Ce este ayurveda?
Ayurveda este sistemul de sănătate tradițional al Indiei de mii de ani. Tradusă ca „știința vieții”, deține secrete străvechi pentru a trăi o viață echilibrată și împlinită.
Tratamentele ayurvedice și sfaturile pentru un stil de viață sănătos ajută fiecare individ să trăiască în armonie cu mediul înconjurător, conform calităților sale unice și nevoilor specifice. Il împuternicește cu instrumentele necesare pentru a contracara efectele mediului lor extern și pentru a se adapta la mediul lor intern în orice moment.
Anotimpurile în medicina ayurvedica
Pentru a avea o viață sănătoasă și echilibrată, este important să rămâi în armonie perfectă cu natura. Schimbarea dietei și a stilului de viață poate fi o modalitate excelentă de a rămâne în ritm cu ciclul natural al anotimpurilor. Odată ce îți înțelegi natura și calitățile intrinseci și cum se schimbă în fiecare sezon, îți va fi mai ușor să ai un stil de viață sănătos și să alegi o dietă cu efecte pozitive asupra sistemului imunitar, digestiei și energiei.
Conform Ayurveda, acordul cu natura te ajută, de asemenea, să fii mai atent la propria ta constituție, sau prakruti, care cuprinde trei energii, sau dosha-uri:
- Vata, energia pentru mișcare
- Pitta, energia pentru digestive
- Kapha, energia pentru stabilitate.
Aceste energii sunt create dintr-o combinație de elemente, aceleași pe care le găsim în natură – Pământ, Foc, Apa, Aer și Eter. Aceste elemente conțin diferite seturi de calități și sunt prezente atât în corpul, cât și în mintea ta.
Ayurveda a stabilit un sistem de viață sezonier, cunoscut și sub numele de Ritucharya. „Ritu” înseamnă sezon și „Charya” înseamnă regim. Urmând aceste regimuri și practici ayurvedice te vei asigura că mintea și corpul se aclimatizează la diferite anotimpuri. Ayurveda împarte anul în două perioade sau Ayanas pe baza mișcării soarelui. Există două Ayanas – Uttarayana sau solstițiul de nord și Dakshinayana sau solstițiul de sud, care conțin câte trei anotimpuri. Deci, în timp ce Shishira (iarna), Vasanta (primăvara) și Grishma (vara) cad în Uttarayana, Varsha (musonul), Sharata (toamna) și Hemanta (toamna târziu) cad în Dakshinayana. Fiecare anotimp conține diferite elemente și energii, al căror dezechilibru creează boli și afecțiuni.
Sezonul de iarnă în Ayurveda
Ce alimente să consumi pentru a-ți spori imunitatea?
Iarna este de fapt anotimpul în care focul digestiv este cel mai puternic. Corpul are nevoie de mai mult combustibil pentru a rămâne cald și sănătos în lunile de iarnă. Prin urmare, acesta are nevoie de o dietă mai substanțială și nutritivă în această perioadă a anului și probabil vei descoperi că mănânci cantități mai mari de alimente.
O dietă ayurvedica de susținere pe perioada iarnii va avea ca scop calmarea kapha fără creșterea vata sau invers. Pentru mulți, obiceiurile alimentare adecvate de iarnă vin în general destul de natural.
- Vei dori să te concentrezi pe consumul de alimente calde, gătite, ușor uleioase, bine condimentate, favorizând un echilibru al celor șase gusturi.
- Bea băuturi calde sau fierbinți și evită băuturile cu gheață sau răcite, dacă este posibil. Poți crește căldura și circulația, încurajând în același timp curățarea căilor respiratorii, bând un ceai fiert timp de cinci minute cu ½ linguriță de ghimbir uscat, scorțișoară și cuișoare (din fiecare).
- Legumele care încălzesc, cum ar fi ridichile, spanacul fiert, ceapa, morcovii și alte legume rădăcinoase sunt bine primite în această perioadă a anului, la fel și condimentele iuți precum usturoiul, ghimbirul, ardeiul negru, cayenne și ardeiul iute.
- Cerealele gătite, cum ar fi fulgii de ovăz, porumb, orz, tapioca, orez sau kitchari sunt ideale pentru un mic dejun grozav, iar prânzurile și cinele din legume la abur, pâine integrală și supe creme sunt ideale.
- Leguminoasele sunt de obicei bune pentru kapha, dar ar trebui să fie bine gătite, bine condimentate și ornate cu o bucată de unt ghee pentru a nu spori vata.
- Iarna este, de asemenea, un moment grozav pentru a te bucura de ouă (în special poșate sau fierte tari) și de carne precum puiul, curcanul și căprioara.
- Nu în ultimul rând, o ceașcă de lapte fierbinte, condimentat cu un vârf de turmeric sau ghimbir uscat și nucșoară înainte de culcare poate ajuta la încurajarea unui somn sănătos și liniștit.