care are multă experiență în terapia de cuplu, poți “planta” câteva semințe de schimbare în relație. Un psihoterapeut bun nu vă colabora cu tine pentru a-ți învinovăți partenerul. În schimb, te va ajuta să devii un partener mai bun.

În cadrul terapiei individuale ai putea vedea o perspectivă nouă asupra modului în care ești percepută de către partener în anumite circumstanțe. Totodată, ai putea învață cum să devii un ascultător mai bun și mai empatic atunci când ai discuții cu partenerul.

Pe lângă asta, sigur că vor apărea beneficii și pe plan personal. În fond, vei face terapie în primul rând pentru tine, iar schimbările pozitive în cadrul relației de cuplu vor fi practic un efect “secundar” al terapiei.

Concluzii

Există multe motive pentru care ar fi bine să mergeți la ședințe de terapie de cuplu. Indiferent dacă acestea sunt determinate de probleme mai mici (ar fi ideal) sau mai mari, terapia de cuplu poate aduce o schimbare majoră în relația voastră. Și chiar dacă partenerul tău nu înțelege foarte bine acest lucru sau refuză să îl accepte, fară îndoială e nevoie să înțeleagă că amândoi trebuie să faceți schimbări dacă nu vreți să mai aveți aceleași discuții și probleme.

Important este ca tu și partenerul tău să comunicați și să fiți dedicați scopului de a vă fi bine împreună. Fie că faceți acest lucru prin terapie de cuplu sau pe cont propriu depinde de voi doi.

Eu sunt aici să vă ajut dacă aveți nevoie!

Sursa foto: freepik

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button