fbpx
Psihoterapie Integrativa

Se poate trata depresia prin psihoterapie online?

Depresia este o boală care îți afectează sănătatea fizică și mentală. Află care sunt cauzele depresiei, ce simptome apar și cum te poate ajuta psihoterapia online să scapi de această problemă.
Cuprins

Cu toții ne simțim din când în când triști, lipsiți de energie și fară chef de viață.

Însă, unii oameni simt aceste emoții mult mai intens și pentru perioade lungi de timp, săptămâni, luni sau chiar ani, fară să aibă un motiv anume.

Depresia este mai mult decât o stare proastă.

Depresia este o boală care îți afectează sănătatea fizică și mentală.

Află care sunt cauzele depresiei, ce simptome apar și cum te pot ajuta sedintele de psihoterapie online să scapi de această problemă.

Cauzele depresiei

Factorii cheie care pot determina apariția depresiei sunt:

  • Antecedente familiale: Cei care au rude de sânge cu antecedente de depresie, tulburare bipolară, alcoolism sau sinucidere sunt expuși riscului de a suferi ei înșiși de depresie.
  • Traume sau stres: Acestea pot include abuzuri fizice sau sexuale, pierderea cuiva drag, relații dificile sau obstacole financiare.
  • Istoric medical: Un istoric al altor tulburări mentale, cum ar fi o tulburare de anxietate sau tulburare de stres post-traumatic (PTSD) poate duce la depresie.
  • Medicamente: Cele mai frecvente tipuri de medicamente care favorizează apariția depresiei sunt cele pentru hipertensiunea arterială sau pentru tulburările de somn.

De asemenea, depresia este adesea cauzată de o combinație de factori, inclusiv de:

  • Trăsăturile biologice: Cei care suferă de depresie au diferențe fizice în creier.
  • Chimia creierului: neurotransmițătorii, care sunt substanțe chimice naturale din creier, pot afecta stabilitatea dispoziției și pot cauza apariția depresiei.
  • Hormoni: Corpul are un echilibru natural al hormonilor, care uneori poate provoca sau declanșa depresie.

 

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei pot varia de la persoană la persoană, dar există câteva destul de frecvente:

  • Tristețe sau anxietate persistentă
  • Sentimente de lipsă de speranță
  • Iritabilitate
  • Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neputință
  • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru hobby-urile și activitățile de care te bucuri de obicei
  • Scăderea energiei sau oboselii
  • Neliniște sau dificultate de a sta liniștit pe scaun
  • Dificultăți de concentrare, de amintire sau de luare a deciziilor
  • Probleme cu somnul
  • Modificări ale apetitului și / sau greutății

 

De ce este indicat să apelezi la ședințe de psihoterapie online?

Dacă ai simptome depresive care persistă timp de două sau mai multe săptămâni, poți lua în considerare psihoterapia online. Desi, ședințele de psihoterapie se desfășoară de obicei față în față, odată cu pandemia tot mai mulți oameni au început să apeleze la această formă de psihoterapie pentru a se trata de depresie.

Atunci când ședințele de psihoterapie se desfășoară online sentimentele de “rușine” sau frica de a fi judecat se diminuează. Totodată, pacienții nu se mai simt stresați de faptul că trec pragul unui cabinet sau clinici de psihoterapie și că ar putea fi văzuți de cineva cunoscut.

Psihoterapia online este, de asemenea, o modalitate de tratament mai accesibilă pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale. Nu numai că pot salva timpul pe care l-ar pierde pentru a se deplasa la cabinet, dar pot beneficia și de pregătirea sau expertiza unui psihoterapeut mai bun.

Depresia nu trece pur și simplu

Depresia este o afecțiune complexă, care poate pune chiar viața cuiva în pericol. Un psiholog este lângă tine și îți poate oferi pârghiile necesare pentru a scăpa de depresie, chiar dacă ședințele se desfășoară online. În plus, funcționează! În acest articol poți găsi câteva studii despre psihoterapia online: Dovada ca psihoterapia online chiar funcționează!

Psihoterapia te poate ajuta să recunoaști din ce cauze suferi de depresie. Psihoterapeuții specializați în tratarea depresiei folosesc diverse tehnici sigure, neinvazive, pentru a te ajuta să îți procesezi gândurile, sentimentele și experiențele care pot fi legate de simptomele tale. Psihoterapeuții explorează, de asemenea, probleme fiziologice care pot declanșa simptome depresive, iar psihiatrii pot prescrie medicamente antidepresive pentru a fi utilizate împreună cu psihoterapia.

Depresia netratata poate să devină o boală cronică. De asemenea, poate duce la (sau poate fi cauzată de) consum de substanțe, dureri cronice sau boli, alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea. Depresia netratată poate duce, totodată, la gânduri sau tentative de sinucidere.

Deși depresia are consecinte nefaste asupra calitatii vietii, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, aceasta poate fi tratată.

Tratatamentul pentru depresie te poate ajuta să te simți mai bine.

Cum decurge o ședință de psihoterapie online?

La primele ședințe de psihoterapie online, terapeutul îți va pune o serie de întrebări legate de starea ta actuală, trecut sau planuri de viitor, pentru a determina cel mai bun plan de tratament. Terapeutul va lua în considerare, de asemenea, severitatea simptomelor și istoricul tău medical sau chiar atmosfera de la locul de munca.

Odată ce psihologul va pune un diagnostic acesta va analiza riscurile și beneficiile diferitelor planuri de tratament. Totodată, veți stabili împreună câteva obiective de viitor și veți măsura rezultatele.

La început poate fi nevoie de 2-3 ședințe online pe săptămână. În funcție de rezultatele obținute psihologul poate schimba planul de tratament pe parcusul terapiei și poate sugera mai multe sau mai puține ședințe pe săptămână.

La o prima vedere, ședințele de psihoterapie online pot părea simple conversații pe care le porți cu o persoană printr-un apel video, audio sau chiar prin SMS. Însă, aceste conversații sunt mai mult de atât. Cu ajutorul lor, terapeutul te ajuta să identifici cauzele care ți-au provocat depresia, să analizezi comportamentul pe care îl ai, dar și cum să iei cele mai bune decizii de viitor pentru tine.

Concluzii

Depresia este o boală de care mulți dintre noi nici nu sunt conștienți că o au.
Dacă ai identificat că ai manifestat unul sau mai multe din simptomele de mai sus, dacă simți că ceva în viața ta nu este în regulă, acesta este primul pas spre vindecare.

Meriți să fii bine!

Sunt aici pentru tine dacă ai nevoie de îndrumare. Poți face o programare!

Sursa foto: freepik.com

Psihoterapeut Cristian Munteanu

Licențiat în psihologie la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, este specialist în Psihoterapie Integrativă, curentul Erskine, și magister în Psihodiagnoza Cognitivă și Consiliere Psihologică.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button