Arta șterge din suflet praful vieții de zi cu zi.Pablo Picasso
Arta pare să fie o modalitate prin care anumite afecțiuni pot fi tratate. Cercetările sunt abia la început, dar există deja studii care susțin că terapia prin artă ar putea fi utilă în cazul celor care suferă de sindrom post traumatic.
Ce este art terapia?
Terapia prin artă este o metodă terapeutică care combină expresia creativă cu terapia vorbirii, toate facilitate de un profesionist în sănătate mintală acreditat.
Terapia prin arta își propune să-i ajute pe oameni să abordeze problemele emoționale folosind diverse modalități de creație, cum ar fi desenul, pictura, dansul sau muzica. Artoterapeutii lucrează cu oameni de toate vârstele.
Asociația Americană de Art Terapie susține că beneficiile terapiei prin artă includ:
- îmbunătățirea funcțiilor cognitive și senzorio-motorii
- creșterea stimei de sine
- creșterea capacității de a face față provocarilor emoționale
- abilități sociale îmbunătățite
- reducerea și rezolvarea conflictelor și a suferinței
Vezi această postare pe Instagram
Nu este necesar să fii un artist pentru a face terapie prin artă. Scopul acestei terapii nu este crearea unor lucrări de artă plăcute din punct de vedere estetic. Este vorba despre a te exprima pe tine și povestea ta prin imagini, mișcare sau altă expresie creativă.
Cu îndrumarea unui terapeut prin artă, poți debloca și exprima amintiri sau sentimente care te ajută să procesezi traume, anxietate, depresie sau alte afecțiuni de sănătate mintală atunci când cuvintele sunt greu de rostit.
Ce este sindromul post traumatic?
Sindromul post-traumatic (SSPT) este o tulburare care apare atunci când cineva a trecut printr-un eveniment traumatic, cum ar fi un accident sau un atac fizic.
O persoană care are acest sindrom poate avea dificultăți în a dormi, în a se concentra, anxietate și iritabilitate. Aceasta ar putea avea, de asemenea, flashback-uri ale evenimentului traumatic sau coșmaruri.
Persoanele cu SSPT au, de asemenea, tendința de a evita anumite activități sau locuri care le pot reaminti de trauma suferită.
Cum poate ajuta terapia în cazul persoanelor care suferă de sindrom post traumatic?
Psihoterapia integrativa este una din modalitățile de tratament recomandate în cazul persoanelor care suferă de sindrom post-traumatic. Însă, uneori cuvintele sunt greu de rostit.
Terapia prin artă, pe de altă parte, funcționează pentru că oferă o modalitate alternativă, la fel de eficientă pentru exprimare, spun experții.
Retrăirea traumei poate fi destul de dificilă, mai ales în cazul celor care au flashback-uri și coșmaruri ca parte a simptomelor sindromului post traumatic. Terapia prin artă poate ajuta indivizii să găsească strategii de adaptare și o forță internă pentru a-și începe procesul de vindecare fără a fi nevoiți să retrăiască acele experiențe. Indivizii pot manifesta emoțiile trăite, folosind o sculptură sau un desen pentru a exprima cum se simt în loc să vorbească cu voce tare. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru cei care se chinuie să vorbească despre cum se simt.[1]
Studiu: Cum ajută terapia prin artă copiii care suferă de cancer?
Terapia prin artă poate ajuta, de asemenea, oamenii care sunt hipervigilenți sau într-o stare de panică pentru a înțelege de unde vine aceasta stare și cum o pot preveni. În unele cazuri, persoanele care simt aceste stări nu conștientizează de unde le au, iar prin terapia prin artă acest lucru poate fi explorat pentru a afla răspunsuri, precum și pentru vindecare. Este o modalitate puternică de a explora în siguranță trauma și experiențele din jurul acesteia. Oferă vizibilitate suferinței, care poate fi folosită și pentru a trasa o cronologie pentru ca pacientul cu sindrom post traumatic să vadă cum se schimbă și evoluează sentimentele sale.
Bine de știut!
Dacă te gândești să apelezi la terapia prin artă sau vrei să îndrumi pe cineva drag ție să o încerce, există câteva lucruri pe care este bine să le știi.
Nu trebuie să fii un artist
Oamenii nu trebuie să aibă abilități artistice sau un talent special pentru a face terapia prin artă. Oameni de toate vârstele, inclusiv copiii, adolescenții și adulții pot beneficia de aceasta. Unele cercetări sugerează că arta joaca un rol crucial în stimularea sănătății mintale.[2]
Un studiu din 2017 a constatat că arta expusă în spitale a contribuit la crearea unui mediu în care pacienții se simțeau în siguranță. De asemenea, a jucat un rol în îmbunătățirea socializării și menținerea unei identități în afara spitalului.[3]
Nu este la fel ca o clasă de artă
Oamenii se întreabă adesea cum diferă o sesiune de terapie prin artă de o clasă de artă. Cea din urmă se concentrează pe predarea tehnicii sau pe crearea unui produs finit specific, în timp ce terapia prin artă este mai mult despre a permite clienților să se concentreze asupra stării lor interioare. În crearea artei, oamenii sunt capabili să se concentreze asupra propriilor percepții, imaginație și sentimente. Clienții sunt încurajați să creeze artă care exprimă lumea lor interioară mai mult decât să facă ceva care este o expresie a lumii exterioare.
Terapia prin artă nu este pentru toată lumea
Chiar dacă nu este necesar un nivel ridicat de creativitate sau abilitățile artistice pentru ca terapia prin artă să aibă succes, mulți adulți care cred că nu sunt creativi sau artistici ar putea fi rezistenți sau sceptici față de acest proces. În plus, terapia prin artă nu este eficientă pentru toate tipurile de afecțiuni de sănătate mintală. O meta-analiză a constatat că terapia prin artă nu este eficientă în reducerea simptomelor pozitive sau negative ale schizofreniei.[4]
Cum să începi
Dacă crezi că tu sau cineva pe care iubești ar putea beneficia de terapia prin artă, ia în considerare următorii pași:
Căută un profesionist calificat. Terapeuții în artă calificați vor deține cel puțin o diplomă de master în psihoterapie cu o acreditare suplimentară în terapie prin artă.
Primele sesiuni sunt de cunoaștere. În timpul primelor sesiuni, art-terapeutul te va întreba probabil despre preocupările și obiectivele tale, dar și care sunt problemele care te-au determinat să apelezi la această terapie. Acesta poate sugera, de asemenea, câteva teme pentru a începe explorarea prin desen, pictură, sculptură sau alt mediu.
Fii pregătit să răspunzi la întrebări despre procesul tău de realizare a artei. Pe măsură ce sesiunile progresează, probabil că te vei întrebat despre arta ta și despre cum te face să te simți. De exemplu: La ce te-ai gândit când ai creat? Ai observat o schimbare de dispoziție de când ai început până când ai terminat? Opera de artă a stârnit vreo amintire?
Concluzii
Utilizarea terapiei prin artă pentru a trata sindromul post traumatic abordează întreaga experiență a traumei: minte, corp și emoție. Lucrând cu arta, ceea ce a fost o experiență terifiantă care a provocat o mulțime de simptome poate deveni o poveste neutralizată din trecut.
Studii:
- Art Therapy and Cognitive Processing Therapy for Combat-Related PTSD: A Randomized Controlled Trial
- Art Therapy In Humanistic Psychiatry
- How do patients actually experience and use art in hospitals? The significance of interaction: a user-oriented experimental case study
- Do adjunctive art therapies reduce symptomatology in schizophrenia? A meta-analysis