Leucemia mieloidă acută (LMA) este un cancer care începe în măduva osoasă. Acesta este țesutul moale din centrul oaselor care ajută la formarea tuturor celulelor sanguine. Cancerul crește din celule care în mod normal s-ar transforma în celule albe din sânge.
Acut înseamnă că boala evoluează rapid și de obicei are un curs agresiv.
Dacă nu primești tratament rapid, leucemia mieloidă acută îți poate pune viața în pericol. Se poate răspândi foarte repede în sânge și în alte părți ale corpului, cum ar fi la:
- Noduli limfatici
- Ficat
- Splină
- Creier și măduva spinării
- Testicule
Există mai multe subtipuri diferite de LMA. Subtipurile se bazează pe cât de dezvoltate sunt celulele canceroase atunci când obți diagnosticul și cât de diferite sunt de celulele normale.
Leucemia mieloidă acută are multe alte denumiri, inclusiv:
– leucemie mielocitară acută
– leucemie mielogenă acută
– leucemie granulocitară acută
– leucemie acută non-limfocitară
Simptome leucemie mieloida acută
Semnele și simptomele generale ale leucemiei mielogene acute în stadiu incipient pot fi similare cu cele ale gripei sau ale altor boli comune.
Semnele și simptomele leucemiei mielogene acute includ:
- Febră
- Durerea osoasă
- Letargie și oboseală
- Respirație scurtă
- Piele palidă
- Infecții frecvente
- Vânătăi ușoare
- Sângerări neobișnuite, cum ar fi sângerări nazale frecvente și sângerări ale gingiilor
Cauze leucemie mieloida acută
LMA este unul dintre cele mai frecvente tipuri de leucemie la adulți.
LMA este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Persoanele cu acest tip de cancer au multe celule imature anormale în măduva osoasă. Celulele cresc foarte repede și înlocuiesc celulele sanguine sănătoase. Măduva osoasă, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și produce alte componente ale sângelui, într-o zi va înceta să funcționeze corect. Persoanele cu leucemie mieloida acută sunt mai predispuse să aibă infecții. Acestea, de asemenea, un risc crescut de sângerare pe măsură ce numărul de celule sanguine sănătoase scade.
Citeste si despre: Leucemie limfoblastica acuta
De cele mai multe ori, medicul nu poate spune cu exactitate ce a cauzat LMA. Cu toate acestea, următoarele lucruri pot duce la unele tipuri de leucemie, inclusiv LMA:
- Fumatul
- Tulburări ale sângelui, inclusiv policitemia vera, trombocitemia esențială și mielodisplazia
- Anumite substanțe chimice (de exemplu, benzen)
- Anumite medicamente pentru chimioterapie, inclusiv etopozide și medicamente cunoscute sub numele de agenți alchilanți
- Expunerea la anumite substanțe chimice și substanțe nocive
- Radiații
- Sistem imunitar slăbit din cauza unui transplant de organe
- Anumite probleme cu genele tale pot provoca, de asemenea, dezvoltarea LMA
Diagnostic
Chiar dacă o persoană prezintă anumite semne sau simptome care pot indica prezența leucemiei mieloidale acute, sunt necesare anumite teste pentru a confirma diagnosticul:
- Analize de sânge. Hemograma măsoară cantitățile pentru diferite celule din sânge, cum ar fi celulele roșii din sânge, celulele albe din sânge și trombocitele. Un frotiu de sânge periferic verifică dacă există celule explozive.
- Testele imagistice. Razele X, tomografiile computerizate (CT), RMN-urile și ultrasunetele oferă o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în interiorul tău. Acestea pot ajuta medicul să vadă dacă există infecții sau dacă cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.
- Biopsia măduvei osoase. Medicul folosește un ac pentru a preleva un eșantion de măduvă, sânge și os din șold sau piept. Un specialist se uită la microscop pentru a vedea semne de leucemie mieloida acută.
- Puncție lombară. Medicul folosește un ac pentru a lua o probă din lichidul cefalorahidian din jurul măduvei spinării. Un specialist o verifică pentru a detecta celule leucemice.
- Teste genetice. Un laborator îți poate analiza celulele leucemice pentru modificări genetice sau cromozomiale. Rezultatele vor spune medicului tău mai multe despre LMA, astfel încât acestea să vă poată ajuta să decideți care este cel mai bun tratament de urmat.
Tratament leucemie mieloidă acută
Deoarece leucemia mieloidă acută evoluează rapid, este important să începi tratamentul imediat.
Tratamentul este stabilit în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
– tipul de leucemie
– cât de răspândită este în corp
– starea ta generală de sănătate
– vârsta
– donatori disponibili
Tratamentul se desfășoară în două etape:
Terapia de inducție a remisiei. Aceasta are ca scop distrugerea celulelor leucemice din sângele și măduva osoasă, astfel încât să intri în remisie, fără semne ale bolii.
Terapia de consolidare. Aceasta se mai numește și terapie post-remisie sau continuarea remisiunii. Este menită să distrugă celulele leucemiei rămase, astfel încât boala să nu revină.
Este posibil să ai unul sau mai multe tipuri de tratament în ambele faze:
Chimioterapie. Implică folosirea anumitor medicamente pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le împiedica să se divizeze. S-ar putea să îți fie administrate aceste medicamente pe cale orală, intravenos sau printr-o injecție în altă parte a corpului.
Radiații. Razele X cu energie ridicată pot, de asemenea, opri celulele canceroase. Medicul ar putea folosi un echipament pentru a trimite radiații către cancer. Sau pot introduce un ac radioactiv, pilulă sau fir în corpul tău, pe sau lângă cancer.
Transplant de celule stem. Deoarece tratamentul pentru leucemie mieloida acută poate distruge și celulele sănătoase, poți obține celule stem care pot crește în celule sanguine. S-ar putea să vină de la tine sau de la o altă persoană.
Terapia vizată. Aceasta folosește medicamente pentru a ataca gene și proteine specifice implicate în creșterea și răspândirea celulelor canceroase.
Alte medicamente. Medicamentele numite trioxid de arsen (Trisenox) și Tretinoin vizează celulele canceroase într-un tip de leucemie mieloida acută, denumită leucemie acută promielocitară.
Speranța de viață leucemie mieloida acută
Dacă o biopsie a măduvei osoase nu mai prezintă dovezi ale LMA, se spune că ești în remisie. Remisia completă apare la majoritatea pacienților. Cât de bine se simte pacientul depinde de starea generală de sănătate și de subtipul genetic al celulelor LMA.
Remisiunea nu este același lucru cu a fi vindecat. De obicei este nevoie de mai multă terapie, fie sub forma unei chimioterapii mai mari, fie a unui transplant de măduvă osoasă.
Persoanele mai tinere cu leucemie mieloida acută tind să raspundă mai bine la tratament decât cele care dezvoltă boala la o vârstă mai înaintată. Rata de supraviețuire de 5 ani este mult mai mică la adulții în vârstă decât la cei mai tineri. Experții spun că acest lucru se datorează parțial faptului că tinerii sunt mai capabili să tolereze medicamente puternice pentru chimioterapie. De asemenea, leucemia la persoanele în vârstă tinde să fie mai rezistentă la tratamentele actuale.
Dacă cancerul nu revine (recidivă) în decurs de 5 ani de la diagnostic, probabil că esti vindecat.
Sursa foto: freepik.com